Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

M_alice

Delbana (?)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zegarek wypatrzyłem w stercie "złomu" u zegarmistrza i pomyślałem, jaka ładna Pobieda i to w krabie!. Dopiero po przeczytaniu napisu na tarczy uświadomiłem sobie co to za marka. Jest tylko jedno ale... Na tarczy, Delbana. Na deklu, Delbana. Ale mechanizm niesygnowany. Zresztą takiego napisu na tarczy (logo producenta) też wcześniej na Delbanie nie widziałem. Zegarmistrz twierdzi, że to wczesna Delbana z lat 50-tych. Zegarek dosyć duży, z koronką prawie 4 cm. Czy ktoś się zetknął z takim modelem?

DELBANA001.jpg

DELBANA.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem kiedyś taką Delbanę na allegro o bardzo podobnym lub identycznym mechanizmie ale wydaje mi się, że może ona być lekko starsza niż lata 50-te, powiedziałbym nawet połowa lub końcówka lat 40-tych, zaćmienie w głowie :D. Delbana która widziałem miała inna tarczę i była w o wiele gorszym stanie, ta wygląda jak by była po renowacji,bardzo ładna koperta w stylu krabika, nie dam sobie głowy uciąć niech wypowiedzą się koledzy ale gryzie mnie ten mechanizm na 100% to szwajcar :D

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Tarcza to serwisowa, natomiast reszta oprocz godzinowej i minutowej jest ok,koperta po renowacji,szklo nieoryginalne.Mechanizm to ETA 1260, zegarek z konca lat 40-tych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarcza to serwisowa, natomiast reszta oprocz godzinowej i minutowej jest ok,koperta po renowacji,szklo nieoryginalne.Mechanizm to ETA 1260, zegarek z konca lat 40-tych.

Marcinie, a mnie się wydaje, ze to Culmina. Eta 1260 bardzo podobna, ale np inny sposób mocowania tarczy.

W moich delbanach jest culmina a jakie zwiazki łaczyły ja z ETĄ, to niestety nie ustaliłem :D

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wspomniany zegarmistrz też zwrócił uwagę na wczesne, jak to ujął, mocowanie tarczy i też twierdził, że zegarek może pochodzić z lat 40-tych. Rozumiem, że tarcza, to coś w rodzaju naszej "warszawskiej"? Czy ktoś ma może zdjęcie takiej tarczy i wskazówek, jakie ten zegarek powinien/mógł posiadać? Koperta, jeśli była odnawiana, to naprawdę musiało być dawno temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Przyjrzalem sie swojej oryginalnej delbanie na ecie i rzeczywiscie jest roznica w mocowaniu tarczy, werki sa niemalze identyczne.Tak, tarcza to warszawianka.Dzis juz nie zdarze wrzucic zdjec , ale jak nie zapomne to wrzuce jutro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.