Seven 50 #26 Napisano 25 Września 2012 PS nie wyłącza synchronizacji, także to kwestia przypadku. Trzymanie zegarka na ręku podczas próby synchronizacji poprawia odbiór sygnału (oczywiście jeśli w tym momencie nie machasz ręką). Ja nie wyłączam PS w moich zegarkach. Dzięki czujnikom ruchu PS nie włącza się, kiedy trzymam zegarek na ręku, także nie jest to dla mnie irytujące. Gorzej we wskazówkowych G, które nie mają czujnika, no ale w nich przejście w tryb uśpienia wiąże się jedynie z zatrzymaniem wskazówki sekundowej. Trzymanie zegarka w oryginalnym opakowaniu (zwłaszcza że jest to metalowa puszka) może skutecznie zablokować możliwość odbioru sygnału radiowego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacgrec 1 #27 Napisano 25 Września 2012 Mnie tez to wyglada na problem z synchronizacja i zbieg okolicznosci. Uzywam PS na co dzien tyle, ze u mnie ta funkcja jest automatyczna i za cholere nie moge zaobserwowac czy dziala. Tak na marginesie po co trzymac zegarek w ciemnosci w oryginalnym opakowaniu?U mnie tez jest automatyczna i można ją łatwo zaobserwować jak nie ma wystarczającej ilości światła by "wybudzić" wyświetlacz.W tym przypadku można zauważyć "uśpiony" wyświetlacz i wskaznik (PS) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacgrec 1 #28 Napisano 25 Września 2012 PS nie wyłącza synchronizacji, także to kwestia przypadku. Trzymanie zegarka na ręku podczas próby synchronizacji poprawia odbiór sygnału (oczywiście jeśli w tym momencie nie machasz ręką). Ja nie wyłączam PS w moich zegarkach. Dzięki czujnikom ruchu PS nie włącza się, kiedy trzymam zegarek na ręku, także nie jest to dla mnie irytujące. Gorzej we wskazówkowych G, które nie mają czujnika, no ale w nich przejście w tryb uśpienia wiąże się jedynie z zatrzymaniem wskazówki sekundowej. Trzymanie zegarka w oryginalnym opakowaniu (zwłaszcza że jest to metalowa puszka) może skutecznie zablokować możliwość odbioru sygnału radiowego. Seven,miałem nie miałem na myśli wyłączenia funkcji PS sorry,ta punkcja jest nadal w ustawieniach na ON,chodziło mi o to że wskaznik odbioru sygnału(u mnie trzy poziome kreseczki obok daty) zanikł i aktualizacja czasu nie została zrobiona o tej co zazwyczaj godzinie.Berlin jest ustawiony ;-) Przepraszam za post pod postem ale nie wiem jak to teraz scalić... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #29 Napisano 25 Września 2012 Powtórzę jeszcze raz: PS nie ma wpływu na synchronizację. No chyba że przechowujesz zegarek w ciemnościach przez 7 dni, wtedy synchronizacja zostaje automatycznie wyłączona. Jeśli przytrafia się to codziennie, musisz znaleźć mu inne miejsce, w którym będzie miał lepszy odbiór sygnału. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacgrec 1 #30 Napisano 25 Września 2012 Powtórzę jeszcze raz: PS nie ma wpływu na synchronizację. No chyba że przechowujesz zegarek w ciemnościach przez 7 dni, wtedy synchronizacja zostaje automatycznie wyłączona. Jeśli przytrafia się to codziennie, musisz znaleźć mu inne miejsce, w którym będzie miał lepszy odbiór sygnału. O.k,dziękuję za pomoc. