Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mindform

zegarek Kama - warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość yasiooo

Trudno odpowiedzieć jednoznacznie, sam musisz podjąć decyzję. Ja jednak bym nie brał. Zegarek ma przypuszczalnie dwie nieoryginalne części: wskazówki i balans. Wskazówki są co prawda od Kamy z Czystopola (ta też jest z tej fabryki), ale od innego modelu. Balans moim zdaniem jest przeszczepiony z nowszego mechanizmu, bo powinien mieć na obwodzie śrubki (tzw. balans kompensacyjny). Te modele były produkowane do 64r. i wydaje mi się, że jeszcze wtedy nie stosowano "gołych", choć mogę się mylić.

Czy warto? Jeśli zależy Ci na oryginalmości i jesteś kolekcjonerem, to raczej nie weźmiesz, chyba, że postanowisz z czasem doprowadzić sikor do 100% oryginalności. Jeśli zależy Ci po prostu na ładnym zegarku, to możesz jednorazowo wydać stówkę. Dodam, że gdybym nie miał co do niego wątpliwości, to ta cena za rzadki bądź co bądź model w nienagannym stanie, byłaby moim zdaniem bardzo dobra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info... jednak zalicytowałem minimum, zegarek mi się podoba, z czasem może nabiorę wiedzy i jakiegoś dawcy do doprowadzenia go do oryginalności. Na razie daleko mi do kolekcjonera, ale kto wie :D

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi! :D

Przemo;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.