Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

wocio19

Cortebert i Orfina prośba o informacje

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem niedawno dwa szwajcarskie zegarki. Niestety niewiele o nich wiem. Może ktoś z was byłby w stanie powiedziec mi cokolwiek więcej o nich?

Pierwszy z nich to Cortebert. Przeczytałem w jedynm z wcześniejszych tematów historię firmy podsuniętą przez tessia. Miło zaskoczyło mnie to, że firma powstała w 1790 roku (!!!), że zdobyła parę nagród, no i oczywiście to, że do lat 1940' była oficjalnym dostawcą zegarków kolejowych dla PKP.

Posiadany przeze mnie zegarek ma mechanizm cal.697 z napisem Cort pod balansem. Na tarczy, która jest juz niestety bardzo zabrudzona i nie ma szans jej doczyścić, jest logo firmy w postaci krzyża (stąd wnioskuje, że ten zegarek nie był robiony na rynek polski ani bliskowschodni - wtedy byłoby 5 a nie 4 ramiona). Dekielek ma napis Grand Prix

Czy ktoś z was potrafiłby określić datę produkcji tego zegarka? Czy firma Cortebert istnieje do dzisiaj? Ciekawi mnie też czy jest to zegarek pospolity, czy może ma jakąś większa wartość. Dodam jeszcze, że koperta jest złocona 20 mikronów. Podoba misie ten model i jestem skłonny aby oddać tarczę do remontu. Myslicie, że jest warty by zainwestowac w niego 100zł? I w ogóle to czy wam sie ten zegarek podoba?

post-1412-0-21627400-1330502366.jpg

Drugi posiadany przeze mnie zegarek to stara Orfina. Jak się juz zorientowałem ta firma nadal istnieje i produkuje całkiem drogie zegarki. Firma powstała w 1922 i zastanawiam się czy mój zegarek może pochodzić z wczesnego okresu produkcji. Poza tym podejrzewam, że może to być pasówka. Koperta jest gruba i ma bardzo prosty kształt z dolutowanymi uszkami. Mechanizm wydaje sie bardo duży jak na zegarek nareczny. Pod balansem są napisy: 853 F MM (litery luźno porozrzucane).

Co myślicie o tym zegarku?

post-1412-0-88878800-1330502367.jpg

Werki obu zegarków:

post-1412-0-36553900-1330502369.jpg

Z góry dziekuję za pomoc!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MariuszV70

Z tego co sie orientuje to zegarki marki Corterbert.Nacar.sa bardzo popularne w Turcji.Mam nadzieje ze w najblizszym czasie ktorys z wyzej wymienionych trafi do mojej skromnej kolekcji.Gratulacje zakupu.szczegolnie Corterbert mi sie podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wocio,

Jeżeli chodzi o Cortebert to uważam, że zdecydowanie powinieneś go odnowić. Naręczne zegarki tej firmy w dobrym stanie dość trudno kupić. Moim zdaniem firma jest bardzo ciekawa, nie tylko ze względu na historię. Zegarki produkowane przez Cortebert i Perseo posiadały własne mechanizmy. W szczytowym momencie rozwoju Cortebert dorobił się ponad 20 własnych mechanizmów.

Twój egzemplarz pochodzi najprawdopodobniej sprzed 1926 roku. Wówczas bowiem, w związku ze zwiększoną sprzedażą na daleki wschód, Cortebert zmienił logo (krzyż maltański kiepsko się kojarzył w tamtych rejonach)

Poniżej zamieszczam mój egzemplarz: cal. 665

post-621-0-99498500-1330502379.jpg

Mam muchy w nosie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za informację :-) zastanawiam się czy symbol został zmieniony z czteroramiennego na pięcioramienny w przypadku wszystkich zegarków Cortebert. Być może został on zmieniony jedynie na zegarkach idacych na wschodnie rynki. Jeżeli jednak jest to prawdą, a zegarek jest aż tak stary (wyglad jest raczej bardziej współczesny...) to ten zakup był strzałem w dziesiątkę :-) Nie bedę sie chwalił ile za niego dałem :D

Co do renowacji to też jestem coraz bardziej przekonany, bo chciałbym go nosić, a w obecnym stanie troszke marnie wygląda.

Czy może jeszcze ktoś z Was wie cokolwiek na temat tych zegarków? Bardzo interesuje mnie jakie mogą być stare...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli jednak jest to prawdą, a zegarek jest aż tak stary (wyglad jest raczej bardziej współczesny...) to ten zakup był strzałem w dziesiątkę :-) Nie bedę sie chwalił ile za niego dałem biggrin.gif

Cortebert jest najprawdopodobniej z lat 50-tych, a najwcześniej pózne lata 40-te.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ci archeolog z tego emikrasa. :rolleyes:

Daty nie sprawdziłem, ale zawsze lepiej późno niż wcale. :D

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.