Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość krzych70

Pochodzenie i rok produkcji zegara

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzych70

Witam serdecznie. Od wielu lat w naszej rodzinie mamy zegar wiszacy szafkowy 3 wagowy i jakos do tej pory nikt nie interesowal sie nim zbytnio. Owszem, Dziadek a potem Ojciec dbali o niego itp, tak ze zawsze odkad siegam pamiecia, byl sprawny i wybijal kwadranse i godziny. Od tego roku ja jestem jego "posiadaczem" jako ze jest to rodzinna pamiatka. Chcialbym o nim wiedziec cos wiecej niz tylko to ze od lat przekazujemy go z pokolenia na pokolenie. Odkrylem ze jest to mechanizm Gustawa Beckera/jest wybita nazwa i chyba jakis znak tej firmy...na mechanizmie wybity jest rowniez numer fabryczny. Czy istnieje mozliwosc sprawdzenia z ktorego roku i gdzie zostal on wyprodukowany? Bede wdzieczny za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj numer seryjny wtedy podam Ci przybliżony rok produkcji mechanizmu.

Numer seryjny umieszczony jest na tylnej płycie zegara (środek - dół)

Gratulacje - bardzo mało jest kwadransowych Beckerów w Polsce.

Może Masz fotki mech. i obudowy :?:

Wyjątkowo solidne zegary o głowę biją mechanizmy Junghans czy Kienzle.

Konserwacja raz na 2 do 3 lat i będzie, co zostawić prawnukom :)

Mieszkam w mieście gdzie go wyprodukowano :)

Pozdrawiam

AM

P.S.

Niedaleko Świebodzic jest Wałbrzych :twisted: woj Dolnośląskie dawniej FREIBURG in Schlesien - największa fabryka zegarów i zegarków w tej części Europy.

Największy znany mi zbiór zegarów Gustav Becker znajduje się w Muzeum Regionalnym w Kłodzku. Warto zwiedzić :idea:

W USA wydano 2 książki nt Firmy GB i istnieje tam internetowy funclub GB (którego jestem członkiem)

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotr Łukasiński

Przypadkowo wpadłem na temat Beckera. AM czy możesz mi udostępnić jakieś namiary na ten internetowy fanclub GB,Posiadam w swojej kolekcji kilka zegarów tej firmy i jestem zainteresowany historią tych zakładów ,oraz innymi kolekcjami.Mam też amerykańską książkę "Gustaw Becker Story"K.Kochmanna(ksero)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://groups.yahoo.com/group/gustavbecker

The Gustav Becker Clock Club

"GB Story" mam oryginał i jeszcze na dokładkę "Gustav Becker Cloks - A Guide to Identyfication & Prices" 8)

Z tej grupy nie dowiesz się historii firmy - raczej jest to forum od spraw technicznych i problemów z naprawami - identyfikacją -wyceną.

Ale Jankesi to mają czasami śmieszne pomysły :)

Warto tam zaglądać można się czasami pośmiać.

Można też zobaczyć widok z mojego balkonu na Świebodzice - Freiburg i jeszcze można zobaczyć mnie przy mechanizmie zegara wieżowego, który naprawiałem. Jest tam sporo fotek zegarów i jednego (mojego 8) ) zegarka.

Pozdrawiam

Adam

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość krzych70

Dziekuje za szybka odpowiedz na moje pytanie. Czytalem prawie wszystkie tematy na forum i zauwazylem ze jest Pan najbardziej aktywnym uczestnikiem forum :) Tak trzymac dalej!!!! Ale do rzeczy..... Na odwrocie mechanizmu jest numer 392576 oraz sygnatura firmy. Przy okazji zrobilem kilka zdjec, ale aparat ktory posiadam nie jest zbyt dobrej jakosci i zdjecia jakie sa takie sa....Oczywiscie moge je przeslac na Pański mail :) Będe wdzieczny za informacje na temat konserwacji takiego zegara..czy moge zrobic to sam, czy tez lepiej oddac go komus? Sam mechanizm nie jest zbyt "skomplikowany" ale czasami mam probelmy ze srodkowa waga, przy nakrecaniu linka lubi sie "zaplatac", nie tak dawno wlasnie tak sie stalo...no i zegar zatrzymal sie.... Z wielkimi oporami zdjalem mechanizm, wagi i jakos szczesliwie odplatalem te linke...jak na razie wszystko jest ok. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niezła perełka się trafiła :!: :!: :!: SUPER

Wg moich obliczeń nr seryjny 392576 został wyprodukowany w roku 1883 ma 122 lata

(datowanie jest trudne, dlatego trzeba przyjąć pewną tolerancje +- ~ 3 lata)

Radzę oddać zegar do ewentualnej naprawy tylko specjaliście (ale jak takiego znaleźć :?: )

Przed naprawą proponuję porozmawiać z zegarmistrzem zapytać, jaką technologią ma zamiar naprawiać czy robić renowację zegara.

