Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

zeg.49

Zegar kominkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Zwracam się z prośbą o identyfikację zegara kominkowego.Na płycie głównej jest sygnatura w kształcie proporca-flagi na drzewcu a na niej duza litera B.Zegar kominkowy bijący z trzema młotkami i bardzo dziwnym wahadłem!!!Zamiast tradycyjnej soczewki na koncu przedłuzacza jest poprzeczny pręt dłudości 35 cm a na jego końcach dwie mosiężne tulejki srednicy 18mm i długości 2,5 cm.Przyznam że coś takiego widzę poraz pierwszy!!!!!!!!!!!!!!!Czy ktoś się z takim dziwakiem spotkał???!!!Andrzej.Dodam że wewnątrz skrzynki jest napis UHLICS WAAGEPENDEL DWP.Nr.332 u.3288.

post-32978-0-47583400-1291748866_thumb.jpg

post-32978-0-75727700-1291748906_thumb.jpg

post-32978-0-14839600-1291748920_thumb.jpg

post-32978-0-78513900-1291748929_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnikiem Kraft Behrens

bildmarke_behrenskraft.jpg

A wahadło ? Owszem. Pojawiło się coś takiego w niemieckich zegarach pod koniec lat 20-tych. Zapomniałem, kto to opatentował (Mauthe ??). Zapewniało precyzyjniejszą regulację chodu, ale zarazem ją utrudniało i podbijało koszty. No i nadawało się tylko do szerokich skrzyń, popularnych w Niemczech. Na zainstalowanie takiego ustrojstwa w angielskim kominkowcu nie było szans. No i zdechło...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnikiem Kraft Behrens

bildmarke_behrenskraft.jpg

A wahadło ? Owszem. Pojawiło się coś takiego w niemieckich zegarach pod koniec lat 20-tych. Zapomniałem, kto to opatentował (Mauthe ??). Zapewniało precyzyjniejszą regulację chodu, ale zarazem ją utrudniało i podbijało koszty. No i nadawało się tylko do szerokich skrzyń, popularnych w Niemczech. Na zainstalowanie takiego ustrojstwa w angielskim kominkowcu nie było szans. No i zdechło...

Dzięki za informacje.Teraz wiem na czym stoję!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...................

Bez urazy ale ...

No niestety część o wahadle to wg mnie nieprawda <_<

Ten patent nie miał na celu precyzyjnej regulacji itd itp.

Takie wahadło nazywa się wagowym (niem. waagependel) i stosowano je tylko i wyłącznie po to aby można było zastosować mechanizm zegara ściennego np GB P35 do zegara kominkowego. Nie trzeba zamawiać ani zmieniać przekładni mechanizmu dla użycia bardzo krótkiego wahadła.

Aby łatwiej można było tego dokonać prócz wahadła potrzebny był drewniany stojaczek uniwersalny na którym każdy mechanizm można było zamontować na odpowiedniej wysokości bez stosowania blaszanych łapek.

Producent skrzynek musiał jedynie wywiercić otwory do nakręcania w odpowiednich miejscach i już mechanizm zamiast długiego wahadła miał zamontowane wahadło wagowe "szerokie". Jeszcze tylko modyfikacja dźwigni bicia i już mamy trochę dziwnego kominkowca.

Szukałem przykładów i udało się:

Tutaj przykład takiego zegara.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za oświecenie !

Wygląda, że był to pomysł (w każdym razie stelaża) niejakiego Alfreda Uhliga. Wszystkie stelaże mają oznaczenie Uhligs Waagependel,

Patent, a właściwie ich cała grupa, nie jest taki stary, i pochodzi z ...NRD. Rzecz pewnie w tym tym, że być może istniała po wojnie duża nadwyżka mechanizmów.

a73f0ce0887d9d42.jpg

Tutaj zdjęcie kompletnego wyjętego ustrojstwa, ma tylko odłamane patyczki ograniczające boczne wychylenia wahadła

906f6afbea598e55.jpg

90d4168f7edfd69b.jpg

f8fd875b1079d6d2.jpg

A werki dzięki temu urządzeniu lądowały w kominkowych skrzynkach rzeczywiście różne i nieraz całkiem leciwe...:

724dc139c4ecbc5a.jpg

2c1ad018a3a1eef5.jpg

Kienzle oznaczony 1 Million, czyli werk z przełomu XIX/XX wieku:

a041aacb324b421e.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubie to forum bo codziennie dowiaduje sie czegos nowego.

Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam i jeszcze raz serdecznie dziękuję za zainteresowanie się tematem i obszerne wyjaśnienia.Wszystko pasuje co do joty do mojego zegara.Jestem w siódmym niebie!!!!!! :rolleyes::rolleyes::lol::lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.