Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

victor86

Zenith

Rekomendowane odpowiedzi

Wstawiam taki ciekawy link do strony z listą i opisem mechanizmów marki Zenith. Mam nadzieję, że się nie powtarzam z tym linkiem. Mam wrażenie, że jest tu parę sztuk których nie ma na "Ranfftcie".

http://zenhitsite.monsite-orange.fr/page7/index.html

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała przyjemność po mojej stronie:) A mam takie pytanko bo już pytałem dwóch osób i niewiele się dowiedziałem. Czy wiesz może jaki jest system datowania mechanizmów Zenith? Bo ja z tego co się dowiedziałem wygląda to tak: nr seryjny ma 7 cyfr 0 000 000, pierwsza to dzień, trzy środkowe miesiąc i trzy ostatnie to rok.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cała przyjemność po mojej stronie:) A mam takie pytanko bo już pytałem dwóch osób i niewiele się dowiedziałem. Czy wiesz może jaki jest system datowania mechanizmów Zenith? Bo ja z tego co się dowiedziałem wygląda to tak: nr seryjny ma 7 cyfr 0 000 000, pierwsza to dzień, trzy środkowe miesiąc i trzy ostatnie to rok.

Numery mechanizmów są unikalne.

Więc wg zasłyszanej "dowiedzianej" konwencji jednego dnia produkowano tylko jeden mechanizm ?

------

aha, jeszcze jedno, proszę nie wierzyć tej tabelce ze strony tytułowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest zasłyszana. To jest informacja od firmy Zenith. I właśnie tak to zostało wytłumaczone. Powiedzmy nr wyglądał tak w kolejności 1234567. W wiadomości zwrotnej przedstawiono to tak 1 234 567 - 11.07.1936.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... Mamy jakieś trzy cyfrowe miesiące? System jest taki sam jak większości innych firm, czyli są to zwyczajnie numery seryjne i jakby były one zebrane przez firmę w jakimś wykazie (tak jak Bozia przykazała), to można by na ich podstawie dość dokładnie datować poszczególne egzemplarze, ale z Zenithem jest problem w tym względzie, może z powodu braku ciągłości w rejestrowaniu tej numeracji...

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bie nie to nie tak. Dane unikatowe trzy cyfry odpowiadają pewnemu miesiącowi. To samo dotyczy lat. Natomiast dzień określa jedna cyfra. Tak jak mówie jest to info z Zenitha. Tu kolega ma rację są to numery unikatowe ale jednak jakoś jest to ustalone.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest zasłyszana. To jest informacja od firmy Zenith. I właśnie tak to zostało wytłumaczone. Powiedzmy nr wyglądał tak w kolejności 1234567. W wiadomości zwrotnej przedstawiono to tak 1 234 567 - 11.07.1936.

A jak numer wygląda 4 234 567 to zegarek jest też z 1936 roku? :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to nie tak. Są to numery unikatowe owszem ale Zenith tak to określił. Trzy środkowe cyfry informują o miesiącu trzy ostatnie o latach. Natomiat tylko producent wie czy 234 to marzec czy może maj.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy forumowicze numery które podałem są tylko przykładem, chodziło mi o ich rozkład. Czy jak podam numery które wygraja 6 w dużego lotka też przyjmiecie to za pewnik :) ??

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to nie tak. Są to numery unikatowe owszem ale Zenith tak to określił. Trzy środkowe cyfry informują o miesiącu trzy ostatnie o latach. Natomiat tylko producent wie czy 234 to marzec czy może maj.

Czyli unikatowy 567 to jakiś rok?

Czyli 1 234 567 i 4 234 567 są z tego samego roku i miesiaca?

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe. Tak jak pisałem chodzi mi o samą systematykę. Pierwsza to dzień, trzy środkowe miesiąc i trzy ostatnie rok. Ale nie potrafie sprecyzować czy 567 to 39 czy może 45. A może to ten sam rok to wie producent. A może Ty wiesz gdzie można to sprecyzować.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe. Tak jak pisałem chodzi mi o samą systematykę. Pierwsza to dzień, trzy środkowe miesiąc i trzy ostatnie rok. Ale nie potrafie sprecyzować czy 567 to 39 czy może 45. A może to ten sam rok to wie producent. A może Ty wiesz gdzie można to sprecyzować.