WYSTRZEGAJCIE się tych co stosują wytrawianie w roztworach kwasów oraz korzystają z usług galwanizerni :!:

Po takich zabiegach zegar znacznie traci na wartości.

Zegar powinien być naprawiany z zachowaniem pełnej jego zgodności z technologią producenta. Zdarzyła mi się sztuka w, której zegarmistrz przegwintował wszystkie otwory i zastosował współczesne wkręty krzyżakowe. :cry: porażka :cry:

AM

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z tą moją aktywnością na forum to pracuję nad sobą, żeby ograniczyć czas spędzany przy kompie, bo odbywa się to ze szkodą dla moich finansów (nie chodzi mi o połączenie z netem, bo mam abonament 24h/d).

Teraz piszę zamiast złożyć mech OMEGA 1012 :wink:

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotr Łukasiński

AM czy można się uśmiechnąć do ciebie w sprawie Ksero lub skanów tej drugiej książki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotr Łukasiński

Krzych70 czy możesz przesłać mi też zdjęcia na mój adres [email protected] Moze będę ci pomóc w sprawie naprawy ,mieszkam 60km od Częstochowy .Dla hobbystów to nie jest odległość podzrawiam Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AM czy można się uśmiechnąć do ciebie w sprawie Ksero lub skanów tej drugiej książki?

Książka ma tylko :shock: 248 stron ( nie namawiaj mnie do piractwa :wink: )

Sorry

AM

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Piotr Łukasiński

A może jakiś adresik gdzie mozna nabyć drogą kupna? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi kupił znajomy Jankes. Razem bez prowizji bankowej US$52.30

Ale można ją znaleźć pod najczęściej podawanym adresem na forach w sieci czyli www.google.pl :)

Słowa kluczowe to tutuł lub autor TRAN DUY LY (chyba jakiś Azjata)

Pozdrawiam

AM

P.S.

http://www.arlingtonbooks.com/becker.html

Sprawdziłem napewno Chińczyk

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość krzych70

witam serdecznie!

Dziękuje za wszelka okazana mi pomoc. I posze o cierpliwość w kwestii zdjęć. Pożycze dzisiaj aparat ktorym zrobie zdjecia nadajace sie do wyslania. Pozdrawiam:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krzysztofie dziękuję za fotografie Twojego zegara.

Jest to przepiękny solidny mechanizm - Będziesz miał co zostawić prawnukom :)

Z fotek wynika jasno, że zegar wymaga gruntownego czyszczenia.

Zwróć uwagę na to czy na zębach kół i zębnikach jest oliwa z czarną mazią. To działa jak pasta ścierna do docierania :!:

W zegarach oliwimy tylko czopy nie całe koła zębate i zębniki.

W takim stanie mechanizm nie powinien dłużej działać. Lepiej go zatrzymać żeby nie chodził :idea:

Nawet, jeżeli działa dobrze wymaga pilnego czyszczenia.

(analogicznie jak w autach okresowo wymienia się olej tak i w zegarach należy wymieniać oliwę)

lepki stary olej + kurz + pył = pasta ścierna

Mam nadzieję że trafisz na zegarmistrza (nie na baterimistrza), który doprowadzi Becker-ka do stanu idealnego.

Czego życzę Tobie i twojemu Beckerowi.

Adam

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość misior 30

Witam! posiadam zegar GB o numerze 434895. Czy to znaczy, że został on wyprodukowany na przełomie 1884/85 r. Proszę o odpowiedź.

Dziękuję za informację.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby możliwa była odpowiedź na Twoje pytanie koniecznie musisz opisać sygnaturę mechanizmu zegara lub jeszcze lepiej zamieść fotkę mechanizmu z widoczną sygnaturą i widok całego zegara.

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość misior 30

Wysłałem fotki na mejla bo niewiem jak tu można wysłać , tylko czy doszły proszę dać mi znać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę wysłać ponownie.

Miałem problemy z mailami

AM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.