Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

damian398

Pozłacany zegarek.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukałem na forum i w internecie informacji na temat czy pozłacany zegarek się ściera i po jakim czasie traci kolory? Zegarek by był kupiony w Apart lub innym znanym jubilerze w granicach 700-800 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki pozłacane mają to do siebie, że... są pozłacane a nie złote. Praktycznie każdy będzie się ścierał. Po jakim czasie. Ciężko jednoznacznie stwierdzić. Wpływ na to ma kilka czynników:

- metoda złocenia

- sposób użytkowania

- ph skóry właściciela itp.

Totalny laik :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli lepszym wyjściem będzie kupić zegarek ze stali bo on raczej nie straci na wyglądzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Szukałem na forum i w internecie informacji na temat czy pozłacany zegarek się ściera i po jakim czasie traci kolory? Zegarek by był kupiony w Apart lub innym znanym jubilerze w granicach 700-800 zł.

A niby dlaczego nie miałby się wycierać? Złoto nie jest materiałem o jakieś super twardości i oczywiście się wyciera.

A po jakim czasie, to zależy od grubości warstwy pozłoty i intensywności eksploatacji, a nie od tego gdzie i za ile został kupiony.

czyli lepszym wyjściem będzie kupić zegarek ze stali bo on raczej nie straci na wyglądzie?

Nie lepszym wyjściem, będzie kupić zegarek ze złota, a kupno zegarka ze stali szlachetnej będzie raczej praktyczniejszym wyjściem :D Zegarki pozłacane kupuje się przede wszystkim dlatego, że wyglądają jak złote, a zegarek stalowy tak nie wyglada.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze stali pozłota tak samo się wyciera jak z innych materiałów, więc zamienił stryjek siekierkę na kijek.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak orientacyjny czas wytarcia sie pozlacanego zegarka a tego ze stali jest taki sam? ile lat moze orientacyjnie to zając jezeli bedzie noszony codziennie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ze stalą nie jest tak najgorzej, pozłacane zegarki szybciej tracą kolor, stalowy, jeśli jest dobrej jakości powinien pozostać jednolitego koloru, jedynie mogą pojawić się ryski. Pozłacany zegarek to dobry wybór jako zegarek do użytku od święta, na co dzień lepiej stalowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak orientacyjny czas wytarcia sie pozlacanego zegarka a tego ze stali jest taki sam? ile lat moze orientacyjnie to zając jezeli bedzie noszony codziennie?

Dałeś linki do zegarków stalowych, ale pozłacanych, więc wychodzi takie masło maślane. Zastanów się dobrze co chcesz kupić, przygotuj konkretne pytanie, a wtedy dostaniesz konkretną odpowiedź.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie.. właśnie, wydaje mi się oczywistym że jak piszemy pozłacany to chodzi o stal pokrytą złotm (platerowaną), a jak piszemy stalowy to jest cały ze stali, czasem są kiepskie wersje które są chromowane te mogą się zcierać,

reszta tak jak napisałem, zegarki pozłacane nie są złe, ale lepiej żeby nie były zegarkami codziennymi, co nie znaczy że nie mogą, i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakieś znane marki zegarków stalowych do 800 zł? Lubie zegarki tego typu http://www.apart.pl/pl/zegarki,c,2,Doxa,1387 nie za bardzo przekombinowane. Mam 21 lat więc może ktoś podrzuci jakimś ciekawym zegarkiem? Koniecznie z bransoletą. Zależy mi żeby zegarek był elegancki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozna ten zegarek dostac z bransoleta?

a co to jest ten "werk mechaniczny"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A rozumiesz jaka jest różnica między samochodem z silnikiem mechanicznym, a samochodem z silnikiem elektrycznym?

Podobna jest miedzy zegarkiem z werkiem mechanicznym, a zegarkiem z werkiem elektronicznym.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja chętnie Damianowi odpowiem. Werk to mechanizm zegarka. Zegarki ogólnie można powielić na trzy grupy, kwarcowe, mechaniczne i automatyczne. Przy czym na automat można mówić, że to mechanik.

