Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mikołaj N

Problem z naciągiem w zegarku Doxa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki problem. Mianowicie mam zegarek Doxa, popularny model z lat 50 tych. Zegarek działał bez zarzutu, aż do momentu gdy coś przy nakręcaniu przeskoczyło i cała sprężyna się nagle "rozkręciła". Załączma fotografię elementu który wg mnie nie działa prawidłowo (zaznaczyłaem na czerwono, ale foto z komórki więc słabe):

post-35054-0-98700600-1302343480_thumb.jpg

Taka zapadka nie chwyta zębatki podczas nakręcania żeby się nie cofała.

I teraz pytanie cy mogę to jakoś sam naprawić (jak tak to jak?), czy raczej zegarmistrz wskazany? Nie to żebym bał się kosztów, ale chciałbym sam spróbować bo mnie zawsze korci coś tam pogrzebać w mechaniźmie, a jest okazja :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

mam taki problem. Mianowicie mam zegarek Doxa, popularny model z lat 50 tych. Zegarek działał bez zarzutu, aż do momentu gdy coś przy nakręcaniu przeskoczyło i cała sprężyna się nagle "rozkręciła". Załączma fotografię elementu który wg mnie nie działa prawidłowo (zaznaczyłaem na czerwono, ale foto z komórki więc słabe):

post-35054-0-98700600-1302343480_thumb.jpg

Taka zapadka nie chwyta zębatki podczas nakręcania żeby się nie cofała.

I teraz pytanie cy mogę to jakoś sam naprawić (jak tak to jak?), czy raczej zegarmistrz wskazany? Nie to żebym bał się kosztów, ale chciałbym sam spróbować bo mnie zawsze korci coś tam pogrzebać w mechaniźmie, a jest okazja :)

Prawdopodobnie winna sprężynka pod zapadką (pęknięta, spadła ?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czy tę sprężynkę zobaczę odkręcając mechanizm od koperty czy też muszę rozebrać mechanizm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, czy tę sprężynkę zobaczę odkręcając mechanizm od koperty czy też muszę rozebrać mechanizm?

Sprężynka będzie widoczna po zdjęciu zapadki. Od spodu zapadki powinieneś zobaczyć coś w rodzaju trzpienia z którym współpracuje sprężynka. Uwaga na lewe gwinty (nie zawsze).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uszkodzenie da się naprawić samodzielnie, sprawdzoną metodą. Uszkodzoną sprężynę od zapadki trzeba wyjąć i pomierzyć. Dorobić nową sprężynę. Nie trzeba rozbierać do tego zegarka, wystarczy wyjąć zapadkę, a w ostateczności mostek. Wypada przy tym korzystać z pomocy. Będzie potrzebny drut sprężynowy odpowiedniej grubości, albo gotowa zapadka do założenia. To co możemy to dorabiamy, resztę zamawiamy i sami składamy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

ssamemu można sobie w nosku pogrzebać :rolleyes: a z tym fantem zapraszam do zegarmistrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
samemu można sobie w nosku pogrzebać a z tym fantem zapraszam do zegarmistrza

No chyba żartujesz... :rolleyes:

Rzadko kiedy peka sprezynka,czesto zapadka nie jest do konca dokrecona(ise dalej sama odkreca) i odskakuje do gory zwalniajac przy tym duze kolo naciagu.Mnie by sie nie chialo butow zakladac aby isc do najblizszego zegarmajstra,wolalbym podniesc dekiel poprawic i dokrecic zapadke.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

No chyba żartujesz... :)

Rzadko kiedy peka sprezynka,czesto zapadka nie jest do konca dokrecona(ise dalej sama odkreca) i odskakuje do gory zwalniajac przy tym duze kolo naciagu.Mnie by sie nie chialo butow zakladac aby isc do najblizszego zegarmajstra,wolalbym podniesc dekiel poprawic i dokrecic zapadke.

w Atlanticu FHF 969 w miarę często :rolleyes:

widziałem dużo zegarków które naprawiali sobie goście sami (przeważnie taki zegarek się do niczego już nadawał );)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

To juz inna sprawa ze co po niektorzy majzlem podchodza do dekla i innych podzepolow zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie po to Mikołaj zegarek zdobył, żeby z nim do zegarmistrza chodził, tylko sam postanowił w nim pomajstrować. Możemy mu w tym pomóc. Na zapadkę potrzebny będzie sprężynowy drut o średnicy około 0,15, albo nawet gotowe kółko z takiego drutu, z czego można zapadkę zrobić. Niekoniecznie za pierwszym razem i wtedy będzie potrzeba kilka sztuk materiału. Ale potem jaka uciecha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pomału i delikatnie rozkręć pooglądaj napraw i skręć

i tak jak wyżej napisano jaka satysfakcja jak się uda :)

tylko koniecznie zaopatrz się w narzędzia odpowiednie do tego zadania i nic na siłe :)laugh.gif

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.