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #31 Napisano 26 Września 2012 U mnie tez jest automatyczna i można ją łatwo zaobserwować jak nie ma wystarczającej ilości światła by "wybudzić" wyświetlacz.W tym przypadku można zauważyć "uśpiony" wyświetlacz i wskaznik (PS) I tu wlasnie pojawia sie problem bo jak nie ma wystarczajacej ilosci swiatla (noc) to spie a jak wstaje to jest jasno. Wiec jak mam to zaobserwowac? Chyba ustawie sobie budzik na srodek nocy i podejrze zegarek przy np. swieczce 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #32 Napisano 26 Września 2012 Dzięki czujnikom ruchu PS nie włącza się, kiedy trzymam zegarek na ręku, także nie jest to dla mnie irytujące. Czyli jezeli spie z zegarkiem na reku to PS nigdy mi sie nie wlacza? Chyba, ze moj model nie ma czujnikow. Czy jest to ten sam czujnik, ktory jest odpowiedzialny za Auto EL? 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sill 6 #33 Napisano 26 Września 2012 I tu wlasnie pojawia sie problem bo jak nie ma wystarczajacej ilosci swiatla (noc) to spie a jak wstaje to jest jasno. Wiec jak mam to zaobserwowac? Chyba ustawie sobie budzik na srodek nocy i podejrze zegarek przy np. swieczce O 21:05 wsadz zegarek do szuflady. O 22:26 zgaś światło (zostaw jakieś naprawdę słabe, takie żeby ledwo się przy nim dało czytać) i popatrz na wyświetlacz (; 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #34 Napisano 26 Września 2012 Czyli jezeli spie z zegarkiem na reku to PS nigdy mi sie nie wlacza? Chyba, ze moj model nie ma czujnikow. Czy jest to ten sam czujnik, ktory jest odpowiedzialny za Auto EL?Tak, to jest ten sam czujnik. Zależy jak bardzo się "wiercisz" podczas snu. @Sill: Nie jestem pewien, czy to zadziała. Moje wszystkie solary zasypiają dopiero o 23:00 i tak jest też w większości Casio (niektóre modele zasypiają chyba o 22:00). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sill 6 #35 Napisano 26 Września 2012 Tak, to jest ten sam czujnik. Zależy jak bardzo się "wiercisz" podczas snu. @Sill: Nie jestem pewien, czy to zadziała. Moje wszystkie solary zasypiają dopiero o 23:00 i tak jest też w większości Casio (niektóre modele zasypiają chyba o 22:00).Faktycznie się pomyliłem.Instrukcja obsługi mówi, że zegarek nie wejdzie w stan uśpienia między 6:00AM a 9:59PM i pytanie, czy dopiero od 10:00PM jest naliczane to 60-70minut (wtedy zaśnie ok 23:10), czy jest naliczane od 9:00PM (wtedy o 22:10). Powyższe sprawdziłem dla modułu 5040 i z ciekawości dzisiaj lub jutro sprawdzę o której zegarek przejdzie w PS (; 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #36 Napisano 26 Września 2012 Wygląda na to, że o 22:00 dopiero zostaje rozpoczęte naliczanie, bo moje usypiają zawsze punktualnie o 23:00, kiedy leżą sobie na swojej półeczce. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony991 0 #37 Napisano 26 Września 2012 To teraz musisz jeszce strefe czasową w której się znajdujesz. Dla Polski będzie to BER 0 GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #38 Napisano 27 Września 2012 O 21:05 wsadz zegarek do szuflady. O 22:26 zgaś światło (zostaw jakieś naprawdę słabe, takie żeby ledwo się przy nim dało czytać) i popatrz na wyświetlacz (; I tu pojawia sie nastepny problem. Musialbym zdjac zegarek z reki, a nie moge tego zrobic. 