Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

corel

dwa stare zearki

Rekomendowane odpowiedzi

post-34490-0-10529200-1331820099.jpg/

Życzę wszystkim miłego dnia. Kornel, syn Mirosława

Miłośnik zegarków i fotografii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej oryginalne ;-) masz tam glashutte i anker, oba niemieckie, w wyszukiwarce znajdziesz sporo o nich informacji, jak widzisz w dobrym stanie wizualnym, jesli podasz zdjęcia mechanizmu Koledzy na 100proc powiedza więcej, A tak ode mnie warto oba zegarki dopieścić i będziesz miał fajna rodzinna pamiątkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz kukne na zegarki czy dam radę jakoś je otworzyć.

A co do "dopieszczenia". Ile może coś takiego kosztować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to składaki czy nie?

Jeżeli maja wewnątrz oryginalne mechanizmy to nie są składaki, a jeżeli nie maja mechanizmów wogóle, to są "pustaki".

Oba zegarki niezbyt cenne, więc raczej nikt ich nie składa, produkcja ś.p. DDR-ów, czyli z okresu jak one istniały.

A co do "dopieszczenia". Ile może coś takiego kosztować?

A niby skąd my mamy wiedzieć co jest w nich do renowacji czy naprawy, szklana kula gdzieś mi zginęła. Nie byłeś łaskaw nas poinformować w jakim są stanie, a informacja że podarował je Tobie tatuś nic nam tu nie pomoże.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli maja wewnątrz oryginalne mechanizmy to nie są składaki, a jeżeli nie maja mechanizmów wogóle, to są "pustaki".

Oba zegarki niezbyt cenne, więc raczej nikt ich nie składa, produkcja ś.p. DDR-ów, czyli z okresu jak one istniały.

A niby skąd my mamy wiedzieć co jest w nich do renowacji czy naprawy, szklana kula gdzieś mi zginęła. Nie byłeś łaskaw nas poinformować w jakim są stanie, a informacja że podarował je Tobie tatuś nic nam tu nie pomoże.

Miły to ty nie jesteś. Pomocnym można być lub nie nic mi do tego ale chamstwa nie zniese.

Słyszałem, że sarkazm jest oznaką inteligencji. Nieprawda. Sarkazm jest oznaką braku kultury i manier.

Zegarków nie dam rady samodzielnie otworzyć, żeby sfotografować mechanizm więc temat można zamknąć.

Pozdrawiam

Kornel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miły to ty nie jesteś. Pomocnym można być lub nie nic mi do tego ale chamstwa nie zniese.

Słyszałem, że sarkazm jest oznaką inteligencji. Nieprawda. Sarkazm jest oznaką braku kultury i manier.

Hmm... To jest twoje zdanie OK. Ja miły nie muszę być, ale ty jak chcesz rzetelnej odpowiedzi to powinieneś być chociaż w tym pomocny, a przede wszystkim należy się zorientować co wypadaloby przygotować aby zadać konkretne pytanie.

http://zegarkiclub.p...etna-odpowiedz/

Na a ty co? Zadajesz pytanie, na które nawet wróżka miałaby trudności odpowiedzieć, a gdy zwróci się tobie na to uwagę, to się wściekasz... i tupiesz nogami... Infantylne to takie.

Zegarków nie dam rady samodzielnie otworzyć, żeby sfotografować mechanizm więc temat można zamknąć.

Zegarki takie otwiera się prosto, przy pomocy zwykłego scyzoryka. Po drugiej stronie niż koronka są zazwyczaj nacięcia w deklu, które właśnie służą do otwierania. Wciskamy w nie scyzoryk prosto do oporu, a potem ostrożnie podważamy dekiel. Jeżeli robimy to uważnie to nie zrobimy zegarkowi żadnej krzywdy.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) Jeżeli robimy to uważnie to nie zrobimy zegarkowi żadnej krzywdy.

A krew z zegarka i biurka można zetrzeć wilgotną szmatką. (żarcik dla rozładowania napięcia)

corel nie denerwuj się, na Piotra zawsze możesz liczyć, ma wielką wiedzę, chętnie też się nią tutaj dzieli. Czasami tylko nie ma "wolnej ręki" by nieść kaganek oświaty. :D

Twoje zegarki są w doskonałym stanie. W Glashuette ewentualnie leciutka polerka szkiełka.

Poza tym najistotniejsze jest czy zegarki są sprawne, a to możesz sprawdzić nawet bez otwierania dekielków, poprzez nakręcenie.

Jeśli zegarki chodzą, nie mają tendencji do zatrzymywania, nie wykazują dużej odchyłki chodu to jest OK (jeśli dawno nie czyszczone, to należy to zrobić i to jedyne koszty).

Jeśli chodzą bez spełnienia pozostałych warunków to j.w. też czyszczenie i smarowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o zdjęcie mechanizmu. Nie prosiłem o podanie ceny takiego zegarka bo mnie to nie interesuje. Wartość jego znam (pamiątka) i nie zależy mi na sprzedaży. Chciałem się tylko dowiedzieć z jakiego okresu może pochodzić. I czy nie jest składakiem. Czyli czy wskazówki, tarcza, dekiel, itd. są z jednego modelu.

