mmboss 0 #1 Napisano 9 Lipca 2011 Witam, to mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że piszę w dobrym miejscu.Pytanie kieruję głównie do posiadaczy tego modelu. Ja posiadam go od niedawna i zastanawia mnie pewna rzecz, która wydaje mi się wadą fabryczną lub może coś nie tak z ustawieniami, postaram się wyjaśnić. Przy nastawianiu czasu czy to ręcznie czy przez nadajnik jest różnica w wyświetlaniu w zegarze cyfrowym i analogowym. Wskazówka pokazująca minuty nie pokrywa się nigdy równo z kreską wskazującą daną minutę o odpowiedniej porze. Wskazówka wędruje od jednej kreski oznaczającej pełną minutę do drugiej co 20 sekund, czyli 0 sekund jedna minuta, następnie 20 sekund przesuwa się nieznacznie, 40 sekund przesuwa się ponownie i 60 sekund powinna wskazywać kolejną minutę równo pokrywając się z kreską. U mnie niestety jest inaczej. Przykładowo o godzinie 12:00:00 wskazówka pokazująca minuty nie jest idealnie pionowo, lecz jest nadal przechylona w lewo, a dopiero o godzinie 12:00:20 (czyli 20 sekund później) pokrywa się idealnie ze wskazaniem dwunastej (idealnie pionowo). Nie ma znaczenia czy nastawiam zegarek manualnie czy też ustawia się sam z nadajnika. Niby nie jest to wielka wada, ale nie jest to zegarek za 40 zł... Proszę o pomoc, bo być może spotkaliście się z czymś takim w swoich zegarkach. Powinienem go reklamować? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony991 0 #2 Napisano 10 Lipca 2011 Nie reklamuj. Mi u siebie w 1400 też jest minimalna odchyłka w lewo. Jest to niedociągnięcie ze strony fabryki. Mnie to też z początku wkurzało ale nauczyłem się z tym żyć. Jak chcesz Casio z idealnie chodzącymi wskazówkami to musisz nabyć zegarek z napisem Tough Mvt Pozdrawiam 0 GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #3 Napisano 10 Lipca 2011 http://ftp.casio.co.jp/pub/world_manual/wat/en/qw4765.pdf wg tej instrukcji dokonaj "Hand settig" w trybie hand setting mode 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cykacz 1 #4 Napisano 14 Lipca 2011 Sprzedaj ten model ( reklamuj ) i Kup drugi taki sam, bo znając życie ten problem będzie Cię wkurzać ( mnie by wkurzało ). 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 #5 Napisano 22 Lipca 2011 ustawienie bazowe wskazówek - tak jak napisał whb 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmboss 0 #6 Napisano 23 Lipca 2011 Generalnie jest to jakieś wyjście: wskazanie cyfrowe ustawia się samo a ja mogę "pchnąć" tę wskazówkę o jeden skok dalej, czyli o te 20 sekund i jest super. Problem polegał na tym, że jak wiadomo zegarek ustawia się każdego dnia w nocy sam, więc codziennie musiałbym ją przestawiać co jest zupełnie bez sensu. Manualne wywołanie Wave Ceptor owocowało w ten sam problem. Nie wiem jak się to stało, ale po kilku dniach zabaw, ustawień itp. wskazanie się wyrównało i zegarek działa dobrze. Prawdopodobnie bym go zwrócił po zakupie i kupił ponownie inny egzemplarz, jednak pech chciał, że zegarek nosi nieodwracalne ślady użytkowania i jeśli już, to pozostaje sam serwis. Sam nie wiem co było źle i czy wspomniana wada powróci. Dzięki za odpowiedzi! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ramzes 0 #7 Napisano 23 Lipca 2011 Generalnie jest to jakieś wyjście: wskazanie cyfrowe ustawia się samo a ja mogę "pchnąć" tę wskazówkę o jeden skok dalej, czyli o te 20 sekund i jest super. Problem polegał na tym, że jak wiadomo zegarek ustawia się każdego dnia w nocy sam, więc codziennie musiałbym ją przestawiać co jest zupełnie bez sensu. Manualne wywołanie Wave Ceptor owocowało w ten sam problem. Nie wiem jak się to stało, ale po kilku dniach zabaw, ustawień itp. wskazanie się wyrównało i zegarek działa dobrze. Prawdopodobnie bym go zwrócił po zakupie i kupił ponownie inny egzemplarz, jednak pech chciał, że zegarek nosi nieodwracalne ślady użytkowania i jeśli już, to pozostaje sam serwis. Sam nie wiem co było źle i czy wspomniana wada powróci. Dzięki za odpowiedzi!Właśnie to "pchnięcie" o 20 sek spowodowało że wawe ceptor ustawia już normalnie czas- "wada" może powrócić np w wyniku silnego wstrząsu, zadziałania silnego pola magnetycznego, wymiany baterii itp - wtedy ta sama procedura- ustawienie bazowe wskazówek (to nie jest to samo co ręczne ustawianie czasu !!!)pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmboss 0 #8 Napisano 25 Lipca 2011 Najgorsze jest to, że byłem pewny, że wspomnianą procedurę wałkowałem wielokrotnie przez kilka dni a zegarek po automatycznym ustawieniu i tak uparcie nastawiał te swoje 20 sekund różnicy. Być może trzeba po prostu uparcie robić swoje, nie wykluczone, że był to jakiś mój uporczywy błąd pierwszych dni z zegarkiem. Póki co działa jak należy. Sygnał łapie najdalej co trzy dni, a czasem codziennie lub co dwa na środku pokoju, nawet nie przy oknie i nastawia się idealnie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #9 Napisano 25 Lipca 2011 Najgorsze jest to, że byłem pewny, że wspomnianą procedurę wałkowałem wielokrotnie przez kilka dni a zegarek po automatycznym ustawieniu i tak uparcie nastawiał te swoje 20 sekund różnicy. Być może trzeba po prostu uparcie robić swoje, nie wykluczone, że był to jakiś mój uporczywy błąd pierwszych dni z zegarkiem. Póki co działa jak należy. Sygnał łapie najdalej co trzy dni, a czasem codziennie lub co dwa na środku pokoju, nawet nie przy oknie i nastawia się idealnie.i niech tak zostanie, albo lepiej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo1 0 #10 Napisano 6 Listopada 2011 Witam.Jestem posiadaczem Casio G-shock AWG-101-1AER. Zegarek ten posiada niemal rok. Dzialal bardzo dobrze, jednakze dzis spadl przypadkiem z wysokosci stolu kuchennego i przestal dzialac. Wyswietlacze niedzialaja wskazowki stoja. Jednym slowem niedziala!! Jestem zdziwiony niejest to moj pierwszy G-shock. Co sie moglo z nim stac. Niesadzilem nigdy ze taki zegarek polegnie w przypadkowym udadku ze stolu kuchennego.Co to moze byc Waszym zdaniem??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz G7900 2 #11 Napisano 6 Listopada 2011 Może coś nie styka po upadku,zdarza się nawet w G-shockach zanieś na gwarancję i problem z głowy..gwarancja obejmuje pewnie taki przypadek,bo tyczy się ona chyba głównie modułu a ten jak sam napisałeś nie działa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nazir 0 #12 Napisano 6 Listopada 2011 Nie załamujcie mnie, dwa dni temu zamówiłem ten zegarek... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz G7900 2 #13 Napisano 6 Listopada 2011 Przecież nikt nie powiedział że Twój egzemplarz będzie miał jakieś wady,spokojnie poczekaj aż przyjdzie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo1 0 #14 Napisano 6 Listopada 2011 W sobote zawioze zegarek do punktu w ktorym go kupilem.o dalszych losach dla zainteresowanych bede pisal. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz G7900 2 #15 Napisano 7 Listopada 2011 Ja chętnie się dowiem jak sprawa się rozwiązała,więc pisz i powodzenia 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość mrovka #16 Napisano 7 Listopada 2011 pablo1 - czy to był salon Zibi?-a tak w nawiasie,czy to nie kwalifikuje sie do wymiany?? G który przestaje działac po spadnieciu ze stołu jest dla mnie..powiedzmy to troche smieszne pisz,pisz,pisz co sie działo i co sie bedzei działo w tej sytuacji 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz G7900 2 #17 Napisano 7 Listopada 2011 Ciekawe czy wymienią cały zegarek czy sam moduł??może tylko w nim pogrzebią żeby działał i wogóle nie będą wymieniać??ciekawe...czekamy na relacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo1 0 #18 Napisano 26 Listopada 2011 WitamWiec tak jak pisalem w pierwsza sobote po awarii zawiozlem zegarek do salonu w ktorym zostal zakupiony.Pani poiformowala mnie ze zegarek nadal jest na gwarancji ze namiejscu nic niezroia i ze wysla go do casio.Czas maksymalnie 10 dni. Zostalem poinformowany ze jezeli nieda sie naprawic zegarka to dostane nowy.Po 10 dniach telefon. Zegarek do odbioru.Zegarek odebralem. Jest ten sam, modul rowniez jest ten sam. Zostalo cos w nim wsrodku naprawione. Niestety Pani nie potrafi powiedziec co bo to Casio naprawialo i odeslali zegarek. Podobno niemowia ani nie pisza co bylo robione.Takze zegarek mam ten sam tylko naprawiony.Z tego co mnie sie wydawalo to wystepuje troche napraw gwarancyjnych w g-shockach.Jakies pytania prosze pisac. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo1 0 #19 Napisano 26 Listopada 2011 mrovka - nie nie jest to salon Zibi 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach