Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

tom_jak

REPETIER MINUTOWY - NIEKOMPLETNY PROŚBA O POMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

to mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość.

Ale do rzeczy - ostatnio udało mi się kupić niekompletny repetier minutowy. Brakuje balansu, kotwicy oraz mostków. Chciałbym go skompletować ponieważ to piękny mechanizm więc uważam że warty zachodu ;)

Stąd moja prośba - jeżeli ktoś z Państwa ma dostęp do części zamiennych chętnie odkupię. Jest to ebosz używany przez wiele firm więc przy odrobinie szczęścia może ktoś ma podobny również niekompletny na sprzedaż :D

Pozdrawiam serdecznie :)

Poniżej zdjęcia:

post-45153-0-34527900-1324715213_thumb.jpg

post-45153-0-03255600-1324715220_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat niekoniecznie jest taki zwykły "ebosz używany przez wiele firm".

Mechanizm LeCoultre (najprawdopodobniej 42), pod którymś z młotków powinien być sygnowany.

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To akurat niekoniecznie jest taki zwykły "ebosz używany przez wiele firm".

Mechanizm LeCoultre (najprawdopodobniej 42), pod którymś z młotków powinien być sygnowany.

Szukałem sygnatur ale jest tylko napis na mostku sprężyny repetiera "E.Huguenin $ Co Locle" nic poza tym.

Zastanawiam się czy jest możliwe znalezienie brakujących części - dorabianie mostków na mikroobrabiarkach CNC z białego mosiądzu jest możliwe, ale to w ostateczności (!), balans w ostateczności można dobrać ale z kotwicą to trudniejsza sprawa :D poza tym to zawsze będzie składak z przypadkowych części, można sporo zainwestować a efekt końcowy może być marny :)

Dlatego chciałbym najpierw poszukać oryginalnych części - mechanizm jest podobny do LeCoultre, to może być nawet ten, tylko bez sygnatur. Napotkałem na podobne na ebayu kilka razy, w postaci złomu na części i w kompletnych zegarkach kieszonkowych. Stąd podejrzenie, że ktoś może mieć podobny do rozbiórki :)

pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem sygnatur ale jest tylko napis na mostku sprężyny repetiera "E.Huguenin $ Co Locle" nic poza tym.

LeCultre sygnował często repetiery sekretnie, a sygnaturę widać dopiero po odchyleniu jednego z młotków repetiera.

post-859-0-28549900-1324760873_thumb.jpg

Dlatego chciałbym najpierw poszukać oryginalnych części - mechanizm jest podobny do LeCoultre, to może być nawet ten, tylko bez sygnatur. Napotkałem na podobne na ebayu kilka razy, w postaci złomu na części i w kompletnych zegarkach kieszonkowych. Stąd podejrzenie, że ktoś może mieć podobny do rozbiórki

LeCoultre w tamtych czasach tez był producentem surowych mechanizmów (ebauches), Huguenin mógł korzystać z ich mechanizmów.

post-859-0-98805800-1324760896_thumb.jpg

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LeCultre sygnował często repetiery sekretnie, a sygnaturę widać dopiero po odchyleniu jednego z młotków repetiera.

post-859-0-28549900-1324760873_thumb.jpg

LeCoultre w tamtych czasach tez był producentem surowych mechanizmów (ebauches), Huguenin mógł korzystać z ich mechanizmów.

post-859-0-98805800-1324760896_thumb.jpg

WOW! sam nie potrafiłbym zlokalizować tego mechanizmu - dzięki ! teraz będę wiedział o co pytać :)

to rzeczywiście Jaeger LeCoultre ;) może części od podobnych kalibrów mogą pasować?

pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może części od podobnych kalibrów mogą pasować?

W tamtych czasach nie było jeszcze produkcji "automatowej" mechanizmów, więc nawet mechanizmy pozornie takie same, mogą się różnić niektórymi wymiarami czy kształtami, ale oczywiście możliwość trafienia na taki sam mechanizm istnieje.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.