Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Janu1

Lata produkcji Wołny

Rekomendowane odpowiedzi

W jakich latach były produkowane Wołny z werkiem 2809A ? Czy były produkowane także z zółtymi werkami Wostoków precyzyjnych?

Na forach zagranicznych spotkałem sie z opinią że werki 2809A są lepszej jakości niż zółte 2809. Ciekawe ile w tym prawdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

parę lat temu napisałem taki tekst o całej rodzinie mechanizmów 2809

może znajdziesz w nim parę interesujących Cię informacji :)

Wokół Wołny i innych radzieckich oraz polskich zegarków krąży wiele legend. Dla przykładu na innym zegarkowym forum jakiś czas temu, ktoś pisał, że były polskie zegarki Zenit, ale szwajcarski Zenit kwestionował nazwę polskiego zegarka i produkcja tego modelu została zaprzestana, a w zegarkach leżących w magazynach zamieniano tarcze. Wydaje się to trochę dziwne, bo chyba nikt jak dotąd nie widział polskiego Zenita. Kiedyś przez przypadek wpadłem na ludzi, którzy kolekcjonują polskie zegarki i mają o nich naprawdę dużą wiedzę, oraz przy okazji na człowieka, który ma w domu spore zapasy nowych nieużywanych części do polskich zegarków. Pytałem ich o Zenita i prawdziwość tej historii; stwierdzili, że było coś takiego, ale dotyczyło to polskiego Zodiaka i szwajcarskiego Zodiaca.

Na tym przykładzie chciałem pokazać jak mogą wyglądać różne sprawdzone informacje - coś się przekręci i już wychodzi zegarkowa legenda.

Podobnie może być w przypadku Wołny. Biorąc sprawę na chłopski rozum i nie patrząc na krążące informacje, a sugerując się pewnym dostępnym źródłem (katalog http://german242.com/books/ussr_catalogue_1960.pdf ) oraz zegarkami, które miałem w rękach uważam że było tak - Ałmaz ma 18 kamieni, nie ma mikroregulacji ani nakrywek na kołach pośrednim, sekundowym, ani wychwytowym. Wołna ma 22 kamienie, ma mikroregulację oraz nakrywki na kołach pośrednim sekundowym i wychwytowym. Według mnie Wołna nie miała robionych testów dokładności, lub były mniej restrykcyjne niż w przypadku Wostoka precision, gdyż katalog podaje, że średni dobowy chód Wołny mieści się w granicy + 30 sekund. Wostok występuje w dwóch wersjach z małym i centralnym sekundnikiem. Wersja z małym sekundnikiem ma 21 kamieni i nie ma incabloka (w późniejszym okresie zaprzestaną jej produkcji, zostanie wersja z centralnym sekundnikiem - ma mikroregulację i nakrywki na kole pośrednim, sekundowym i wychwytowym. Z opisu w katalogu wynika, że Wostok (żółty mechanizm) był dokładniejszy od Wołny i najprawdopodobniej przechodził testy dokładności, gdyż jest napisane, że średni dobowy chód w każdym z czterech położeń mieści się w granicy od + 5 do - 10 sekund.

W pewnym momencie kończy się produkcja Wołny - zostaje sam Wostok

Opis i zdjęcia Wołny oraz Wostoka zaczynają się w katalogu od strony 150

Informacje z internetu podające, że werki, które nie przeszły pozytywnie testu dokładności trafiały potem do Ałmazów i Wostoków, a te które zdały test były montowane w Wołnach są według mnie nieprawdziwe. Żeby przetestować dokładność mechanizmu, najpierw trzeba go zmontować. Tak więc mamy cały zmontowany werk z nakrywkami i mikroregulacją, który nie przeszedł testu. Werk taki nie mógł być zamontowany w Ałmazie, gdyż Ałmaz nie miał ani mikroregulacji, ani nakrywek. Ałmaz miał mechanizm podobny do Wołny, ale różnił się wieloma szczegółami. Informacja jakoby werki, które nie zdały testu były montowane w Wostokach, też jest nieprawdziwa, gdyż katalog podaje, że Wostok miał większa dokładność niż Wołna. Tak więc według mnie wygląda to tak: Ałmaz - biały mechanizm 18 kamieni brak mikroregulacji brak nakrywek; Wołna - biały mechanizm 22 kamienie mikroregulacja nakrywki; Wostok (w początkowej fazie produkcji) - mechanizm 21 kamieni, nakrywki, mała sekunda, brak incabloka, później dobrze znany żółty mechanizm nakrywki 22 kamienie incablok centralny sekundnik. - czyli Wostok precision.

