Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

anake2

Tissot vintage lata 30!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam znawców!

Prosze o opinię o damskim zegarku Tissot.Z tego co wiem to lata 30 XX wieku. Co dalej niestety proszę o opinię.

Pozdrawiam

Ania

post-42480-0-95204000-1317137159_thumb.jpg

post-42480-0-64982600-1317137142_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

To jest męski zegarek w alpakowej kopercie.Podaj numer z mechanizmu to bedzie dokładnie wiadomo w którym roku powstał mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za szybką odpowiedz!

Zawsze myślałam, że to damski zegarek, może dlatego, że nie jest za duży :) .

Numer który znalazłam to 556278. Niestety jeżeli chodzi o zegarki to jestem laikiem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Rocznik 1934.Wtedy męskie standardowo były małe (fi 29-33),natomiast damskie były jeszcze mniejsze(do 26mm bez koronki). Kobiety najcześciej wybieraly jednak malutkie prostokątne tzw bananki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Znalazłam na ebayu zegarek bardzo podobny (tarcza) wyprodukowany dla firmy Tiffany przez Longinesa, srebrny.

http://cgi.ebay.pl/Tiffany-by-Longines-Sterling-Silver-Wrist-Watch-1918-/380364524951?pt=Wristwatches&hash=item588f7e0d97

Czy firmy korzystały z tych samych cyferblatów?

Czy opłaca się przeprowadzać jego renowację, niestety koperta przezyła swoje?

Jaki byłby jej orientacyjny koszt?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. To był po prostu jeden z popularnych wzorów zegarków w tamtym okresie i podobieństwo wcale nie musi wynikać z produkcji w tym samym miejscu, zwłaszcza, ze daty produkcji obu zegarków dzieli ok. 20 lat.

2. Trudno zdecydowac, ale możliwe, że renowacja raczej nie będzie się opłacać.

To, ze ktoś za tamtego Longinesa chce ponad tysiac $, w tym wypadku o niczym nie świadczy.

3.Koszt zależy oczywiście od tego, jaki miałby byc jej zakres.. Zwróć się bezposrednio do zakładów, które mogłyby ja wykonać. Na forum znajdziesz namiary - jest ileś tematów o renowacji.

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek urokliwy.

Tarcza - mam maly ekran - wyglada na porcelanke, umiejetnie wyczyscic i uzupelnic/zamaskowac ubytki.

Ja bym zrobil dodatkowo wypelnienie wskazowek - ale koniecznie pod kolor indeksow, na "staro" oraz chromowal koperte.

Cokolwiek zdecydujesz wzgledem estetyki, koniecznie zrob mechanizm..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Rzeczywiście zegarek ma charakter. Tarcza to porcelanka, szkoda tylko, że uszkodzona.

Tarczę powinnam oddac jednak do czyszczenia, co sądzicie Panowie, czy cyfry też były wypełniane?

Mechanizm mimo lat nadal sprawny!!!!! Tyka cudnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można wykonać tarczę pod ten mechanizm i niektóre zakłady się tym zajmują ale to już nie będzie to samo. Ulan ma rację najlepiej znaleźć kogoś kto zechce uzupełnić ubytek w tarczy bo jest naprawdę niewielki więc może nawet nie będzie się zbytnio rzucał w oczy, pęknięcia tzw. pajęczynki będą widoczne ale to jest kilkudziesięcioletni zabytek w bardzo dobrej kondycji co świadczy o tym, że chodzi bez problemów. Mechanizm nie byle jaki bo kamienie osadzone na szatanach co w tamtym okresie świadczyło o tym, że zadbano o to by mechanizm pracował bardzo przyzwoicie. Ja bym oddal tarczę do wypełnienia nową substancja plus wskazówki jednak trzeba zaznaczyć żeby zegarek nie stracił charakteru a wypełnienia były w starym stylu jak rdzą koledzy. Mechanizm cyka ale przegląd mu się należy bo nie wiesz jak długo pracuje bez smarowania, a jeżeli ma cykać kolejne kilkadziesiąt lat trzeba o niego zadbać. Fajny sikor pochwal się efektami końcowymi :D

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, pojedzie do przegladu. Czy w Poznaniu zreperują tarcze i uzupełnią wskazówki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno tylko trzeba poszukać dobrego zegarmistrza lub firmy zajmującej się renowacja zegarków a taka się tam znajduje to spore miasteczko :D poszperaj na forum jest firma chronostar Łódż i chronos Poznań a tu link http://www.pkt.pl/s/poznan/1676755/chronos.html ale zegarmistrz tez powinien coś potrafić tylko dobry nie bateryjkarz :)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.