Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

JAN89R

Jak to było kiedyś, a teraz się ma...

Rekomendowane odpowiedzi

Trochę podpiłem i mnie na pewne sentencje wzieło.

Kiedyś 8 lat temu, na początku mojego zbieractwa kupowałem Sportiwnego na idealnym chodzie za 15 zł, a Amfibie w automacie za 25 zł. Mogłem wybrzydzać, w końcu za kolejną wędrówką juz u zaprzyjaźnionego sprzedawcy dostałem 10 podobnych zegarków o 5 zł tańiej każdy. Wydając 500 zł raz na miesiąc wracałem z Legnicy po odwiedzinach w 2 mieszkaniach z 30 ciekawostami w stanie bardzo dobrym, pozostałem 60 pomijałem bo były to zegarki które na allegro i giełdach staroci są teraz 5 razy droższe. Obecnie żadko bywam na targu, ale i tez nie ma po co - zegarków poprostu nie ma.. nie ma tych na których najbardziej mi zależy czyli lata 50, 60 i niżej. Mineły czasy że pojawiały się Blonie w różnych nazwach po 15 zł i kupowalem z kolegą cały asortyment 10 zegarków z paskami. Śmiali się wtedy ze mnie wszyscy domownicy jak przychodził, teraz już nie spotykany Łucz 2209 ogromna kostka z Allegro z przesyłką 12 zł. Nikt nie licytował Kłosa bo był po złotówie i przesyłka 4,5. Choć moja euforia już trochę przygasła i chęci do poszukiwań zmalały to myślę że idealnie wstrzeliłem się w temat i czasy. dziś kolekcja przekracza myślę 1500 sztuk a jej wartość szacuję na 30 000 kosztowało mnie to koło 10 tyś. i godziny renowatorskiej pracy, ale nie żałuję ... byłem dzisiaj na giełdzie staroci w Legnicy - jeszcze 5 lat temu nie wychodziłem z niej nie posiadawszy 10 sztuk zegarków których nie miałem do dnia giełdy. Dziś je trudno spotkać - jeśli są to ich stan daje wiele do życzenia, starzy wieloletni sprzedawcy sami narzekają to jest juz ich koniec, nie potrafia mnie niczym zaskoczyć. To co sprzedają to zwykle zegary z lat 80, starsze są czasem, ale w opłakanym stanie. Byłem na innych geładach ale tam ci sami sprzedawcy, allegro nie śledzę bo tam licytujacy ubranzowieni i nic sie okazyjnie nie dostanie. Co dalej - może kiedyś utworze upragnione muzeum. Ludzie prywatni zegarków radzieckich się wyzbyli, nie wiem czy najdejdzie jeszcze kiedyś podobna fala...

gdybym nie zbierał radzieckich czasomierzy... ....zbieralbym ruskie zegarki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poza tym że zazdroszczę Tobie kolekcji to również tego że zacząłeś zbierać tak dawno. Wspaniałe żniwa mogłeś robić w czasach gdy ludzie traktowali zegarki z ZSRR jako szrot. Przez te lata wiele się zmieniło. Przy swoich ok 200 sztukach zegarków wydałem o wiele więcej pieniędzy niż Ty.

Zanim zrobisz muzeum -co było by ewenementem pomyśl o internetowym katalogu. W jednym i drugim przypadku wielu kolekcjonerów uszczęśliwisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też gratuluję, że załapałeś się na dobry czas. Na allegro jak to na allegro ciągła walka. Natomiast na giełdach/rynkach tzw. dziadki dostali jobla. Jak mają jakieś ruski to trzęsą się nad nimi jak by mieli ósmy cud świata, a często są to pospolite modele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Taka sytuacja spowodowana jest po części koniunktura która napędza to forum poprzez informacje w wątkach tu zxawartych.Pamietam czasy jak wojskowe z 2WŚ w dobrych stanach nabywałem po 100 max 200 pln, a teraz? Ceny szaleją.Co sie tyczy ruskich to sa miejsca gdzie można nabyc takie za 3-5 pln. Ostatnio nabyłem tam rzadszego komanidira podwodniaka za 15pln, fakt że z nienajlepsza tarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.