Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

asasello

Perpetual Calendar Timex T2K621

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jako, że jest to mój pierwszy post, to w pierwszej kolejności chciałbym się przywitać.

Jednakowoż mam pytanie odnośnie w/w zegarka lub samej funkcji perpetual calendar. Mianowicie moje pytanie odnosi się do ustawienia czasu, gdyż dzisiaj chciałem ustawić czas i niestety ustawiłem w położeniu środkowym koronę i przestawiła mi się data na 29, od razu przestawiłem na 28 i wyciągnąłem koronę na położenie skrajne, aby przestawić czas. Myślicie, że ta zmiana miała wpływ na ustawienie, czy raczej nie ma co się obawiać?

Dodam, że "jeśli pokrętło zostanie przypadkowo ustawione w położeniu środkowym i obrócone, wówczas zmieni się wyświetlana tymczasowo data, ale nie wpłynie to na jej ustawienia. Należy po prostu pociągnąć pokrętło do oporu i nastawić czas wówczas ponownie zostanie wyświetlona prawidłowa data".

No i tu nie wiem, czy po zmianie przypadkowej miałem nic nie robić, tylko wyciągnąć bardziej i ustawić czas?

Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam asasello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj...

proponuję zapoznać się z instrukcją - u każdego producenta mogą być jakieś różnice co do dokładnego sposobu

Perpetual Calendar - oznacza, że z odpowiednią pozycją koronki i wskazówek programujesz: ROK, MIESIĄC I DZIEŃ.

chcesz mieć pewność ustawiasz rok, miesiąc i dzień, ale dzień wcześniej, niż jest w dniu ustawiania (czyli dzisiaj masz 28 to ustawiasz 27) i odciągasz koronkę do samego końca, tak że sekunda staje i ustawiasz odpowiednią ilością obrotów wskazówki godzinowej datę razem z godziną ( czyli gdybyś robił to teraz 19:20) musisz przekręcić wskazówkę godzinową tyle razy, aż najpierw zmieni się data na 28, później wskazówka minie raz jeszcze godzinę 12 w kierunku aż do 19:20 - będziesz miał wtedy całkowitą pewność, że data nie będzie zmieniała Ci się o 12 w południe

Ja np w Swoim Seiko mam taką klauzulę:

Do not check and adjust the calendar between 11:00 p.m. and 1:00 a.m. If the calendar

is checked and adjusted between 11:00 p.m. and 1:00 a.m., the date may not change

properly. In such case, first change the time to any time outside this period, and then

set the date. After that, move the hands back to the correct time.

czyli jak w większości zegarków nie ustawia się daty w godzinach wieczornych w tym wypadku od 23 do 1 - można to obejść najpierw rozregulowując czas

podsumowując - najpier rozregulować czas ( NP NA 6 RANO!!!) aby nie był w podanych przedziałach, następnie ustawiasz datę dzień -1 i na samym końcu okręcanim koronki dostosowujesz datę i godzinę z sekundami do aktualnej

albo poprostu zrobić wszystko w przedziale od np 2am do 11am i skorygować czas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź.

Być może się przydadzą Twoje wskazówki do ustawiania czasu. Ja jednakże nie mam problemu z ustawieniem konkretnej daty. Przez przypadek ustawiłem dzisiaj na 29, i od razu wróciłem na 28 i po prostu nie wiem czy ta czynność ma wpływ na ewentualne problemy ze wskazywaniem daty, móz zegarek, jak już wspomniałem wyżej to zwykły timex, z dniami tygodnia i miesiąca.

Pozdrawiam Asasello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednakże nie mam problemu z ustawieniem konkretnej daty

no właśnie masz - nie byłoby tego postu i pytania

a data to też czas i odwrotnie

nie zwykły tylko Perpetual Calendar co oczywiście nie czyni go niezwykłym ;)

z reguły daty się nie cofa ponieważ wskazówkami do tyłu też się nie kręci - chyba, że masz tam jakieś inne rozwiązanie - które i tak nie wyklucza uszkodzenia mechanizmu

a pewności nigdy nie będziesz miał bo nie wiemy jak zachowuje się elektronika zliczająca i w jaki stan ją wrowadziłeś - przekonasz się jutro (tj dzisiaj po północy)

proponuję Ci skorzystać z mojej rady i nie filozofować bo taką czynność ustawiania w Perpetual Calendar przeprowadza się praktycznie raz na rok - właśnie wtedy gdy cofamy zegarki (należy zrobić to do przodu a nie do tyłu)

ewentualnie odciągnąc koronkę na godzinę i poczekać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo za odpowiedź.

Jutro pochwale się, tylko nie wiem o której, bo zegarek nie przestawia daty zaraz po północy, tylko gdzieś "później". No nic zobaczę jak się miesiąc skończy, bo podejrzewam, że do 31 będzie wskazywał poprawnie.

Pozdrawiam i dziękuję Asasello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

że do 31 będzie wskazywał poprawnie.

poprawnie to będzie wskazywał do 30 następnego miesiąca :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.