Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość zygmac

Cofanie zegarów-szkodzi?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zygmac

Witam.;)

Interesuje mnie opinia fachowców (w kontekście zbliżającej się zmiany czasu z letniego na zimowy),czy cofanie wskazówek szkodzi mechanizmowi zegarka.

Przed laty,często spotykałem się z opinią,że zegarka nie należy cofać,że lepiej przesuwać do przodu o np.o 23 godziny.Czy rzeczywiście tak jest? I na czym polega szkodliwość cofania?

Z góry dziękuję za rzeczową opinię.:D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarków z zaawansowanym kalendarzem- data i dzień tygodnia nie powinno się cofać w czasie od godziny 20- 4rano.

Mechanizm zaczyna ustawiać tarcze do przesunięcia w nowe położenie o północy , lub w okolicy północy- zależy to od różnych producentów, marek itp.

Są zegarki w których cofanie wskazówek jest zalecane i konieczne w celu ustawienia tzw. ,,dual time"

Zegary z kurantem należy chronić przed cofaniem wskazówek: tam istnieje możliwość trwałego uszkodzenia mechanizmu.

,,Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej - szaleniec? (George Carlin)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Bogdancz - dzięki.:)To o godzinach nocnych(czas zmiany kalendarza)-to oczywiste.Jest napisane w każdej instrukcji.

Miałem na myśli cofanie wskazówek w ciągu dnia,co jakoby miałoby być szkodliwe dla zegarka.Nie wiem z jakiego powodu.;))

Takie opinie słyszałem już dawno i dotyczyły zegarków mechanicznych(bez kalendarza) np. Atlantica.

Rozumiem,że czasu cofnąć się nie da...ale zegarek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kaido2

Czy będziemy cofać czy przesuwać do przodu nie gra żadnej roli,wszystko zależy od tego w jakim stanie technicznym jest mechanizm.Jeżeli jakieś krawędzie palet są uszczerbione ,słabo lub źle są wstawione , czy w jakiś inny sposób uszkodzone to w momencie korekcji czasu mechanizm zostanie uszkodzony. Uszkodzić tak można również mechanizm gdy ćwiertnik jest zapieczony lub źle nabity(za ciasno) i w momencie zmiany położenia przekładni wskazań o ile nie pozrywa nam czopa z koła wychwytowego,nie zostaną zerwane zęby z koła zmianowego,nie pękną zęby beczki i półbeczki,nie zostanie złamany przerzutnik i palety, bądź nie wyrwie koła minutowego z osi to balans może się jedynie wykotwiczyć lub może zostać powaznie odkształcony włos balansowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość zygmac

Wielkie dzięki.:P)

To tak jak w haśle-cyt "Osram" i wszystko jasne.:D)

Zrozumiałem jedynie,że przy sprawnym zegarku-cofanie nie powinno zaszkodzić.:))

Jeszcze raz dziękuję za wnikliwą analizę.:))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widzę, że nie jestem jedyny :D

Na bank dobrze zrozumiałem tylko to :P

Czy będziemy cofać czy przesuwać do przodu nie gra żadnej roli,wszystko zależy od tego w jakim stanie technicznym jest mechanizm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.