Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość asfin_Francja

naprawa wahadełka do francuza mini-kominkowego

Rekomendowane odpowiedzi

Gość asfin_Francja
post-0-0-29968700-1331633298.jpg<

post-0-0-77634400-1331633296.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie jak to zrobić

Najpierw wybijamy ośkę z kotwicą, a następnie lutujemy części wahadła twardym lutem. Czyli potrzebny jest w zasadzie tylko palnik na propan-butan, lut mosiężny albo srebrny i topik,. Lutem srebrnym łatwiej się lutuje, ale mosiężny lepiej tu pasuje kolorem, a topik to zwyczajny boraks, chociaz w hurtowniach jubilerskich mają też jakiś mieszanki chemikaliów, które popwodują jeszcze lepszą lejność lutu.

Jak nie chcesz bawić się w to sam, to pewnie jakiś złotnik Tobie to zlutuje...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość asfin_Francja

Najpierw wybijamy ośkę z kotwicą, a następnie lutujemy części wahadła twardym lutem. Czyli potrzebny jest w zasadzie tylko palnik na propan-butan, lut mosiężny albo srebrny i topik,. Lutem srebrnym łatwiej się lutuje, ale mosiężny lepiej tu pasuje kolorem, a topik to zwyczajny boraks, chociaz w hurtowniach jubilerskich mają też jakiś mieszanki chemikaliów, które popwodują jeszcze lepszą lejność lutu.

Jak nie chcesz bawić się w to sam, to pewnie jakiś złotnik Tobie to zlutuje...

dzieki Piotrze za odpowiedz - obawiam sie tylko, czy ten metal sie nie stopi od takiego lutowania ale popytam wiec zlotnikow jeszcze dzisiaj bo dreczy mnie ten "niedokonczony" zegar....

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Piotrze za odpowiedz - obawiam sie tylko, czy ten metal sie nie stopi od takiego lutowania ale popytam wiec zlotnikow jeszcze dzisiaj bo dreczy mnie ten "niedokonczony" zegar....

Myślę, że lut reperacyjny o niskiej temperaturze topienia nie spowoduje tu jakiś problemów.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość asfin_Francja

ok - dzieki raz jeszcze Piotrze za merytoryczna odpowiedz....

pzdr cieplo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość asfin_Francja

no i udało się :) :) :)

po siedemnastu (dosłownie) telefonach dodzwoniłem się do miłego Pana (ul.Wilcza) gdzie zrobił mi od ręki i za cenę............ 1/300 tego co proponowali mi we Francji... po prostu kosmos :-)

więc dzisiaj złocenie i składanie mechanizmu - dwie godzinki przyjemności w tym deszczowym dniu...

pzdr @ll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.