Zegarek kwarcowy to ten na baterie/solar/kinetic(auto-kwarc)

Automat to zegarki z rotorem(wachinkiem), nakręcają się automatycznie podczas noszenia, mają określoną rezerwę chodu.

Mechaniczne to zegarku które nakręca się ręcznie raz na jakiś czas, rezerwa chodu też jest oznaczona dla każdego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja chętnie Damianowi odpowiem.

A ja odpowiem ozzie89 - najpierw wiedzę trzeba posiąść, a potem się nią dzielić.

Zegarki dzielimy na dwie grupy:

1. Zegarki o napędzie sprężynowym (mechaniczne):

a/ nakręcanie ręcznie

- kluczykiem

- koronką

b/ nakręcane automatycznie

- wahnik odbojowy

- wahnik obrotowy

- inne

2. Zegarki o napędzie elektrycznym (bateria):

- balansowe

- kamertonowe

- kwarcowe

Czyli konkretna odpowiedź na pytanie damian398

brzmi:

Werk mechaniczny to jest mechanizm zegarka napędzany sprężyną.

No ale na to damian398 zareagowałby zapewne pytaniem:

a co to jest ta sprężyna? i tak dalej i tak dalej...

Więc żeby tego uniknąć wolałem zastosować bardziej obrazowe porównanie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale na to damian398 zareagowałby zapewne pytaniem:

a co to jest ta sprężyna? i tak dalej i tak dalej...

Więc żeby tego uniknąć wolałem zastosować bardziej obrazowe porównanie.

To nie jest obrazowe porównanie, człowiek wszedł na forum zegarkowe i nie ciekawi go różnica między samochodem elektrycznym a takim z silnikiem spalinowym. Nie ma zegarków na benzynę czy olej napędowy. Może pytał by co to jest sprężyna ale wtedy tez warto mu to powiedzieć albo odesłać do źródła.

Ja może nie jestem alfą i Omegą(:unsure:) ale proszę więcej szacunku. Wiedzę trzeba mieć, ale mimo ze wielu rzeczy nie wiem próbuje pomagać innym, a jak czegoś nie wiem chętnie się uczę.

Co do mechanizmów, pewnie że z założenia są dwa rodzaje z punktu widzenie fizycznego, ale jako że ma to kluczowy wpływ na użytkowanie, wyróżniamy przynajmniej 3 (choć automatyczny zawiera się w mechanicznym). Wiele źródeł podaje ich nawet więcej. I jak pytam kogoś o typ mechanizmy w zegarku to oczekuje odpowiedzi automat, kwarc, albo mechanik (lub ręczny). Co mi po tym że powie mechaniczny, dalej nie będę wiedział.

Napisałem również że automat to właściwie mechanik, ale uznałem że to nie wyczerpie tematu. Czy jak bym napisał a), ;) było by lepiej? :blink:

Żródła (przede wszystkim dla kolegi Damiana):

http://www.zegarek.pl/abc-zegarkow/art,2,rodzaje-mechanizmow-zegarkow,1.html

http://www.onezero.pl/mechanizmy-w-zegarkach--gtn_73.html

http://www.apart.pl/pl/ekspert,Slownik

http://www.apart.pl/pl/ekspert,Mechanizmy

http://www.e-watch.pl/go/_files/?file=help.html

http://www.minuta.pl/x_C_X__P_SAS__P2_5823.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest obrazowe porównanie,

Czyli co? Wprowadziłem w błąd?

Ja może nie jestem alfą i Omegą(wink.gif) ale proszę więcej szacunku. Wiedzę trzeba mieć, ale mimo ze wielu rzeczy nie wiem próbuje pomagać innym, a jak czegoś nie wiem chętnie się uczę.

Szacunek dla dzielących się wiedza jak najbardziej, ale dla dzielących się niewiedzą nie. Pomaganie przez wprowadzanie w błąd... hmm... ciekawe.