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacgrec 1 #39 Napisano 27 Września 2012 Tak, to jest ten sam czujnik. Zależy jak bardzo się "wiercisz" podczas snu. @Sill: Nie jestem pewien, czy to zadziała. Moje wszystkie solary zasypiają dopiero o 23:00 i tak jest też w większości Casio (niektóre modele zasypiają chyba o 22:00). Ja się chyba wiercę podczas snu bo na ręce mój Riseman spać nie idzie :-) a jak położę na półeczkę to zawsze zasypia,dla mnie łatwe do zaobserwowania bo w sypialni przy zasłoniętych żaluzjami oknach jest na tyle ciemno że sam obudzić się nie chce ;-) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 0.1 #40 Napisano 27 Września 2012 jacgrec, auto podswietlenie masz zalaczone podczas snu? jesli tak to wylacz bo zegarek nie wejdzie w tryb PS gdy masz go na reku podczas snu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #41 Napisano 27 Września 2012 Te dwie funkcje nie mają ze sobą nic wspólnego (poza tym, że korzystają z tego samego czujnika). Ja nie używam Auto EL i zegarki nigdy nie usypiają, kiedy mam je na ręku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 0.1 #42 Napisano 27 Września 2012 Gdy zapomne wylaczyc auto podswietlenia to w nocy non stop podswietla sie wyswietlacz kiedy tylko sie przewracam z boku na bok. Jednej nocy to zaobserwowalem kiedy nie spalem spokojnie - wyswietlacz podswietlal sie za kazdym razem. Dlatego deaktywuje auto podswietlenie na noc gdy spie w zegarku, wtedy zegarek cala noc jest w trybie oszczedzania energii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacgrec 1 #43 Napisano 27 Września 2012 jacgrec, auto podswietlenie masz zalaczone podczas snu? jesli tak to wylacz bo zegarek nie wejdzie w tryb PS gdy masz go na reku podczas snu. Auto podświetlanie wyłączone,nie używam tej funkcji. Te dwie funkcje nie mają ze sobą nic wspólnego (poza tym, że korzystają z tego samego czujnika). Ja nie używam Auto EL i zegarki nigdy nie usypiają, kiedy mam je na ręku. I u mnie jest dokładnie tak samo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #44 Napisano 27 Września 2012 Gdy zapomne wylaczyc auto podswietlenia to w nocy non stop podswietla sie wyswietlacz kiedy tylko sie przewracam z boku na bok. Jednej nocy to zaobserwowalem kiedy nie spalem spokojnie - wyswietlacz podswietlal sie za kazdym razem. Dlatego deaktywuje auto podswietlenie na noc gdy spie w zegarku, wtedy zegarek cala noc jest w trybie oszczedzania energii.Tylko że kiedy wyłączasz auto podświetlenie, nie ma to wpływu na czujnik ruchu - on działa nadal i nie pozwoli zegarkowi przejść w tryb oszczędzania energii. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość 0.1 #45 Napisano 27 Września 2012 no tak po czesci masz racje, ale nie ruszajac sie PS dziala, wszystko zalezy od tego jak bardzo sie wiercisz spiac 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
teshima 7 #46 Napisano 28 Września 2012 Tylko że kiedy wyłączasz auto podświetlenie, nie ma to wpływu na czujnik ruchu - on działa nadal i nie pozwoli zegarkowi przejść w tryb oszczędzania energii. Troche to bez sensu. Jesli Auto EL jest wylaczone to czujnik ruchu tez powinien byc wylaczony.Ostatniej nocy przed przypadek udalo mi sie zaobserwowac dzialanie PS. Czytalem ksiazke do pozna i w pewnym momencie spojarzem na zegarek, a tu czysty wyswietlacz - tylko mruga PS. W pierwszej chwili wystraszylem sie, ze aku padl 0 Casio: MQ-30W, DBC-30, G100-1BV, GW6900-1JF / Byl DW-6620 Scorpion, G2300-9V Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #47 Napisano 28 Września 2012 Być może w ciągu dnia czujnik jest wyłączony. Mi się to podoba, że czujnik jest na stałe sprzężony z PS, bo auto podświetlenia nie używam. W analogach mi tego brakuje i muszę ręcznie budzić do życia uśpiony sekundnik. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach