Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

krzysztoff74

ProTrek a wskazania temperatury i ciśnienia (błędne)

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś może co może być nie tak ze wskazaniami temperatury, bo to to chyba ProTrek PRW 5000T-7ER powinien w miarę dobrze pokazywać. Na zewnątrz jest dajmy na to 20*C a zegarek pokazuje aż o 10*C więcej czyli 30*C. Ja rozumiem tolerancję błędu rzędu 1-2*C , ale 10*C różnicy to chyba jak na Casio trochę za dużo ?

Podobnie jest z ciśnieniem. Zegarek ani razu jeszcze prawidłowo tego mi nie wskazał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tego samego Protreka i zapewniam Cię, że jest to normalne ! , czujnik odczytuje częściowo ciepłotę ciała ( 36,6*C ). Odłóż zegarek na 15 minut na półkę i będziesz miał temperaturę jaka panuje w otoczeniu ;)

Możesz jeszcze skalibrować zegarek na ręku ( czujnik temperatury ) , ale też to nie da dokładnych wskazań.

pozdr

Artur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do temperatury, to arturzbsk ma rację, trzeba odłożyć zegarek na około 10-15 min aby nie zakłócać odczytu ciepłotą ciała, lub skalibrować na ręku, co do ciśnieniomierza to jest to funkcja (tak jak i w np. Risemanie wysokościomierz) do odczytów nie profesjonalnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do temperatury - wpływ ma na pewno ciepło ciała. Natomiast na cisnienie ma również wpływ wysokośc nad poziomem morza. W prognozach poogody z reguły pokazują ciśnienie znormalizowane tzn. przeliczone do poziomu morza. W przybliżeniu na 10m wysokości ciśnienie zmniejsza się o 1,2 hPa. Jeśli porównujesz odczyt z prognozą pogody to trzeba wprowadzić tą korektę, znając wysokość n.p.m. na jakiej się znajdujesz. Np. u mnie jest to ok. 22 hPa (180m n.p.m)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.