Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Owczar

Pobieda

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie ;)

Zastanawia mnie od pewnego czasu numerek mojej Pobiedy, jak na date produkcji 1-58 ma bardzo niski numer mechanizmu 0000853, wie ktoś coś na ten temat? Jakieś przekładki części, "special edition" czy..........coś? :P (nie wiem co napisać)

post-27674-0-88716700-1331810048.jpg

post-27674-0-01745500-1331810051.jpg

Wszystko z czasem się zmienia

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz pierwszy kwartał roku, więc kto wie może z poczatku serii z tego właśnie roku? Jakoś musieli numerować

no trafił się z niskim numerem.... ;-)

w sumie to by szło dość łatwo sprawdzić czy np. numery z pierwszych kwartałów danych lat są nizsze od tych z kwartałów kolejnych? oczywiście w ramach tych samych fabryk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobry trop spartasongo spróbuje przeglądnąć pare mechanizmów ;)

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może to jest po prostu 853 szt wyprodukowana w 1958r ?

Pierwszy kwartał, więc może tak być. Mam np Pobiedę z 1956, która ma wyższy nr seryjny niż jej młodsza siostra z 1958.

EDIT

Widzę, że nie tylko ja tak pomyślałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Mam Pobiedę 3-57 z numerem 07794, też z Drugiej Moskiewskiej. Oczywiście zawsze jest możliwość, że ktoś z nas ma coś nakombinowane w werku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kombinowane chyba nie, bo data i numer są na jednej części mechanizmu, na alle jest jedna z datą pierwszego kwartału 59r. z numerem mechanizmu 79976 też z 2 moskiewskiej tylko ma logo "M2", to raczej nie zdąrzyli by wyrobić tyle mechanizmów, chyba że się myle ;)

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zobaczę w swoich i coś może wymyślimy z tą numeracją... chociaż wiem, że takie tematy już gdzieś były na forum..

Jedno co mi sie zdaje trzeba by brać pod uwagę tylko te mechanizmy, które są tak samo oznaczane i dokładnie takie same. Ta pokazana przez yassio ma mniej cyfr w ozaczeniu... ale sam nie wiem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Miałem na myśli mostki różnego pochodzenia w obrębie jednego werku: jeden z puncą z Drugiej Moskiewskiej, a drugi (ten z kołami naciągowymi) z nr. seryjnym z Czystopolskiej, Petrodworeckiej, Pierwszej, czy Maslennikowa. Sporo fabryk robiło Pobiedy, więc i możliwości "składakowania" były spore. Ale w sumie jednak wątpię czy tak było. Ciężka sprawa z tymi numerami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-27674-0-99083900-1331810057.jpg

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

W Twojej Pobiedzie uwagę też zwraca odwrotne niż zazwyczaj w tych zegarkach, rozmieszczenie numeru seryjnego i daty (zamienione miejscami). Może w ten sposób zaczęto wybijać po zmianie loga Drugiej Moskiewskiej w 1962r? I to by świadczyło, że mostek przekładni chodu i sprężyny pochodzą z różnych lat, choć z tej samej fabryki? A może ruscy nie zwracali uwagi na takie szczegóły i wybijali punce jak leci? Trzeba by nagromadzić jak najwięcej zdjęć werków, głównie tych z Drugiej Moskiewskiej i pobawić się w detektywa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

będziemy tropić i rozwiązywać zagadki radzieckiego zegarmistrzowstwa ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer i data są na jednej części także nie ma możliwości żeby była to produkcja po '62r.

W galerii Krzysiek_W umieścił zdjęcia swojej Pobiedy, mostek się zgadza, ale ma logo 2M.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

M2 miały różnie nabijane numery i daty - czasem były zamienione, czasem nie. Warto zauważyć, ze produkcja Pabied, Startów, czyli ogólnie K26 w M2 gwałtownie przyspieszyła w czasie, gdy produkcja K26 kończyła się w Kirowie, tzn właśnie około 58 roku. Jak nic musieli mieć dwie linie, na których tłukli K26 w mega ilościach i tyle. A numer seryjny zamienili z datą, bo nagle potrzebowali więcej cyfr z uwagi na ilość. Trzeba też pamiętać, że akurat numerty seryjne u Ruskich obecnie nic nie znaczą. Piszę obecnie, bo po coś je jednak tłukli, więc może kiedyś umieli coś tam z nich odczytać ;) (Np Zim 1-51 z numerem 01365 pewnie był tylko jeden, ale założe sie, ze łącznie Zimów z numerem 01365 było znacznie więcej). Gdyby było jak np w USA, gdzie po numerze można odczytać rok produkcji, około 1960. roku musieliby cały mechanizm obstemplować jednym numerem ;). Amerykanie poradzili sobie używając liter, a ruscy od początku olali sprawę - numery resetowały się co jakiś czas. System z nabijaniem daty był za to fantastyczny, ale niestety szybko z niego zrezygnowali...

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pmwas chyba wszystko napisał ;) Miałem też historie, że po zmianie loga w '58 na M2 z "koła zębatego" zaczęto na nowo numerację mechanizmów i te pierwsze sztuki dostawały jeszcze resztki części z poprzednim logo, ale kto to wie.... ;)

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
post-2232-0-23378600-1331810189.jpg

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość yasiooo

Faktycznie, to że od 58r. musieli zwiększyć produkcję w Drugiej Moskiewksiej, czyli też i numerację brzmi sensownie.

A zagadka numeracji ruskich werków pozostanie zagadką ;)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"ciekawiejsze, coraz ciekawiejsze"

Powoli odkrywamy "Amerykę" ;) ale co Oni tam "tłukli" w fabrykach to się chyba już nie dowiemy.

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,ja znalazłem właśnie taką pobiedę z 1-58 z nr 78000,na codzień nie zajmuję się zegarkami lecz chciałbym poznać wartość takiego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,ja znalazłem właśnie taką pobiedę z 1-58 z nr 78000,na codzień nie zajmuję się zegarkami lecz chciałbym poznać wartość takiego zegarka.

To wystaw go na portalu aukcyjnym. Na forum nie wyceniamy zegarków.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chciałbym poznać orientacyjna wartość a nie sprzedawać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, skoro po numerze seryjnym nie można określić daty produkcji, to proszę Was o informację, czy jesteście stanie podać przedział czasowy produkcji tej Pobiedy:

http://allegro.pl/show_item.php?item=3226677108

Sprzedawca określa go na lata 40-te, ale...? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wg mnie składak lub lata 60-70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koperta z lat 40 to by mogła być, ale nie na pewno. Mechanizm to ZIM 15 kamieni z zabezpieczeniem, tak jak napisał klamocik lata 60-70.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.