Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

orel_87

Royce

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, kupiłem niedawno zegarek mechaniczny marki Royce. Niestety nie znalazłem zbyt wielu informacji na temat tej marki w internecie.
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i określić ile taki zegarek może śpieszyć/spóźniać na dobę?
U mnie po 1 dniu było 35s do przodu, dziś po 4 jest 3m5s. Czy to przyzwoite wartości, czy może zegarek wymaga regulacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest tragicznie, ale ja bym mu trochę chód opóźnił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Obecnie nakręcam codziennie o tej samej porze do oporu. Czy gdybym sukcesywnie zmniejszał ilość obrotów (sprężyna byłaby mniej napięta) udałoby się opóźnić chód?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Obecnie nakręcam codziennie o tej samej porze do oporu. Czy gdybym sukcesywnie zmniejszał ilość obrotów (sprężyna byłaby mniej napięta) udałoby się opóźnić chód?

Nakręcasz prawidłowo.

Możesz sam opóźnić chód zegarka przesuwając dźwigienkę regulatora w stronę SR (minimalnie).

Być może mechanizm ma powysychane smary i dlatego spieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kupiłem niedawno zegarek mechaniczny marki Royce. Niestety nie znalazłem zbyt wielu informacji na temat tej marki w internecie.

Zegarek firmy Eska Watch Co., kaliber mechanizmu to jeden z rodziny ETA 900, albo ETA 930.

Eska została założona 1918 roku w Grenchen, Szwajcaria przez S. i E. Kocher, a zniknęła bodajrze w 1980 roku.

Czy ktoś jest w stanie mi pomóc i określić ile taki zegarek może śpieszyć/spóźniać na dobę?

U mnie po 1 dniu było 35s do przodu, dziś po 4 jest 3m5s. Czy to przyzwoite wartości, czy może zegarek wymaga regulacji?

Przyzwoita odchyłka dobowa dla tej klasy zegarka to +/- kilkanaście sekund na dobę, większe należałoby wyregulować, najlepiej u zegarmistrza, który oprócz samej regulacji może również znaleść powód spieszenia i naprawić/poprawić.

Obecnie nakręcam codziennie o tej samej porze do oporu. Czy gdybym sukcesywnie zmniejszał ilość obrotów (sprężyna byłaby mniej napięta) udałoby się opóźnić chód?

Nie.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę trochę temat. Czy możliwym jest określenie z jakiego dziesięciolecia pochodzi ten Royce? Podobno z lat 40, ale czy to prawda?

post-58041-0-45161100-1361706819_thumb.jpg

post-58041-0-54054300-1361706827_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest to możliwe i bardzo prawdopodobne. ETA 930 to werk z lat 40-tych, stylistyka też, że tak powiem, "kompatybilna". Bezpiecznie byłoby obstawiać okolice przełomu 40/50

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.