Doskonały system. Teraz już wiem, że cal. 12.4 produkowany był tylko w środy (pierwsza cyfra 3).

Powiem więcej, w pewnym okresie Zenith produkował mechanizmy tylko w środy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyśl.Ile dni w miesiącu można oznaczyć jedną cyfrą. Ile zegarków można oznaczyć jedną cyfrą w w jednym dniu?

I przejrzyj sobie mechanizmy w necie. Mechanizmy z 1 na początku są z okresu przedwojennego, a z 4 na początku z okresy powojennego bez względu to jakie trzy cyfry maja na końcu.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddaję się masz rację :) Masz może informację w jakim okresie był produkowany mechanizm 16'''. A także czy były wersje bez mikroregulacji.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poddaję się masz rację :) Masz może informację w jakim okresie był produkowany mechanizm 16'''. A także czy były wersje bez mikroregulacji.

http://zegarkiclub.pl/forum/topic/56954-omega-i-zenith/page__view__findpost__p__626719

http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Zenith_16

Osobiście nie widziałem bez mikroregulacji, ale czy nie było takich bez to nie mam zielonego pojęcia.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. I proszę wybaczyć moją gafę.Cały czas przyswajam wiedzę dotyczącą czasomierzy.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję. I proszę wybaczyć moją gafę.Cały czas przyswajam wiedzę dotyczącą czasomierzy.

Ojej, nie musisz przepraszać, niewiedza nie jest czymś karygodnym, a jedynie brak chęci się jej pozbycia, co u Ciebie nie występuje. :)

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze pytanko to oznaczenie przy 16''' to jest ?? Wiem, że to jakaś "odmiana" milimerta.

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jeszcze pytanko to oznaczenie przy 16''' to jest ?? Wiem, że to jakaś "odmiana" milimerta.

:) Może nie "odmiana" i nie milimetra, ale na pewno miara długości, a pomimo że stara (1799 r.) to używana jeszcze w zegarmistrzostwie.

linia paryska 1''' = 2,256 mm

1 linia paryska = 1/12 cala francuskiego = 1/144 stopy francuskiej

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest z tym mechanizmem 18-28? Na stronie któtrą podałem na początku jest informacja, że produkowane były od 1944 do 1945. Na Ranffcie zupełnie inna informacja. Na tej stronie jest napisane, że rok rozpoczęcia produkcji to 1938. Jak to jest. Proszę wybaczyc jeśli znów coś przekręciłem. http://vintagezenith.blogspot.com/search/label/Cal%2018-28-3-P

Pod Napięciem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest z tym mechanizmem 18-28? Na stronie któtrą podałem na początku jest informacja, że produkowane były od 1944 do 1945. Na Ranffcie zupełnie inna informacja. Na tej stronie jest napisane, że rok rozpoczęcia produkcji to 1938. Jak to jest. Proszę wybaczyc jeśli znów coś przekręciłem. http://vintagezenith.blogspot.com/search/label/Cal%2018-28-3-P

czytaj na samym dole

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest z tym mechanizmem 18-28? Na stronie któtrą podałem na początku jest informacja, że produkowane były od 1944 do 1945. Na Ranffcie zupełnie inna informacja. Na tej stronie jest napisane, że rok rozpoczęcia produkcji to 1938. Jak to jest. Proszę wybaczyc jeśli znów coś przekręciłem. http://vintagezenith...Cal%2018-28-3-P

Tak jak z pozostałymi mechanizmami Zenitha, każdy datuje jak mu pasuje. Ja podejrzewam, że nie ma ciągłości w numeracji więc czasem numer większy może być wcześniejszy od numeru mniejszego, a wszelkie próby datowania są niepewne.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.