Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość Martines

ATLANTIC Varldsmastarur PRIMA - Jaka wartość ?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Martines

Witam wszystkich.

Jestem nową osobą na tym forum i pragnę zaznaczyć, że nie jestem znawcą zegarków.

Mam jednak małą prośbę. Posiadam zegarek Atlantic Vorldsmastarur Prima (takie określenie na tarczy) i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś ze znawców tej marki pomógł mi w określeniu wartości tego zegarka oraz przybliżeniu informacji o tym modelu. Niestety nie posiadam aparatu cyfrowego, dlatego nie jestem w stanie załączyć zdjęcia. Postaram się więc opisać słownie mój zegarek.

Na początku zaznaczę, iż z tego co mi wiadomo, wiek tego zegarka to ok 70 lat (ale czy może ktoś z Państwa mi to potwierdzić ?). Na tarczy zegarka, tak jak wspomniałem widnieją napisy:

1) Atlantic (charakterystyczna czcionka, jednak brak znaczka "pętelki" nad napisem, jak to zauważyłem w innych zegarkach tej firmy).

2) Varldsmastarur (także charakterystyczną czcionką)

3) PRIMA (czerwoną czcionką)

4) 21 jewels, INCABLOC, ANTIMAGNETIC

5) swiss made

Tarcza jest srebrna (jednak już wypłowiała), obudowa również srebrna, ale cześciowo przetarta - w tych miejscach pojawia sie kolor żółty (mosiądz...?). Na odwrocie (kopercie) widnieją napisy: Isoflex, stainless steel back, antimagnetic swiss, waterproof, unbreakable mainspring, shockprotected, oraz oczywiście atlantic.

Szkiełko niestety jest porysowane. Zegarek jest w pełni sprawny i nie był w naprawie - przynajmniej mogę potwierdzić okres 40 lat wstecz :)

Widziałen na Allegro podobne zegarki w cenie 300-400 zł. Czy mój zegarek też jest tylko tyle wart?

Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to tak:

- cena takiego zegarka zależy przede wszystkim od stanu zachowania, wielkości (duże linie - +/- od 37,5 mmm średnicy bez koronki idą z reguły za większa cenę), no i oczywiście - chyba przede wszystkim - od tego ile potencjalny nabywca zechce za taki zegarek zapłacić :).

- z opisu wynika, że jest to raczej model z lat `50, czyli 70 lat nie ma. Ale moge się mylic oczywiście.

- z opisu wynika, że jest to raczej popularny model, Atlantiki to - jak to określił jeden z forumowiczów - "zegarki produkowane na tony", czy jakoś tak.... Generalnie wśród znawców, znafcuf, koneserów i koneseruf nie jest to marka ceniona.

- Atlantic za 300 / 400 zł? Hm.... Musiałby byc w naprawde świetnym stanie, za taka kasę schodzą raczej sztuki po renowacji (czyli emeryci po operacjach plastycznych :) ). Wątpię żebyś sprzedał swój za podobną cenę, no chyba że to jakaś wyjątkowa sztuka. Ale nic na to nie wskazuje....

- Ja bym na Twoim miejscu nie sprzedawał. Wartość sentymentalna w przypadku tego zegarka wydaje się dużo wyższa niż materialna.

To tyle moich amatorskich uwag. Może profesjonaliści będa mieli więcej do powiedzenia.

pozdrawiam!

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość ZETES

Model skierowany na rynek skandynawski. Średnia wartość bez renowacji i z uwzględnieniem upływu czasu: do 200 złotych (zależy od konkretnego egzemplarza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.