Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

choccookie

mechanizmy do identyfikacji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po kilku tygodniach poszukiwań poddałem się i postanowiłem zadać pytanie na tym forum.

3 mechanizmy, 3 zagadki?

1. Revue - poczytałem historię firmy, szukałem nazwy mechanizmu na forach i niestety nie wiem co to za czort?

post-35714-0-46022600-1298109668_thumb.jpg

2. Stary zegarek kieszonkowy Prophete. Znalazłem podobny (nie identyczny) mechanizm - FHF 18''' z okolic 1900 roku... Możliwe?

post-35714-0-93621000-1298109654_thumb.jpg

3. Delbana - standardowy zegarek 50/60, ale nigdzie nie mogę znaleźć co to za mechanizm - chodzi tu o jego rozmiar - jest bardzo mały...

post-35714-0-59447400-1298109645_thumb.jpg

Będę wdzięczny za naprowadzenie mnie co to za mechanizmy.

Zdjęcia pozostawiają sporo do życzenia (telefon) i niestety nie zrobiłem przodów zegarków. Jak porobię lepsze fotki to wstawię.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Szczerze mowiac to Revue nigdzie nie widze na zalaczonyc foto.

Ad1.

Pasowka na krytej wersji AS52(werk cylindrowy) z damskiego kieszonkowo -wisiorkowego.

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2uswk&AS_52

Ad2

Kotwicowy FHF z kieszonkowego zegarka z ok 1900r.

Ad3

IMO to bedzie tego typu ETA.

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&0&2uswk&ETA_2361

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ad. 1: Nowe zdjęcia REVUE:

post-35714-0-98418100-1298139826_thumb.jpg

post-35714-0-94091100-1298139836_thumb.jpg

post-35714-0-57401600-1298139850_thumb.jpg

Po bliższych oględzinach śmierdzi mi tutaj tarczą warszawską... Szybka jest nieoryginalna - plastikowa i się ugina pod naciskiem.

Do ustawienia godziny należy wcisnąć przycisk przy koronce (zdj. nr 2.).

Dekiel płaski bez napisów/cyfr.

Jeżeli jest to przeróbka to może wiecie kto był dawcą części?? Lub w zegarkach jakich firm były takie mechanizmy - charakterystyczne cechy to mała sekunda i przycisk przy mechanizmie.

Ad. 2

Udało mi się odczytać nazwę: PROPHETE.

post-35714-0-23948000-1298139788_thumb.jpg

post-35714-0-64048900-1298139800_thumb.jpg

Coś więcej odnośnie tego kieszonkowca? Jest w stanie jak na zdjęciach, nie ma szybki, wskazówek itp.. Warto go przywrócić do dawnej świetności? Mechanizm niesprawny...

Ad. 3

Czy ten mechanizm jest dobry/lepszy/gorszy w stosunku do pełnowymiarowych mechanizmów delban? Dlaczego wsadzili tutaj taki mały mechanizm? Im mniejszy tym drobniejsze elementy / większy poziom błędu?

Jakiś przykład delbany z takim mechanizmem - szukałem mechanizmu również w damskich i niestety nie znalazłem niczego podobnego... Przeszukałem allegro i grafiki w googlach i nic.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Ad1. To nie jest Revue,jak pisalem tylko pasowka, po wiecej informacji na temat pasowek odsylam do forumowej wyszukiwarki.Takiego oryginalnego revue nigdzie nie znajdziesz bo firma ta nigdy niee produkowala takiego zegarka.

Tarcza nie smierdzi, tylko jest stworzona do budowy takowej pasowki.Takich kopert w ktore pakowano rozne werki i tarcz bylo wiele w okresie lat 40-60 i prawie kazdy zaklad zegarmistrzowski w kraju mial to na zapleczu.

Ad2.Prophete to firma szwajcarska skladajaca zegarki jakich wiele bylo w tamtym okresie.Dobrze ze dodales dokladniejsze foto werku.mechanizm to kotwicowy odryty AS zpoczatku XX w i nie jest to FHF18 ktory jak wiadomo jest werkiem cylindrowym.

Ad3.Ten mechanizm Ety to typowy wol roboczy, porownywalny z wieloma innymi werkami manualnymi Ety czy Felsy oraz ruskich np 2602.Zaden rarytas , ale tez nie bubel, po prostu wol pakowany przez rozne firmy skladajace zegarki niekiedy o fantazyjnych nazwach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za pomoc.

Nadal tylko nie rozumiem, dlaczego jeżeli jest miejsce to pakują malutki mechanizm do Delbany skoro może wejść standardowy???

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za pomoc.

Nadal tylko nie rozumiem, dlaczego jeżeli jest miejsce to pakują malutki mechanizm do Delbany skoro może wejść standardowy???

Pozdrawiam

Zgaduję, że czasami jest to opłacalne ekonomicznie (np. gdy są takie mechanizmy do "zagospodarowania").

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.