Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tissot 01

Jak ustawić mechanizm bicia zegara ściennego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Potrzebuję pomocy w ustawieniu mechanizmu bicia zegara ściennego. Zegar był czyszczony i regulowany, po złożeniu wybija godziny i połówki godzin o minutę za wcześnie, a przed czyszczeniem było idealnie. Przestawianie na ząbku zwiększa tylko różnicę. Nie zaznaczyłem przed demontażem położenia kół zębatych względem siebie, myślałem że to będzie proste, bo inny zegar już robiłem, ten ma nieco inny mechanizm bicia. Sedno sprawy polega na konfiguracji dwóch kół zębatych, z których jedno z tulejką zakończoną kwadratem napędza wskazówkę minutową, ma pod spodem jeden bolczyk - szpilkę, która przesuwa kształtkę z wgłębieniami ilości bić, zaś drugie z dwoma szpileczkami uruchamia dźwignię bicia.

Wiem, że wskazówkę można nałożyć na oś także na cztery sposoby (końcówka to kwadrat), ale ta szpilka pod spodem także musi się znajdować w odpowiednim miejscu, by w porę przestawić kształtkę ilości uderzeń.

Proszę podpowiedzieć jak to można zrobić, by było jak na początku.

Proszę również o poradę w wyregulowaniu kotwicy: jaką długość powinny mieć wystające blaszki, by mechanizm pracował optymalnie i nie zacinał się, czy istnieją jakieś zasady?

Jeśli potrzeba, to zrobię rysunki i zdjęcia. A może tak zostawić, w końcu, to tylko jedna minuta błędu?

Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Udało mi się doprecyzować mechanizm gongu, teraz wybija idealnie. :D Podobnie jak rozrząd w samochodzie, tak i tutaj położenie kół względem siebie ma tylko jedną możliwość.

W załączniku zamieszczam mechanizm gongu, sam gong oraz widok na zegar. Proszę o informacje na jego temat: co to za zegar, przybliżona data produkcji. Na mechaniźmie nie ma żadnej sygnatury oprócz wybitego numeru.

Pozdrawiam :(

post-43815-0-96113800-1321287041_thumb.jpg

post-43815-0-28556400-1321287070_thumb.jpg

post-43815-0-12573900-1321287095_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam.

Najprawdopodobniej jest to zegar produkcji polskiej "Świt" Cieszyn, produkowane one były w latach 1920-30. Do zgłębienia informacji na temat tych zegarów polecam stronę: http://www.zegarycieszynskie.pl/news.php

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.