Legend na temat produkcji radzieckich zegarków krąży wiele, historię o polskich zegarkach na początku postu podałem po to, żeby zobrazować w jaki sposób tworzą się takie zegarkowe legendy. Oczywiście przedstawione tu opisy Wołny, Wostoka i Ałmaza to tylko moja wizja historii produkcji tych zegarków, ale myślę że najbardziej zbliżona do tego, jak było w rzeczywistości.

CДEЛAHO B CCCP - najlepsze zegarki na świecie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za taka rozległą informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne rzeczy;

W podanym katalogu str 150

Wołna 22 kamieni werk 5YH-1N drugi werk 5-1YH dokładność chodu + 30 sekund i rezerwy nie mniej niż 36 godzin ,sekundnik centralny

Wostok precyzujny werk 5HX-1N ( czyli 2809?) piszą na 21 kamieniach ,( poniżej z centralnym sekundnikiem nie podają parametrów) dokładność od +5 do -10 sekund i rezerwa chodu nie mniej niż 46 godzin

A niby ten sam werk a tak namieszane.+30 sekund na mikroregulację to chyba bardzo dużo.Nie znam się na tym ale w tym katalogu coś wg mnie nie gra.

skąd ta 10 godzinna różnica rezerwy chodu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO istniał jeszcze w okolicach roku 1960 Wostok Precizjonnyj ze srebrnym mechanizmem. Mam takiego i raczej nie jest to składak, bo widziałem jeszcze w necie 2 identyczne, oba z 1959 roku. Co do 21-kamienowego 2803 - był taki, ale produkcja była zaniedbywalnie mała. Praktycznie nie do dostania ;) Co do dokładności, to wcale nie jest niemożliwe, że mechanizmy, które nie przeszły jakich wstępnych testów do Precision'ów były montowane w Wołnach. Testy Precision Class ponoć były zbliżone do COSC, wiec łatwo je oblać,a nie wierzę, żeby spora ilość werków szła na przemiał. Drobne niedokładnosci montazu mogą po prostu spowodować np spore róznice w zależnosci od pozycji - takie do +30sekund :)

Warto jeszcze dodać, że ten VP wciaż ma, mimo nienajlepszego stanu smarów, bardzo dobrą dokładność, ponizej 10s/24h :D

post-2232-0-65071900-1292692678_thumb.jpg

post-2232-0-39398000-1292692687_thumb.jpg

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@pmwas

Zgoda ale co bylo przed 1961 rokiem? Podobno Wostoki precyzyjne zaczęto produkować po locie Gagarina w 1961 roku. Co z Wołnami np z 1957 roku? Czy nie spełniały klasy chronometru?A własciwie do którego roku produkowano Wołny z werkami 2809?

Fajny ten Twój Wostok. Czy grot na wskazówce sekundowej jest częścią wskazówki czy też jakoć przyklejany?

Bo mój Wostok nie ma grotu i wskazówka sekundnika jest jakby krótsza własnie o długość grotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grot jest integralną częścią sekundnika (pomalowany), czy były inne - nie wiem. Kiedy pojawiła się marka Wostok? Też nie wiem. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywałyby, że powinny pojawić się po locie Gagarina, jednakże zbyt dużo jest Wostoków z wczesniejeszymi mechanizmami, zeby uznać, ze to wszystko składaki. Albo zatem pierwsze Wostoki dostały mechanizmy z zapasów i tu jest pewien poślizg, albo marka powstała niezależnie pod koniec lat'50, a nazwa statku kosmicznego przypadkiem jest taka sama, na co moze również wskazywać brak "kosmicznych" odniesien w designie, w przeciwieństwie np do sputników. Nie wiem, czy sa jakieś pewne dane na ten temat - ja w każdym razie widziałem kilka Wostoków (precyzyjnych i zwykłych) z mechanizmami 59 czy 60 i nie wiem do końca, co o tym myśleć, zwlaszcza, ze cieżko przypuszczać, ze akuray trafiły się 3 identyczne pod kazdym względem składaki i wszystkie dostały przypadkiem mechanizmy z 59 roku. Można by posiłkować się katalogami z lat 59 i 60, ale nie mam takich materiaów.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Można by posiłkować się katalogami z lat 59 i 60, ale nie mam takich materiaów.

