Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

vcore

Edycja limitowana STEINHART - vcore

Rekomendowane odpowiedzi

W kilku postach po pierwszej turze pojawiły się zarzuty, że zwycięzca ma za mało lumy na wskazówkach, pomimo że minutowa była rewelacyjna. W związku z tym w obecnej wersji jeszcze zmniejszono lumę ażurując świetną pierwotnie wskazówkę minutową. Nie wiem, jakie macie doświadczenia z ażurowymi wskazówkami, ale ja mam i wiem, że niezależnie od ilości lumy w ciemności są kompletnie nieczytelne. Chciałem powalczyć o nieażurowaną wskazówkę godzinową, ale teraz ręce mi opadły...Co z tego, że może i ładne (choć nie bardzo), skoro kompletnie niefunkcjonalne ;)

Czyżby?

post-25904-0-17243600-1331833325.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gludek- ankiety oczywiscie już zgłosiłem do podpięcia, czekamy na reakcję moda ;)

@Robi One Kenobi- w tym Steinharcie powierzchnie wskazówek są chyba na tyle duże, żeby można było pobawić się w ażurowce :) Wygląda to bardzo ciekawie, a i miejsce na sporo lumy się znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagłosowałem na Niebieskiego w najbardziej odjechanej kolorystyce ;)

pytanie mam tylko takie:

Czy zmienimy w nim wskazówkę GMT na tradycyjny grot ? Czy zrobimy pomarańczową obwódkę wokół daty ?

Na tarczy powinien znaleźć się napis Aquarius, o ile wygra ten dekielek :)

Lechu czy dopuszczamy takie delikatne modyfikacje ? juz po ankiecie, czy nie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie na tarczy znajdzie się nazwa ze zwycięskiego dekielka im, jesli czas pozwoli, to takie drobne elementy jak grot czy obwódka daty nikomu nie powinny przeszkadzać więc będzie je można dorzucić, choć tak jak piszę- o ile będzie na to czas, bo musimy docisnąć już do końca ten projekt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że je widać nie oznacza że całość jest czytelna. Na fotce wskazówka godzinowa jest poprawiona i od biedy ujdzie. Ja pisałem o wersji, w której luma jest na końcu wskazówki w postaci praktycznie punktu (i to jest zupełnie nieczytelne). Nie ja o tym decyduję i zdaje się, że nie mam większego wpływu na ostateczną wersję. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem ażurowanych wskazówek. Temat przetestowałem wielokrotnie i wiem, że bardzo szybko zaczynają wkurzać, są niefunkcjonalne, zaś o dobrej czytelności decyduje widoczna długość wskazówki. Kwestię ich "urody" i "ciekawego wyglądu" pozostawiam w spokoju, bo to już bardzo subiektywna ocena.

Przyznaję, że mi nie zależy bardzo na świeceniu sekundnika i GMT (w nocy są mi one kompletnie niepotrzebne). Zupełnie wystarczy mi wyraźna godzina i minuta podczas świecenia. Ważniejsze dla mnie jest żeby sekundnik i GMT dobrze wyglądały w dzień-czyli tak jak w projektach vcore były w żywych kolorach, nawet kosztem małej powierzchni dla lumy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznaję, że mi nie zależy bardzo na świeceniu sekundnika i GMT (w nocy są mi one kompletnie niepotrzebne). Zupełnie wystarczy mi wyraźna godzina i minuta podczas świecenia. Ważniejsze dla mnie jest żeby sekundnik i GMT dobrze wyglądały w dzień-czyli tak jak w projektach vcore były w żywych kolorach, nawet kosztem małej powierzchni dla lumy.

Ależ oczywiście! GMT i sekundnik niech sobie będą i bez lumy. Godzina i minuta natomiast po prostu muszą być dobrze widoczne. Wybierając zwycięski projekt do głowy by mi nie przyszło, że zacznie się ażurowanie wskazówek, bo tak jest ładniej i ciekawiej (w zegarku a la Diver). Nie jest ani ładniej, ani ciekawiej, ani mądrzej ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toć nawet Seamaster 300, sztandarowy swego czasu diver Omegi miał takie wskazóweczki więc nie mamy się czego wstydzić ;)

post-25253-0-20083700-1331833566.jpg

Jesli luma będzie wystarczająco silna możemy uzyskać fajny efekt. A przy okazji za dnia będzie się swietnie prezentował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toć nawet Seamaster 300, sztandarowy swego czasu diver Omegi miał takie wskazóweczki więc nie mamy się czego wstydzić ;)

post-8249-0-34433100-1331833567.jpg

Jesli luma będzie wystarczająco silna możemy uzyskać fajny efekt. A przy okazji za dnia będzie się swietnie prezentował.

I właśnie takiego Seamastera bardzo niedawno się pozbyłem z tego właśnie powodu (świadkiem niech będzie Spinner). Omega ma fantastycznie jasną i dobrą lumę. Pomimo tego po ciemku nikt nie potrafił sprawnie odczytać godziny (no chyba, że się wpatrywał i analizował jaśniejsze punkty). To, że coś jest modne, ładne i świetnie wykonane nie znaczy, że każdy z elementów jest "topowy". Ta Omega po ciemku pokazuje prawie wyłącznie indeksy, ale i tak ma przewagę, ponieważ luma na wskazówkach umieszczona jest również na b.wąskich paskach z boków wskazówek.

Ja staram się jedynie Was przekonać, że dokonujecie złego wyboru w zegarku tego typu. Albo mi się to uda, albo nie. Nie uważam się za najmądrzejszego, ale dekoltu w kożuchu bym nie wycinał, choćby miał i zyskać na urodzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem za siebie-jest mi obojętne czy wskazówki będą ażurowe czy pełne. Byle były w srebrnych obwódkach. Jeżeli więc dla Kolegi robi to dużą różnicę to jak dla mnie możemy wrócić do pełnych wskazówek w miejsce ażurowych. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Owszem - potwierdzam...

Srebrne otoczki wskazówek jak najbardziej - do kompletu ze srebrnymi otoczkami indeksów...

Wskazówki - może więc jeśli nie pełne to zmniejszmy stosunek "wycinanki" do lumy?;-)

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekty poszły pod głosowanie, na takie drobne korekty będziemy musieli poświęcić więc trochę czasu w przyszłym tygodniu... Tutaj już nic nie zdziałamy, a możemy tylko wprowadzić zamęt więc bez wizualizacji na razie proszę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym tylko zaznaczyć że indeksy GMT na bezelu z założenia mają być wypukłe, i wypolerowane - w przeciwieństwie do reszty powierzchni która ?ma być? szczotkowana/satynowana. Także luma będzie tylko w miejscu wklęsłych indeksów minutowych, czyli 15, 30, 45 (jeśli wygra wersja gludka, w innym przypadku w wersji stalowej będzie to PVD/DLC, a luma tylko w wersji DLC).

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym tylko zaznaczyć że indeksy GMT na bezelu z założenia mają być wypukłe, i wypolerowane - w przeciwieństwie do reszty powierzchni która ?ma być? szczotkowana/satynowana. Także luma będzie tylko w miejscu wklęsłych indeksów minutowych, czyli 15, 30, 45 (jeśli wygra wersja gludka, w innym przypadku w wersji stalowej będzie to PVD/DLC, a luma tylko w wersji DLC).

vcore-po pierwsze projekt jest w 100% Twój, a nasze drobne sugestie co do zmian szczegółów nie zmieniają tego. :) Po drugie-myślę, że kropeczki na bezelu też mogłyby być z lumą? Tak jak sugerował chyba Łukasz kółeczko wokół daty też prosi się o jakiś kolor (może niebieski?). Zegarek zanosi się rewelacyjnie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście kropki na bezelu są wypełnione luminovą, zapomniałem o tym wspomnieć. Co do tarczy to lepiej już nic nie zmieniajmy bo nas lechu rozgromi :) Data w takiej formie jest moim zdaniem najlepszym wyjściem, bo nie rzuca się w oczy, po dodaniu ramki jest zupełnie inaczej i wysuwa się na pierwszy plan - a moim zdaniem powinna być tylko dodatkiem

Lubię małe zegarki…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już się wykrzyczałem i przełknę prawie wszystko oprócz wycinanek na wskazówkach. Czy naprawdę nikt tego nie widzi, że luma na wskazówce minutowej będzie się prawie dokładnie pokrywać z dużymi indeksami dając kompletny brak czytelności? Nie dziwi mnie, że Lechu pokazuje tu Omegę, ale jestem również pewien, że nigdy jej nie używał. To niemal dyżurny przykład w różnych dyskusjach jak nie powinny wyglądać wskazówki w diverach. Na koniec jeszcze raz proszę: nie zabierajcie wskazówkom "długości". Jeżeli wycinanie to niepowstrzymany "imperatyw kategoryczny", to oszczędźcie chociaż odcinek od środka tarczy do przyśrodkowego brzegu indeksu. Przemyślcie to, bardzo o to proszę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt - nie używałem, ale od dawna niezmiennie mi się podoba :) Dla mnie ażurowe wskazówki imperatywem kategorycznym (ładne określenie, zapamiętam :) )nie są. Nie wiem jak dla innych. Ja obstaję za opcją nie wprowadzania już żadnych zmian, bo znowu stracimy kupę czasu :/ I nie daj boże trzeba będzie znowu odwlec realizację o parę dni przez ankietę "czy akceptujesz wskazówki ażurowe" :D Poszedłbym niejako kompromisem i zażyczył sobie wskazówek z lumą na końcówce i w obrysie, będą wtedy i widoczne i ładne i nie zaburzą dotychczasowego projektu.

W odpowiedzi na obiekcje Robi Wan Kenobi(ciągnijmy tą dyskusję w tym temacie):

W sprawie wskazówek mogę zaproponować kompromis, który nie wpłynie zbytnio na ich ostateczny kształt czyli obramówkę z lumy i zmniejszenie wyciętej powierzchni. Wg planu nie możemy już zbytnio ingerować w ostateczny kształt projektu. Jeśli to zrobię znowu narażę się na krytykę, nietrzymanie terminów i mieszanie przy projekcie. Musicie to zrozumieć. Proponuję więc po zakończeniu ankiety jedynie drobną modyfikację wskazówek czyli nieco większa powierzchnia lumy, dodanie lumy na obrysie wskazówek, tak żeby całość tworzyła "trójkąt", zmniejszenie "dziur" we wskazówkach. Na inne modyfikacje nie mogę się zgodzić.

Poddaję to pod Waszą ocenę i niezmiennie liczę na zamknięcie projektu pod realizację maksymalnie do środy, tak żeby do końca tygodnia pojawiła się informacja od Guntera nt. ceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem zdecydowanie za - Robi One Kenobi zna sie na rzeczy - uwierzcie mi... :)

SPINNERSTRAPy - szukaj na Instagranie lub FB po haśle "spinnerstraps"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wojtek, wierny druhu ;)Ty wiesz, że ja nie lubię się wymądrzać i nie krzyczę bez ważnej przyczyny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł z obramówkami z lumy mi się nie podoba. Wersja projektu Aquqriusa zakłada srebrne obramowania wskazówek i indeksów. Już we wcześniejszych projektach wskazówek dla Żółwika-gdzie miała być sama luma bez obramowań większości ta idea nie przypadła do gustu. Moim zdaniem powinniśmy się zdecydować na wskazówki, które są zaproponowane ażurowe (na zdjęciu wcześniej przeze mnie zamieszczonym widać, że świecą bardzo dobrze i nie ma problemu z rozróżnieniem godziny od minuty) lub EWENTUALNIE zrobić pełne ale ze srebrnym obramowaniem wskazówek. Tylko tak jak pisał Lechu to kolejna ankieta i opóźnienie czasowe. Projekt trwa już wiele tygodni i z całym szacunkiem Robi powinieneś się albo z nim pogodzić albo nie brać w nim udziału, bez robienia niepotrzebnego zamieszania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamieszanie to ostatnia rzecz, na jakiej mi zależy. Nie będę już drążył tematu wskazówek, jeżeli faktycznie taki z tym problem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety wbrew pozorom jest to problem. Dzięki za męską decyzję. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zapadły męskie decyzje to jutro, tuż po ogłoszeniu wyników ankiety, wizualizacja bez zmian leci do Guntera, żeby ten się jej przyjrzał i poinformował nas przez Łukasza jaki będzie koszt realizacji tego przedsięwzięcia w przypadku 25 chętnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zapadły męskie decyzje to jutro, tuż po ogłoszeniu wyników ankiety, wizualizacja bez zmian leci do Guntera, żeby ten się jej przyjrzał i poinformował nas przez Łukasza jaki będzie koszt realizacji tego przedsięwzięcia w przypadku 25 chętnych :)

Tak trzymać. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ino zmian nie przewiduję żadnych - również tych które proponowaliście bodajże z Łukaszem :] Projekt uznaję za ostateczny, czas nas ciśnie, musimy w końcu dopiąć sprawę wyceny i zrobić zapisy :) Ew. zmiany wprowadzimy tylko w przypadku gdy cena przekroczy 500EUR i trzeba będzie z czegoś zrezygnować. Oby nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.