ARTI74 0 #1 Napisano 12 Września 2011 Witam.Jeśli ktoś znajdzie czas to chciałbym prosić o odpowiedź co to za firma.Przeszukałem mikrolisk i nie ma takiej.Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 12 Września 2011 Prawdopodobnie Georges Fortwaengler (to jeden z synów z nazwy LFS), która działała w Warszawie, przy Okopowej 26 od 1891 roku. Wokół firmy jet dużo niejasności, łączy się ją z wytwarzającą w późniejszym okresie (do 1944 roku) jedynie budziki firmą Gebrueder Fortwaengler (opis w Diebners Uhmacher - Kalender 1929: Fortwaengler, Bracia, früher Georg Fortwaengler, Warschau, ul. Okopowa 26 ). Literki GF mieli identycznie ułożone, ale już nie na tarczy. Inni twierdzą, że to jakaś wiedeńska firma...Trochę zegarów z tą sygnaturą i dyskusji na ich temat znajdziesz na naszym forum. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
amroziuk 98 #3 Napisano 12 Września 2011 Prawdopodobnie Georges Fortwaengler (to jeden z synów z nazwy LFS), która działała w Warszawie, przy Okopowej 26 od 1891 roku. Wokół firmy jet dużo niejasności, łączy się ją z wytwarzającą w późniejszym okresie (do 1944 roku) jedynie budziki firmą Gebrueder Fortwaengler (opis w Diebners Uhmacher - Kalender 1929: Fortwaengler, Bracia, früher Georg Fortwaengler, Warschau, ul. Okopowa 26 ). Literki GF mieli identycznie ułożone, ale już nie na tarczy. Inni twierdzą, że to jakaś wiedeńska firma...Trochę zegarów z tą sygnaturą i dyskusji na ich temat znajdziesz na naszym forum. Gdzieś (nie wiem gdzie) czytałem, że to czeska (czechosłowacka) firma. Sposób mocowania mechanizmu sugeruje teren Austro-Węgier. 0 AMTak wiele zegarów, a tak mało czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #4 Napisano 12 Września 2011 Wszystkie werki GF które widziałem miały bagnetowe mocowanie. Co nie wyklucza niemieckiego pochodzenia. W końcu Becker z Braunau przez pierwsze lata działalności też wypuszczał tylko tak mocowane werki. Jaka była moda na terenie Rosji w tym okresie nie jest tak łatwo odpowiedzieć...może też austro-węgierska. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ARTI74 0 #5 Napisano 12 Września 2011 Wielkie dzięki. Co prawda nie rozwiało to wątpliwości i nie ma jednoznacznej odpowiedzi ale dzięki. Mam jeszcze pytanie o datowanie mechanizmu zegara, którego stałem się posiadaczem. Przeglądałem wiele stron i nie znalazłem identycznego. Podobny to Kienzle jak na zdjęciach (tarcza u mnie powinna być też okrągła i rozstawienie otworów podobne) ale to Junghans.Najpierw zdjęcia Kienzle. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ARTI74 0 #6 Napisano 12 Września 2011 A mój Junghans to ten. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach