kaer 2 #1 Napisano 26 Stycznia 2011 Przed świętami trafił do mnie zegarek nie znanej mi wcześniej marki Exquisit, zegarek należał do śp dziadka mojego kolegi. W sumie to zaczęło się od tego, że miałem mu tylko poszukać czegoś na jego temat, a skończyło się na pełnym serwisie Udało mi się znaleźć tyle, że Exquisit to marka Hugo Weinmanna z Pforzheim. Istniała do lat 1970, po tej dacie przejęła go marka Pallas Deutsche Uhrencooperation. Wydaje mi się, że ten model pochodzi z lat 1950. Sam werk to 17 kamieniowy PUW 60 stanowiący prawdopodobnie kopię ETA 2390 albo FHF 67. Zaczynamy od tyłu i próbujemy ogarnąć stan zabrudzenia :shock: Najostrzejsze zdjęcie z mojej kolekcji: Tarcza, niestety tu nie dużo dało się zrobić Werk PUW 60 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer 2 #2 Napisano 26 Stycznia 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer 2 #3 Napisano 26 Stycznia 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer 2 #4 Napisano 26 Stycznia 2011 No i prawie golas, kotwicy nie ruszałem bo mam kilka złych doświadczeń a części do tego werku są dla mnie w tym momencie nie do zdobycia. Po rozebraniu części mechanizmu trafiły do kąpieli, koperta do myjki, szkiełko do polerki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer 2 #5 Napisano 26 Stycznia 2011 Po gruntownym czyszczeniu pierwsze uruchomienie po x latach, jak zawsze moment magiczny W kopertce z niepasującą koronką od Sławy Z resztka oryginalnej koronki No i na full wypasie Praca z tym werkiem była prosta i przyjemna. Szczególnie mile zaskoczył mnie kalendarz. Zegarek po gruntownym czyszczeniu w benzynie ekstrakcyjnej, kilku kąpielach w niezastąpionej myjce ultradźwiękowej z Lidla i nasmarowaniu ruszył jak nowy. Jedyne czego się obawiam, to ćwiertnik który jest jakiś za luźny i nie wiem czy przy przeskakiwaniu kalendarza nie będzie miał siły uciągnąć wskazówek. No ale zobaczymy, na razie spisuje się idealnie robiąc +- 20 sek/24h co myślę że i tak spokojnie da radę wyregulować. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
y60 2315 #6 Napisano 26 Stycznia 2011 fajnie..strasznie brakuje mi na tym forum takich wątków..wrzucaj więcej jak coś wpadnie w ręce.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kaer 2 #7 Napisano 26 Stycznia 2011 Wrzucam, wrzucam ale raczej siedzę w Sowietach, to jak na razie pierwszy ale mam nadzieje że nie jednorazowy przypadek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LMed 111 #8 Napisano 27 Stycznia 2011 Ratowanie staruszków to super zajęcie. Gratuluję końcowego rezultatu. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach