Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Yenjay

Delbana 17 rubis

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaido2

Zegarek z okolic 45r na mechanizmie AS1194.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Werk to AS1158 którego charakterystykę masz tutaj AS1158

W delbanach takiego nie spotkałem, co nie znaczy, ze nie był montowany.

Prawdę mówiąc mnie ten zegarek wyglada na składaka. Ni zdziwiłbym się, gdyby to była kombinacja atlantica i delbany.

Dekiel nie sygnowany, wskazówki nie wygladają oryginalnie, a sama tarcza jakoś tak dziwnie w kopercie wygląda...

Nie feruję ostatecznego wyroku, ale nie pasuje mi ten obrazek.

Warto sprawdzic, czy tacza ma oryginalne nóżki i jest poprawnie zamocowana w werku.

EDIT: Pisaliśmy razem z Marcinem - po dokładniejszym przyjrzeniu się, rzeczywiście racje ma Marcin - werk to AS1194. Sorry - zbyt pobieżnie obejrzałem fotke.

Natomiast co do składaka - wątpliwości mi nie przeszły. Możliwe, że te werki były w delbanach stosowane i że wszystko jest ok, ale jednak dziwnie mi to wyglada

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Mysle ze ta Delbana bedzie ok. W latach 44-5 AS 1190 i jego wiekszy brat AS1194 byly jednymi z najpopularniejszych mechanizmow z centralna sekunda z ktorych skladano przecietne zegarki takie jak Zodiac,Tosal, Tusal,Pallas...... i wiele innych.Atlantica w srodku bym nie podejrzewal od poczatku byly produkowane na AS1188. Wskazowki mam takie same w innej Delbance z subsekunda z tego samego okresu co ta wyzej prezentowana.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki rzeczywiście w wersji z subsekundą były takie. Sam sekundnik tutaj raczej nie jest oryginalny.

A co do atlantików, to AS1158 też był w nich montowany. Tak przynajmniej pokazuje Wojtek Kutermankiewicz w swoim opracowaniu - sam na taki egzemplarz nie trafiłem

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.