Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Stary

zegarek kieszonkowy Pauma

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jest bardzo źle. Werk trzeba odbudować - może ktoś z forum się podejmie złożenia z dwóch mechanizmów jednego. Gorzej z tarczą - nie wiadomo jaka była, a do renowacji potrzebny jest wzór - może dysponujesz jakąś fotografią?

Uszko może dorobić zlotnik, można też skompletować. Zlotnik może także naprawić kopertę, chociaż ze zdjęć wynika, że jest w dobrym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Powiało optymizmem :)  Nie mam fotografii tarczy, pamiętam ją z dzieciństwa. Była koloru ciemnożółtego. Nic więcej nie wiem. Dla mnie to cenna pamiątka po ojcu. Wierzę, że są fachowcy, którzy by mogli podjąć sie renowacji. Niestety koperta w okolicy zawiasów jest uszkodona. Dekiel od strony szkiełka jest luźno, nie trzyma się reszty.

W każdym razie bardzo dziękuję za informację i pozdrawiam (Kraków też!!!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Krakowskich złotników polecam Pana Wiesława Wilka z ulicy Sobieskiego. Tylko ostrzegam, że jest cholernie nie punktualniy (tą kopertę będzie robił mniej wiecej rok), a na początku będzie straszył, że się nie opłaca itp. Jednak świetna robota zrekompensuje niedogodności ;)

Tarcza - Poznań, firma Chronos.

Z werkiem....cóż - mam nadzieję, że koledzy z forum kogoś polecą lub sami coś zdziałają :)

Miłego wieczoru!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz serdecznie dziękuję. Czas - w moim przypadku - nie jest najważniejszy. Jeśli ten zegarek tak długo czekał, to nic sie nie stanie, jeśli będzie oczekiwał z szansami na reanimację już w zakładzie. Bardzo dziękuje i pozdrawiam. Waldek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze trochę o tym niello poprzynudzam.

Udało mi się namierzyć w Internecie taki sam mechanizm, też w kopercie niello. O kopercie informacji jest sporo, o samym werku nie.

http://mb.nawcc.org/showthread.php?76016-Niel-HF-pocket-watch

Na załaczonym zdjęciu po lewej ten z "neta", po prawej mój przed usunieciem części stalowych.

Pozdrawiam.

post-43347-0-59188600-1399831244_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.