Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

ARTI74

CO TO ZA FIRMA?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeśli ktoś znajdzie czas to chciałbym prosić o odpowiedź co to za firma.

Przeszukałem mikrolisk i nie ma takiej.

Pozdrawiam

post-41819-0-47331000-1315816326_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie Georges Fortwaengler (to jeden z synów z nazwy LFS), która działała w Warszawie, przy Okopowej 26 od 1891 roku. Wokół firmy jet dużo niejasności, łączy się ją z wytwarzającą w późniejszym okresie (do 1944 roku) jedynie budziki firmą Gebrueder Fortwaengler (opis w Diebners Uhmacher - Kalender 1929: Fortwaengler, Bracia, früher Georg Fortwaengler, Warschau, ul. Okopowa 26 ). Literki GF mieli identycznie ułożone, ale już nie na tarczy. Inni twierdzą, że to jakaś wiedeńska firma...

Trochę zegarów z tą sygnaturą i dyskusji na ich temat znajdziesz na naszym forum.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawdopodobnie Georges Fortwaengler (to jeden z synów z nazwy LFS), która działała w Warszawie, przy Okopowej 26 od 1891 roku. Wokół firmy jet dużo niejasności, łączy się ją z wytwarzającą w późniejszym okresie (do 1944 roku) jedynie budziki firmą Gebrueder Fortwaengler (opis w Diebners Uhmacher - Kalender 1929: Fortwaengler, Bracia, früher Georg Fortwaengler, Warschau, ul. Okopowa 26 ). Literki GF mieli identycznie ułożone, ale już nie na tarczy. Inni twierdzą, że to jakaś wiedeńska firma...

Trochę zegarów z tą sygnaturą i dyskusji na ich temat znajdziesz na naszym forum.

Gdzieś (nie wiem gdzie) czytałem, że to czeska (czechosłowacka) firma. Sposób mocowania mechanizmu sugeruje teren Austro-Węgier.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie werki GF które widziałem miały bagnetowe mocowanie. Co nie wyklucza niemieckiego pochodzenia. W końcu Becker z Braunau przez pierwsze lata działalności też wypuszczał tylko tak mocowane werki. Jaka była moda na terenie Rosji w tym okresie nie jest tak łatwo odpowiedzieć...może też austro-węgierska.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki. Co prawda nie rozwiało to wątpliwości i nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale dzięki.

Mam jeszcze pytanie o datowanie mechanizmu zegara, którego stałem się posiadaczem.

Przeglądałem wiele stron i nie znalazłem identycznego. Podobny to Kienzle jak na zdjęciach (tarcza u mnie powinna być też okrągła i rozstawienie otworów podobne) ale to Junghans.

Najpierw zdjęcia Kienzle.

post-41819-0-59159200-1315822772_thumb.jpg

post-41819-0-37798200-1315822802_thumb.jpg

post-41819-0-41217800-1315822894_thumb.jpg

post-41819-0-90384700-1315822945_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.