Nie sądziłem, że do tego potrzebne jest zdjęcie mechanizmu.

Jak się okazało jest potrzebne. Udało mi się otworzyć zegarki więc wklejam:

post-34490-0-10465400-1331820142.jpg/

edit. oba działają prawidłowo.

edit. 2 uzupełnianie przecinków :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o zdjęcie mechanizmu. Nie prosiłem o podanie ceny takiego zegarka bo mnie to nie interesuje. Wartość jego znam (pamiątka) i nie zależy mi na sprzedaży. Chciałem się tylko dowiedzieć z jakiego okresu może pochodzić. I czy nie jest składakiem. Czyli czy wskazówki, tarcza, dekiel, itd. są z jednego modelu.

Nie sądziłem, że do tego potrzebne jest zdjęcie mechanizmu.

Jak się okazało jest potrzebne. Udało mi się otworzyć zegarki więc wklejam:

post-26986-0-10793600-1331820145.jpg/

edit. oba działają prawidłowo.

edit. 2 uzupełnianie przecinków :)

po lewej bezkamieniowa Ruhla, po prawej GUB kaliber 69.1 produkowany w ilości 411 tysięcy w latach 1960-1971

nie sądzę by były składakami ale to nie jest opinia eksperta (daleko mi do tego)

PS - w Glashuette wskazówki godzinowa i minutowa oryginalne !, o sekundniku się nie wypowiadam, bo nie wiem, ale raczej też

i wklejam trochę tekstu o tym mechanizmie ze strony producenta:

GUB Kaliber 69.1?Herstellungsjahr: 1962 -1964

?Werkdurchmesser: 12 ?''' = 28 mm

?Werkhöhe: 4,4 mm

?Werkaufbau: Platinenwerk mit Grundplatte, Federhausbrücke, Räderwerkbrücke, Ankerkloben, Unruhkloben.

?Aufzug: Kupplungsaufzug mit 2-Loch Winkelhebelfeder.

?Hemmung: Palettenankerhemmung

?Unruh: Monometallische Ringunruh mit antimagnetischer Flachspirale

?Steine: 17

?Stoßsicherung: mit GUB Stoßsicherung

?Reglage: freier Rückerzeiger

?Sekunde: Zentral

?Stückzahl: 411.750

?Preis: 167,80 MDN

?Besonderheiten: Datumanzeige, Kaliberprägung auf Federhausbrücke, Werknummerprägung auf der Platine, Lagersteine oliviert, Gütezeichen 1

Das Kaliber 69.1 stellt in der GUB Kalibergruppe 70, ein Basiskaliber mit Datumsfunktion dar. Nähere Erläuterungen dazu finden sie dazu in dem PDF "Der Glashütter Automat". Bei Interesse, klicken Sie dazu hier. Die Werke dieser Kalibergruppe (67.1, 68.1, 68.4, 69.1, 70.1 70.1 Chronometer, 70.3 Güteuhr, 70.3 Chronometer, wurden bis 1964 ausschließlich in kleine 34 mm Plaque Gehäuse der Uhrenwerke Weimar eingeschalt. 1964 gibt es zwei wesentliche Neuerungen. Zum einen ändert sich die der Zifferblattaufdruck von GUB zu Glashütte und zum anderen werden jetzt Werke auch in neuen größeren 36 mm Plaque Gehäusen, die ebenfalls aus Weimar stammen, konfektioniert. Die wesentlich kleineren Werke müssen allerdings in diesen Gehäusen mittels einer Werkhaltevorrichtung fixiert werden. Alle Weimarer Gehäuse sind mit 20 Mikron Plaque, 14 karätig vergoldet, spritzwassergeschützt, 18 mm Bandanstöße und sind mit einem Edelstahldruckdeckel mit Gehäusenummer versehen. Die Gehäusenummern die nicht mit den Werknummern übereinstimmenwurden, wurden zwar auf den Garantiescheinen ausgewiesen, aber nicht in Werk- oder Verkaufsbüchern geführt.

Werke dieser Kalibergruppe mit vergoldeten Schraubgehäusen stammen aus Importen. Sie waren u.a. für Lieferungen der GUB z.B. für das Versandhaus Quelle in der Bundesrepublik Deutschland bestimmt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie sądzę by były składakami ale to nie jest opinia eksperta (daleko mi do tego)

Są jak najbardziej oryginalne, jeżeli chodzi o koszty to moim zdaniem do "buksiaka" ANKER nie warto nic dokładać, wyczyścić szmatką i niechaj chodzi, natomiast mechanizm w Glashütte jest w miarę solidny i ewentualnie w niego warto zainwestować jeżeli potrzeba, tym bardziej, że Niemcy akurat tę markę z byłych DDR-ów sobie cenią.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za informację :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.