Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Stary

Nasze chronografy vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

To on. Główny powód dla, którego sie tu zarejestrowałem. Nabyłem drogą kupna, ale,że dżentelmeni o oieniadzach nie rozmawiają. Zwłaszcza kiedy istnieje ryzyko, że te rozmowy przeczytają ich żony 😅

Tak więc nabyłem. Wszystko działa, górny przycisk=start, dolny=stop>reset. Otwierać samemu sie boje bo dekiel jest zapieczony. O firmie/marce w internetach nic nie ma, szukałem szukałem i znalazłem tylko ktoś na aukcji internetowej sprzedaje metkę (dodałem screen w galerii). Docelowo chyba wejdzie na ładny skórzany pasek tzw bund wirst, chyba tak to sie nazywa. Wskazówki połyskują na niebiesko pod odpowiednim kontem. Na dole pod godz 6 maly napis swiss made. Koperta chyba mosiądz. Chciałbym go odnowić tak zeby wyglądał jak nowy a tarcze zostawić taka jaka jest, ew trochę zabrać z niej kurzu. Ja na zegarkach się nie znam, ale sie wypowiadam 😅 Jak ktoś chce to też niech sie wypowie.

Przeznaczenie chyba militarne bo ma ten, tachyometr I telemeter, którym mogę sobie policzyć jak daleko piorun pie... nie będę mówił jak, jak daleko to sie stanęło.

[edit]

Udało mi się otworzyć, w środku wyglada bardzo czysto, widzę numer 48 pod kołem balansu, oraz pod deklem jakieś grawery, może ktoś coś powie o tych grawerach, zrobiłem mapkę. 

[edit2]

Po długim szukaniu w końcu znalazłem jakieś ślady, wyglada na to, że Buxy, Thisty i Mondia maja ten sam rodowód. Nie wiem czy to cos zmienia ale adres producenta jest ten sam.Chyba Mondia istnieje jeszcze do dziś. 

20260703_133605.jpg

20260703_102425.jpg

20260704_121450.jpg

Screenshot_20260703_112959.jpg

Screenshot_20260703_202823_Chrome.jpg

11589.jpg

11586.jpg

11584.jpg

11583.jpg

Screenshot 2026-07-05 at 10.44.59.png

Screenshot 2026-07-05 at 10.46.22.png

Edytowane przez Bartek3322

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kopercie wydrapano oznaczenia serwisujących ten zegarek.  
Przed 48 najpewniej jest też L. images.jpg.26c6270688073836993d54394f4ecc0a.jpg

To Landeron 48. 
1471_Landeron-48.jpg.b8e4356a220b862bd348fed0f6941e0c.jpg

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi