Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

yanaki

IWC z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaido2

WOW, jaka cena za pasówkę! Czy warto to wystarczy przeliczyć: koperta 200,tarcza 100-200, werk 500-700m złożenie wszystkiego do kupy maksimum 200.

Cyt z aukcji:

MECHANIZM JEST UNIKATEM I WYJĄTKOWĄ RZADKOŚCIĄ - PRAWDZIWĄ WYKŁADNIA ZEGARMISTRZOWSKIEGO KUNSZTU

No tak modyfikowany AS19 w wersji krytej gdzie modyfikacja polegała na dodaniu łabędziej szyji,śrubek na kołach naciągowych,chatona na kole minutowym i lekkiemu liftingowi mostków i półmostków,oraz dodania metki.Tak o to mamy z mechanizmu którego można nabyć już za ok 50 pln,mechanizm za ok 500-700 pln metkowany IWC. Mechanizm sam w sobie nie jest zły i po 100 lat nadal odmierza czas, lecz nie jest to żaden hit a zwykły modowany AS.

W wersji surowej ten werk wygląda m/w tak(przykład bliźniaczy na otwartym FHF18-e ):

paswken3.jpg

A zegrek który z niego zmontowałem małym kosztem wygląda tak :)

pasowen.jpg

i udało sie zamknąć wszystko w kwocie 50 pln.Także warto przemyśleć sprawę zanim zakupi się ten unikat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i udało sie zamknąć wszystko w kwocie 50 pln.

Eh, Ty to masz talent do takich okazji;) Żeby i mi tak się udawało... :)

W każdym razie wracając do aukcji - generalnie nie jest to zegarek IWC, ale zegarek z mechanizmem IWC. I to w dodatku od kieszonki. Jaki taki twór nie przedstawia on wybitnej wartości kolekcjonerskiej. Pasówkę brać jedynie ze względu na ciekawy mechanizm albo wybitnie atrakcyjny wygląd, ale Marcin dobrze pokazał, że w przypadku tego konkretnego czasomierza jest to wybitnie nieopłacalne.

Jak dobrze poszukasz, to za te same pieniądze możesz dostać w pełni oryginalnego naręcznego IWC nawet w idealnym stanie na obdarzonym dużym szacunkiem kalibrze 89 :)

Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2
Eh, Ty to masz talent do takich okazji;) Żeby i mi tak się udawało...

Ja wiem czy taka okazja? Werk kupiłem z innym w normalnej cenie złomu ,który to wstępnie przeznaczony był na dawcę.Nie wiedziałem co z nim zrobić i leżakował do momentu, aż któregoś pięknego dnia przebierajac smieci znalazłem kopertę z Aker(Ruchli kieszonkowej),gdzie po przetoczeniu idealnie podeszła pod mechanizm.Mechanizm był rozkraczony na amen posiadał oryginalna tarczę oraz jedną wskazówkę(godzinową) i czarny był jak smoła, a że koperta się jakaś tam znalazła to powstał pomysł zmajstrowania zegarka.Reszta czyli uszy i zaczepy na pasek w kopercie,przycisk nastaw/naciąg w kopercie,szklony dekiel,wskazówka minutowa i sekundowa,balans i łożyska w mechaniźmie,klucz z koronką,szkło to efekt dorabiania .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie poemat - nic nie udaje ,a rasowy vitage z rodowodem! No i to nie ponad 4 tysiące. Wielkie gratulacje i słowa Podziwu Kaido!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.