Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

sliwa

Książka od której...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak podpowiedziała mi wyszukiwarka temat był poruszany, jednak potrzebna mi precyzyjniejsza odpowiedź.

Zwracam się zatem do was.

Chcę kupić książkę dotyczącą podstaw wiedzy zegarmistrzowskiej.

Coś, co może pomóc zdobyć troszkę wiedzy merytorycznej.

Poproszę o tytuł pozycji którą proponujecie.

Najlepsza waszym zdanie, sam nie jestem w stanie podjąć decyzji "która".

Najpierw wszak muszę kupić i przeczytać ;)

(Nie żebym chciał próbować sił jako zegarmistrz, ale chce sam zacząć troszkę "grzebać")

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podpowiedziała mi wyszukiwarka temat był poruszany, jednak potrzebna mi precyzyjniejsza odpowiedź.

Zwracam się zatem do was.

Chcę kupić książkę dotyczącą podstaw wiedzy zegarmistrzowskiej.

Coś, co może pomóc zdobyć troszkę wiedzy merytorycznej.

Poproszę o tytuł pozycji którą proponujecie.

Najlepsza waszym zdanie, sam nie jestem w stanie podjąć decyzji "która".

Chcę kupić... Hmm... Jakbyś przeczytał to co podpowiada wyszukiwarka, to byś tak nie napisał. ;)

Najlepsza... Hmm... Wszystkie są dobre i praktycznie nie do zdobycia, jedynie z wyprzedaży.

A Szczególnie polecam według numerów:

1. K. Adel "Poradnik zegarmistrza" 1959r. - jak to poradnik, wszystko ujęte kompleksowo w jednej książce.

2. H. Sievert " Podręcznik dla zegarmistrzów" 1939r. - jak wyżej, tylko trochę przestarzałe

3. W.M.A. Podwapiński, B.M.G. Bartnik "Zegarmistrzostwo" część 8 "Naprawa zegarów i zegarków mechanicznych" 1967r.

4. Wszystkie pozostałe dzieła W.M.A. Podwapińskiego, B.M.G. Bartnika - "Zegarmistrzostwo" części 1 - 12 1948-90r.; "Technologia mechanizmów zegarowych" tom I i II 1986-87r.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Technologia mechanizmów zegarowych tom I i II - to skrót wszystkich 12 tomów i do Twoich celów, które opisałeś zupełnie wystarczy.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, jako zupełny amator w danej dziedzinie odpowiedziałbym tak:

Pamiętaj że te pozycje to nie beletrystyka. Czasem je przeglądasz i tylko fragmenty czytasz dokładnie. Powstaje pytanie - jaki cel danych ćwiczeń? Zarobek, czy hobbystyka? I tu kolejne pytanie: jakimi językami operujemy?

Ja zaintersowałem się zegarmistrzostwem z momentu poszukiwania swojego pierwszego prawdziwego zegarka w grudniu. W styczniu kupiłem (w stopce), czy to "prawdziwy" można dyskutować. Sęk w tym że do dziś zdążyłem zapoznać się z ogromną ilością różnych materiałów w oryginałach: angielski, rosyjski i polski. Do dziś też zdążyłem rozbebeszyć trochę mechanizmów i o dziwo - specjalnie żadnego nie zepsułem :) Poljot którego czyściłem leży sobie i za 20 dni ma +10 sek (oczywiście to o niczym nie mówi, ale zawsze to radość :rolleyes: )

Jest kilka rosyjskich pozycji bardzo ciekawych, masa dostępna w formie elektronicznej (pdf i djvu). Plus oczywiście amazon (właśnie zamówiłem Watchmaking - Danielsa). Poza tym wszelakie forumy na których są skarbnice z podręcznikami.

To co za te kilka miesięcy zdążyłem pojąć:

1. nie ważne od czego zaczniesz, ważne żebyś zrozumiał co czytasz

2. praktyka uczy najlepiej (zepsuł, a potem poczytał dlaczego zepsuł ;) )

To takie moje indywidualne zdanie :) A żeby nie pozostać bez odpowiedzi:

?.?. ??????????? - ?????? ?????

??????, ????????? - ?????????? ? ?????????? ?????? ?????

Donald De Carle - Practical Watch Repairing

-------------------

Longines Legend Diver (L3.674.4.50.0)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.