Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

michciu78

Marvin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakis czas temu odnalazłem dawny zegarek automatyczny mojego dziadka Marvin.

Zastanawiam się czy jest sens prbować go nieco odrestaurować (i u kogo?). Mam do niego spory sentyment, nosił go ok 20 lat mój dziadek , nawiasem mówiąc przedwojenny zegarmistrz, (chociaz akurat ten zegarek miał od ok 1975r) który był mi bardzo bliski. Z drugiej strony nie wiem czy chciałbym nosic zegarek o tego typu bardzo niedzisiejszej juz stylistyce. Co ciekawe zegarek jest na chodzie ale nie ma mozliwosci dokrecic go koronką (o czym z reszta pamietam mowił jeszcze dziadek pod koniec swojego zycia ale nie zdołał tego naprawic) . Fotki ponizej. Koperta od frontu wyglada wzglednie ok ale od spodu jej stan jest opłakany. Bede wdzieczny za informacje czy doprowadzenie go do porzadu zarowno technicznie jak i wizualnie jest mozliwe i sensowne, jaki byłby tego koszt, jaki to model, z jakich lat i czy przedstawia sobą jakąs wartośc ?

pozdrawiam

ab672dc2f9b4eeb2.jpg

862eca50b0b548ce.jpg

0cfee8e696b8e9c5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby piszesz ładną historię o dziadku, o tym, że chcesz odrestaurować jego zegarek itp itd... A na koniec pytasz o jego wartość (jakby allegro i ebay znikły), czyli z podtekstu wynika, że chcesz go pogonić! Dam 50zł i co? Sprzedasz mi? On jest tyle wart, co poprostu sentymant do niego. Naprawa: chromowanie 100-200zł (zależy jak i gdzie), tarcza ładna więc nie trzeba ruszać, szkiełko na moje oko 25-50 zł (zakeży gdzie) ale może być potrzeba dorabiania go bo ma nietypowy kształt więc moż ebyć drożej. Czy to dużo? Za pamiątkę? Ja bym robił i nawet gdyby miał leżeć, to pamiątka była by przednia. Co do dokręcania koronką, to może być tak, że mechanizm nie ma takiej możliwości, ale póki nie zrobisz jego zdjęcia i tu nie zamieścisz to nie pomogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcale nie zamierzam sprzedac ani za 50 ani 200. Zauważ ze napisałem "czy przedstawia soba jakąs wartość" a nie "czy mam szanse go sprzedac za tyle i tyle". Zwykle chcemy wiedzic czy mamy cos dobrego, wartosciowego , nie znaczy to ze od razu zamierzamy to "spylic". Szkiełko jest w złym stanie , ma wiele rys których tutaj nie widzac (przez co tarcza wyglada na duzo gozej zachowana niz jest w rzeczywistosci), robi wrazenie plastykowego. Konserwacja mechanizmu rowniez pewnie wyjdzie kilka setek ? Co do zdiecia mechanizmu, nie podejmuje sie raczej otwarcia, dekiel wyglada na bardzo mocno przytwierdzony, czemu przysluzyl sie rowniez upływ czasu, ma z resztą slady prób otwarcia przez dziadka co potwierdza że bylo to trudne pomimo ze w przeciwienstwie do mnie miał narzedzia i umiejetności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konserwacja kilka setek? Chyba że pokryjesz platyną ;) Oliwienie i przegląd to max 100zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konserwacja kilka setek? Chyba że pokryjesz platyną ;) Oliwienie i przegląd to max 100zł.

Może za bardzo sugerowałem się ceną jaką podał mi oficjalny serwis ML za konserwacje ML Mirosa Divera, ale to troche inna bajka widać :-)

Pytanie u kogo przeprowadzic ten remont... W gre wchodzi Warszawa i Lublin. Głowaccy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosty mechanizm zrobi każdy zegarmistrz który się tego podejmie ;) A podejmie się raczej każdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi mi o komplet - konserwacja mechanizmu, renowacja kopery, koronki, wymiana szkiełka. W Lublinie nie znam dobrego zegarmistrza, znam natomist wielu dość słabych, moze do przegladu mechanizmu by sie nadali ale renowacji koperty mysle ze nawet by sie nie podieli. Jeden z nich nie chciał nawet domalować fragmentu literki "T" na tarczy tissota, poprosiłem go zeby mi wyjął szkiełko i sam domaluje (jako modelarz mam wprawe w malowaniu drobiazgów), również odmówił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chromowanie koperty Chronostar, tarcza jest w zbyt dobrym stanie żeby ją ruszac, szkło plus mechanizm zegarmistrz któremu ufasz może byc Głowacki, do tego zegarka fajnie będzie pasował pasek z jaszczurki np Horido......no i można nosic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głowaccy pewnie zrobią komplet i tu trzeba się liczyć z kilkoma stówkami za całość,może 300 może troszkę więcej, chromanie koperty, wymiana szkła, przegląd i smarowanie mechanizmu, tarczy bym nie ruszał wygląda bardzo dobrze a żadne malowanie nie będzie przypominać oryginału i tu stanowczo odradzam. Marvin to dobra firma i na pewno warto w niego zainwestować, tym bardziej że to pamiątka rodzinna, jednak po renowacji tych środków przy sprzedażny się nie odzyska i należy się z tym liczyć. Ale mi osobiście się bardzo podoba, powodzenia ;)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdieciu tego nie widac ale koperta nie jest chromowana, jest robiona na taki półmat - ma fakture jaby "startego metalu". Podobno wtedy gdy został zakupiony własnie ten fakt czynił go jak na tamte czasy dość oryginalnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zdieciu tego nie widac ale koperta nie jest chromowana, jest robiona na taki półmat - ma fakture jaby "startego metalu". Podobno wtedy gdy został zakupiony własnie ten fakt czynił go jak na tamte czasy dość oryginalnym.

Niestety michciu78 koperta jest chromowana o czym świadczą przetarcia powierzchni z wierzchu i tym bardziej od spodu koperty do samego bodajże mosiądzu, który w tym wypadku posłużył jako surowiec do wykonania koperty, a to że nie świeci się jak psu jajka o niczym nie świadczy jak tylko o tym o czym piszesz,że faktura powierzchni koperty przypominała szczotkowane stalowe koperty i to rzeczywiście w mojej opinii mogło działać na końcowy design zegarka ;)

Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, przychylam się do opinii Starego, koperta jest pokryta powłoką którą nastepnie wyszczotkowano. Zapewne w tym celu nałożono nieco grubszą niż zwykle warstwę chromu.....wyślij te zdjęcia do Chronostara to będziesz wiedział co i jak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak jest pewien problem, wszyscy oferują chromowanie kopery ale twierdzą że moga to jedynei zrobić "na połysk", twierdzą ze nie da sie uzyskac faktury szczotkowanego metalu (jak to było w orginale i co ciagle jeszcze da sie zauwazyc). Po prostu zdierają stary chrom i chromują na nowo, nie ma tez mozliwosci pochromowania go tylko na spodzie kopery gdzie widac mosiądz na przetarciach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U Dolińskiego z tego co się orientuję (Wrocław) można takie coś zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.