Katalog z roku 1960 pokazuje trzy modele Wostoka, w tym jeden Precyzyjny. Właśnie ten ze zdjęcia wklejonego powyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grot jest integralną częścią sekundnika (pomalowany), czy były inne - nie wiem. Kiedy pojawiła się marka Wostok? Też nie wiem. Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywałyby, że powinny pojawić się po locie Gagarina, jednakże zbyt dużo jest Wostoków z wczesniejeszymi mechanizmami, zeby uznać, ze to wszystko składaki. Albo zatem pierwsze Wostoki dostały mechanizmy z zapasów i tu jest pewien poślizg, albo marka powstała niezależnie pod koniec lat'50, a nazwa statku kosmicznego przypadkiem jest taka sama, na co moze również wskazywać brak "kosmicznych" odniesien w designie, w przeciwieństwie np do sputników. Nie wiem, czy sa jakieś pewne dane na ten temat - ja w każdym razie widziałem kilka Wostoków (precyzyjnych i zwykłych) z mechanizmami 59 czy 60 i nie wiem do końca, co o tym myśleć, zwlaszcza, ze cieżko przypuszczać, ze akuray trafiły się 3 identyczne pod kazdym względem składaki i wszystkie dostały przypadkiem mechanizmy z 59 roku. Można by posiłkować się katalogami z lat 59 i 60, ale nie mam takich materiaów.

kolega Karol Kłósek podał link do katalogu chyba z 1960 roku/nie jestem pewien daty/

http://german242.com/books/ussr_catalogue_1960.pdf

Problem taki : czy werki w Wołnach np z 1958 roku nie spełniały wymagań chronometru ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Paweł, mnie coś nie gra w Twoim Wostoku. Widziałem Wostoka Precizion, który na 100% jest oryginalny. Miał żółty mechanizm i na nim puncę nie Wostoka , a jeszcze Czistopola.

Według mnie Wołna miała tylko białe mechanizmy, a Wostok precizion tylko żółte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie za dużo jest złoconych mechanizmów, zeby Wołny miały tylko białe. Wersji było od cholery i nigdy nie dojdziesz, co Ruskie nawymyślały. Taj, jak mówię - nie wydaje mi się, żeby ten mechanizm był nieoryginalny, bo takich Wostoków jest jednak sporo, a mechanizmów w wersji jak u rproch'a jak na lekarstwo - zdecydowanie rzadko się je widuje. Wszystko wskazuje jednak, że precyzyjne były montowane z białymi mechanizmami, przynajmniej pierwsze serie, jak te na zdjęciach. Nigdy nie widziałem późniejszego VP z białym mechanizmem, natomiast tego modelu - kilka sztuk. IMO jesi robili niewiele serii precyzyjnych zegarków, to mechanizm po testach wcale nie musiał być montowany od razu - 2 lata spokojnie mógł czekać. Zwłaszcza, ze ten mechanizm ma jeszcze jedną ceche, której nie widzę w wołnach z '59 roku - czernione napisy z ładnie wybitym numerem seryjnym. Może to moja wyobraźnia, ale ten mechanizm wygląda na lepiej wykończony niż w Wołnach.

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie nie wiem których mechanizmów co dotyczy ale występują w 2809 trzy rodzaje włosów: w kolorze czarnym dosyć szeroki,w kolorze srebrnym znacznie węższy i w kolorze niebieskawym.Dwa rodzaje zabezpieczenia anty wstrząsu,dwa rodzaje bębnów (różnią się kolorem) i co czego jeszcze nie jestem do końca pewny są dwa rodzaje sprężyn.Oczywiście wszystko to jest ze sobą zamienne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze ale skąd ta 10 cio godzinna różnica w rezerwie czasowej pomiędzy werkami Wolny i Wostoka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy z moich mechanizmów ma grubo ponad 35 godzin wiec tu jest raczej przekłamanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli równie dobrze może być przekłamanie z =30 sekund w Wołnach w tym katalogu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie za dużo jest złoconych mechanizmów, zeby Wołny miały tylko białe.

