goran600 0 #1 Napisano 6 Września 2010 Witam serdecznie wszystkich forumowiczówjestem tutaj nowy i chciałbym bardzo prosić o pomoc w ocenie zegara. Jestem w posiadaniu zegara, którego zdjęcia można poniżej zobaczyć. Chciałbym go sprzedać ale ponieważ jestem kompletnym laikiem w tym temacie chciałbym uzyskać informację o jego szacunkowej wartości. Na tarczy widnieje napis FOREIGN z tyłu kilka cyfr. Zegar ma zepsutą sprężynę ewentualnie ile kosztuje naprawa sprężyny i jak lepiej rozwiązać ( sprzedać zepsuty czy dać do naprawy i dopiero wówczas sprzedać)? Wiem, że o sporo się pytam ale chcę uzyskać rozsądną cenę a nie dać się oskubać Dziękuję z góry za każdą udzieloną wskazówkę i pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2983 #2 Napisano 6 Września 2010 Wartość w stanie obecnym jest znikoma. Mechanizm wymaga czyszczenia i naprawy (sprężyna nie jest chyba pęknięta, tylko zerwana na zaczepie), a za to zegarmistrz weźmie ze sto - dwieście złotych (zależy od lokalizacji). Pozostanie pęknięta porcelana - tarcza...Tak czy inaczej - nie licz na zysk. Zegar jest produkcji niemieckiej, na eksport do Anglii, z lat 30-tych, prawdopodobnie Kienzle. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #3 Napisano 6 Września 2010 Wartość w stanie obecnym jest znikoma. Mechanizm wymaga czyszczenia i naprawy (sprężyna nie jest chyba pęknięta, tylko zerwana na zaczepie), a za to zegarmistrz weźmie ze sto - dwieście złotych (zależy od lokalizacji). Pozostanie pęknięta porcelana - tarcza...Tak czy inaczej - nie licz na zysk. Zegar jest produkcji niemieckiej, na eksport do Anglii, z lat 30-tych, prawdopodobnie Kienzle.Zegar tzw kuchenny. Amen. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach