Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Sylvain

CYMA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem w posiadaniu zegarka kieszonkowego CYMA, ale nie mogę sobie poradzić z rozszyfrowaniem jego wieku i mechanizmu.

Proszę o pomoc i jakiekolwiek informacje.

3a6496e4c0ec3d79med.jpg

6309f4851e4c0058med.jpg

Sygnatury mechanizmu :

BREV. S.G.D.G

Ref. 970

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałeś jest to Cyma kal. 970 z początku XX w (1910-20).

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałeś jest to Cyma kal. 970 z początku XX w (1910-20).

Zastanawiam się jeszcze nad oryginalnością tarczy, gdyż jak widać nie ma napisu. Modele z tamtych lat tak miały ?

Przyglądałem się i wydaje mi się, że nikt nie grzebał przy tarczy.

Dziękuje za szybką odpowiedz.

edit : ile ma kamieni 7 czy może 15 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się jeszcze nad oryginalnością tarczy, gdyż jak widać nie ma napisu. Modele z tamtych lat tak miały ?

Hmm... Aż tak mnie Cymy nie interesują, żeby powiedzieć coś na 100%, ale tarczy z takimi cyframi osobiście u Cymy nie widziałem, chociaz zdarzały się takie bez napisu (bardzo rzadko). Poczekaj na kaido2, on jest bardziej obeznany z kieszonkami tego typu.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Tez sie Cymami tak nie interesuje bo to nie sa jakies zegarki jak dla mnie czyms wyrozniajacym sie ,jak zreszta wyroby wielu innych firm czesto przereklamowanych.

Nic nie wskazuje na to aby tarcza nie byla od tegoz mechanizmu,widywalem takie z takim i innym wzorem bez logo.W razie watpliwosci zawsze mozna sprawdzic Czy tarcza jest bez nozek i zostala przyklejona,badz ma dolutowane nozki.Sam mechanizm pochodzi od zlotej krytej Cymy i jest 15-to kamieniowy .

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2uswk&Cyma_970

Prosze zwrocic uwage ze nawet Ranfft opisal ten werk jako 7j ktory w rzeczywistoscci ma 15(foto).Eksportowane zegarki na mechanizmach 970 i 971 nie mialy graweru na plycie i opuszczaly Szwajcarie jako 7-mio kamieniowki.Mechanizmy Cymy nigdy nie wystepowaly w wersjach 7 i 10j.

Czesto w krytych zlotych wielu producentow mozna spootkac tarcze bez sygnatury gdzie w tych samych modelach pozlacanych logo jest jak byk.Pozatym tarcze dla Cymy wykonywal zewnetrzny producent zas sama Cyma nanosila kalkomanie z logo na gotowa tarcze(na szkliwo) ktore bardzo latwo schodzilo pod wplywem wilgoci, stad te Cymy bez sygnatur na tarczy.W przypadku Cyma Prima powyzsze odchylki od normy (plyty z grawerem celowo wprowadzajacym w blad, oraz brak sygnatury producenta) nie mogly miec i nie mialy miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje bardzo za szybkie odpowiedzi, fajnie że jest miejsce gdzie można się sporo dowiedzieć !

Mam kopertę od tego zegarka, ale też nie wiem czy oryginalna i tylko złocona.

cf33a57ccef2618amed.jpg

cab52d0fb51660e3med.jpg

5e82d261d26eb093med.jpg

31f67b67674a2641med.jpg

deede4b2c5415c61med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Koperta jest cymowska i od tego werku.Albo logo zlazlo, albo nie naniesli.Twoja Cyma pochodzi z szachrajskich dziejow tej firmy i wszystko w ich zegarkach z okresu 1910-20 jest mozliwe.Sprawdz jeszcze czy nie ma kombinacji z tarcza.Wskazowki ktore masz zalozone nie sa od tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Znalazłem w regale zegarek marki Cyma Prima. Jestem ciekaw czy warto go naprawiać, nie ma on szkiełka, jest dość zniszczony i nie działa (z nieznanych mi powodów).

post-35894-0-89060200-1298407982_thumb.jpg

post-35894-0-52574500-1298408024_thumb.jpg

post-35894-0-43944900-1298408053_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Czy warto naprawiac w tym wypadku to trudne pytanie, bo nie widomo co jest walniete.Jest to lepszy wyrob Cymy i mozna sie pokusic o przywrocenie jej do zycia, jezeli uzupelnienie zegarka jak i naprawa razem wyniosa maksymalnie 100 pln.Z tego co widze to tarcza jest krzywa i blokuje oske sekundnika co zapewne jest powodem iz mechanizm nie chodzi.

naprawiać, nie ma on szkiełka

A sama ramke ma?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.