Według mnie to wszystko są przekładki. Białe mechanizmy miały sygnaturę Czistopola. Nie możliwe jest żeby wołna miała żółty mechanizm z sygnaturą Wostoka. W momencie kiedy całej fabryce nadali nazwę wostok, zaczęli na tarczach i mechanizmach bić puncę wostoka. W innych zegarkach z czistopola tego się nie spotyka. Weźmy np. Mira. nie widziałem jeszcze mira z mechanizmem z sygnaturą wostoka. Miry miały puncę czistopola, a gdyby to przyjąć analogicznie do wołny, to powinno się spotykać Miry z puncą Wostoka - a takich nie było.

Tak samo według mnie wostok precyzyjny miał tylko żółty mechanizm. Mechanizm wostoka był dokładniejszy od wołny i musiał się jakoś odróżniać - przez to że miał robione testy dokładności, był również ładniej wykończony i miał żółty kolor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy z tych werków ,mając dużo cierpliwości da się wyregulować do kilku sekund stałej odchyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie da się jednak Karolu ukryć, ze te białe mechanizmy VP mają zupełnie inaczej zrobione napisy niż te z analogicznego okresu w Wołnach, co chyba nie jest przypadkiem. Być może złocenie przyszło później. Zobacz tu:

http://allegro.pl/wycen-wostok-precizjonnyj-super-werk-awaria-i1349054842.html

3-60 i znów czarne napisy. To IMO celowe działanie producenta - przeciez nie jest to przypadek. Poszukaj datowanych mechanizmów w Wołnach - napisy nie są czarne. Nie sa też starte, bo numer seryjny bity jest zupełnie innym, brzydszym stemplem. warto też zauwazyć, że wszystkie te VP wydają się mieć niskie numery seryjne...

A tu ewidentna przekładka. 4-59.

http://cgi.ebay.com/VOLNA-VOSTOK-PRECISION-Russian-Soviet-watch-1959-/110625981061

Zobacz - ten mechanizm naprawdę jest INNY ;)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 154 stronie tego katalogu jest dokładnie mój Wostok, a napisy na zdjeciu mechanizmu bardziej wyglądają jak te z mojego, niż te od rproch'a :lol: Wygląda zatem na to, że moja teoria o lepiej wykończonych, krótkich seriach białych werków do wczesnych VP może wcale nie mijać sie z prawdą :). No i jedna rzecz - wygląda na to, ze moja teoria o wcześniejszej niż 1961 rok dacie wprowadzenia marki Wostok także wydaje się słuszna :)

Dzięki za link, BTW :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiałem się nad tym i rzeczywiście mogło tak, że pierwsze serie wostoków precyzyjnych miały białe mechanizmy z czarnymi napisami.

W każdym razie, co do kolorów mechanizmów jedno jest pewne - Wołna z żółtym mechanizmem to składak. Na allegro i nie tylko często widzi się Wołny z żółtymi mechanizmami z sygnaturą Wostoka. Nie możliwe jest żeby wołna miała żółty mechanizm z sygnaturą Wostoka. W momencie kiedy całej fabryce nadali nazwę wostok, zaczęli na tarczach i mechanizmach bić puncę wostoka. W drugą stronę może być ? Wostok na tarczy z mechanizmem z puncą Czistopola jest w porządku, ale Wołna z mechanizmem z puncą Wostka to składak.

Co do zegarków o nazwie Wostok, to jak najbardziej były produkowane jeszcze przez nadaniem całej fabryce nazwy Wostok, tylko że były to pojedyncze modele. Po ochrzczeniu całej fabryki jako "Wostok" tą nazwę dostały wszystkie zegarki produkowane w Czistopolu. Identycznie było też np. z Poljotem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chyba że wchodza w grę jakieś zapasy magazynowe upłynniane w róznych konfiguracjach - werk plus reszta.Chyba istniała taka możliwość bo chyba nie szły na do huty przetop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wołna z mechanizmem "B" faktycznie chyba jest składakiem - przekonałeś mnie :lol:. Co do cześci z zapasów - w fabryce chyba starych tarcz by nie montowali. To akurat robi sie chyba na bieżąco :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.