Co do mechanizmów, pewnie że z założenia są dwa rodzaje z punktu widzenie fizycznego, ale jako że ma to kluczowy wpływ na użytkowanie, wyróżniamy przynajmniej 3 (choć automatyczny zawiera się w mechanicznym).

Albo się zawiera, albo wyróżniamy. Nie ciągnij tego lepiej... bo to co piszesz to pomylenie z poplątaniem.

Napisałem również że automat to właściwie mechanik, ale uznałem że to nie wyczerpie tematu.

Nie własciwie, tylko to jest mechanik, więc dla czego go wyróżniasz? To tak jakby napisać, że samochody dzielimy na mechaniczne i diesle. (Widzisz Tobie jednak też muszę tłumaczyć na samochodach).

Czy jak bym napisał a), cool.gif było by lepiej? smile.gif

Nie, już Tobie pisałem, że lepiej jakbyś najpierw zdobył wiedzę, a potem się nią dzielił i tyle

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok ok nie musicie już tak się tu sprzeczać bo co głowa to inny pomysł i inna teoria.

Ogólne wytłumaczenie wystarczyło a to czy będę pytał co to jest sprężyna albo wskazówka zegarka to na tyle ułomny jeszcze nie jestem.

POLJOT STURMANSKIE ARCTIC - bardzo mi się spodobał ale kwestia jeszcze tylko bransolety bo mi zależy żeby miał zegarek bransoletę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to wersji z bransoletą to będzie trudno konkretnie do tego modelu znaleźć, jest to raczej mniej popularny model. zawsze możesz dobrać od innego modelu Poljota, albo w ogóle jakąś uniwersalną, choć ta stylistyka zegarka pasuje bardziej do paska.

Piotrze podążając za Twoją myślą samochodową, silnik elektryczny tak jak i spalinowy to też silnik mechaniczny. Tak samo zegarek kwarcowy jest mechanicznym bo ma mechanizm choć kwarcowy. Oczywiście w świcie zegarkowym każdy wie o co chodzi. Tak więc ściślej powinniśmy napisać że zegarki są mechaniczne(z napędem) i posiadają mechanizmy kwarcowe(gdzie występuje oscylator kwarcowy do obliczania czasu), o napędzie ręcznym(manualnym) i automatycznym.

A sprawę rozłożenia tej kwestii na podpunkty możemy odłożyć na bok. Jest to przerost formy nad treścią. Skoro tak dużo wiesz mogłeś podzielić się swoją dokładną wiedzą. Ja napisałem to w taki sposób ale każdy wie o co chodzi.

Słownik języka polskiego:

mechaniczny

przym. Ia

związany z mechaniką, oparty na prawach mechaniki

wykonywany, poruszany za pomocą maszyny, mechanizmu; mający związek z maszyną, mechanizmem

o gestach, ruchach, pewnych czynnościach: wykonywany bez udziału woli lub myśli; machinalny, automatyczny, bezwiedny

Nie ma co dyskutować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Strela świetna, nawet pewnie będzie pasować, ale cena też dość wysoka jak do tego zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ok ok nie musicie już tak się tu sprzeczać bo co głowa to inny pomysł i inna teoria.

Ogólne wytłumaczenie wystarczyło a to czy będę pytał co to jest sprężyna albo wskazówka zegarka to na tyle ułomny jeszcze nie jestem.

Nie chodziło o to że jesteś ułomny, a brak wiedzy to nie wstyd. Wstyd to jest dopiero wtedy gdy ktoś swojej wiedzy nie chce poszerzyć.

POLJOT STURMANSKIE ARCTIC - bardzo mi się spodobał ale kwestia jeszcze tylko bransolety bo mi zależy żeby miał zegarek bransoletę.

Bransoletę można dobrać i założyć w zasadzie do każdego zegarka, ale to jest kwestia gustu czy bransoleta pasuje do zegarka czy nie.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzięki za informacje.

Może ma ktoś jeszcze propozycje zegarków w cenie do 800 zł które pokazują 24 godziny a nie jak standardowo jest 12? Bardzo mi się spodobała ta opcja godzinowa :) Mogą być tańsze ale dobrej firmy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.