Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

psu

Naprawa zegarka - proszę o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Posiadam stary zegarek kieszonkowy Moeris z mechanizmem 19H. W zegarku tym popsuty jest balans (pokrzywiona sprężynka), chciałem też odnowić tarczę i wymienić wskazówki. Zabrałem się za to sam, niestety cena usługi u zegarmistrza była zbyt wysoka dla mnie. Obecnie jestem na etapie rozkręcenia mechanizmu balansu, mam też zdjęte wskazówki/tarczę. Mój problem jest następujący:

1. podczas zdejmowania wskazówki minutowej, wskazówka pękła, jednak tak nieszczęśliwie że element który siedzi w oście został na niej, natomiast "wskazówka właściwa" odskoczyła. Nie mam pojęcia jak mogę teraz zdjąć ten element który pozostał na oście, gdyż nie ma jak go złapać.

jednak wszystko jest ok, wskazówka była nie oryginalna i została jakoś wciśnięta. Muszę znaleźć nowe wskazówki do tego zegarka. Gdzie ich szukać ?

2. chciałbym wymienić sprężynkę od balansu na nową, nie wiem niestety gdzie mógłbym ją zdobyć, a także jakiej szukać (podejrzewam, że ważna jest średnica i ilość zwojów). Byłbym wdzięczny też za sugestie nt. wymiany tej sprężynki.

Jestem z Poznania, wiem, że dopiero zaczynam z zegarkami, a bardzo chciałbym potrafić sam zadbać o to co posiadam.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak widzę jest Pan początkujący w owej dziedzinie. Jak na początek to nie polecam napraw tego typu. Lepiej zacząć od prostych napraw na budzikach i innych zegarach. Proponuję przeczytać książkę “Technologia mechanizmów zegarowych Mechanizmy” brata Podwapińskiego i Bartnika. Tam dowie się Pan przydatnych informacji na początek.

2. chciałbym wymienić sprężynkę od balansu na nową, nie wiem niestety gdzie mógłbym ją zdobyć, a także jakiej szukać (podejrzewam, że ważna jest średnica i ilość zwojów). Byłbym wdzięczny też za sugestie nt. wymiany tej sprężynki.

“sprężynkę od balansu” przyjęto nazywać włosem.

Jeśli chodzi o zdobycie takowej to może być ciężko. Jest to niejako jedna z tych części, które trudno zdobyć. Proponuję poszukać takiego samego werku z dobrym włosem. Lub zamieścić ogłoszenie na forum, może ktoś ma taki włos. Proponowałbym też wymienić całe koło balansowe, ponieważ z początku przygody z naprawom zegarków może mieć Pan problem z wymianom włosa.

“(podejrzewam, że ważna jest średnica i ilość zwojów)”

Tak ważne są takie cechy jak: długość włosa, grubość taśmy i jej szerokość. Również sprężystość danego materiału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że samemu nie uda mi się naprawić mojego zegarka. Niestety nie mam możliwości dostępu do innych mechanizmów, aby włos przełożyć, oraz że prostowanie włosa jest zbyt skomplikowane dla początkującego. Niestety oddanie zegarka do zegarmistrza jest zbyt kosztowne (cena 200zł i w górę). :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem, że samemu nie uda mi się naprawić mojego zegarka. Niestety nie mam możliwości dostępu do innych mechanizmów, aby włos przełożyć, oraz że prostowanie włosa jest zbyt skomplikowane dla początkującego. Niestety oddanie zegarka do zegarmistrza jest zbyt kosztowne (cena 200zł i w górę).

Wieniec balansu i sprężyna włosowa stanowią komplet i są w czasie produkcji dobierane. Dlatego warto pogięty włos wyprostować. Do tego potrzebne są narzędzia dobrej jakości i nieco wprawy. W takiej sytuacji, pogięty włos, uszkodzone czopy, wkłada się balans do małej buteleczki, przekłada watą i wysyła do zakładu, który sobie da radę z naprawą. Koszty zwykle mieszczą się w granicach 50, a resztę, to znaczy mycie, oliwienie i drobne naprawy zdolny amator robi sam. Jest tanio i dobrze. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

A tak przy okazji tematu dotyczącego naprawy balansu, czy mógłbym się dowiedzieć, komplecik w buteleczce do jakiego zakładu wysłać, może jakiś adresik?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

A tak przy okazji tematu dotyczącego naprawy balansu, czy mógłbym się dowiedzieć, komplecik w buteleczce do jakiego zakładu wysłać, może jakiś adresik?

Pozdrawiam

Można i do mnie, albo do kogoś kto się tego podejmie. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego warto pogięty włos wyprostować. Do tego potrzebne są narzędzia dobrej jakości i nieco wprawy.

Ja bym dodał jeszcze, że potrzeba ogromnej ilości cierpliwości. Grzebałem troche w starych zegarkach (po tym jak już ogarnąłem budzik) i najtrudniejsze było właśnie prostowanie włosa. Rzecz jasna odpuściłem sobie... ;) Nie robota dla amatorów, laików i początkujących...

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację, w takim razie chciałbym uściślić. Otóż balans o który mi chodzi ma ułamany czop górny. Czy taką operację też się Pan podejmie?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację, w takim razie chciałbym uściślić. Otóż balans o który mi chodzi ma ułamany czop górny. Czy taką operację też się Pan podejmie?

Pozdrawiam

Zwykle to też się udaje zrobić. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwykle to też się udaje zrobić. Pozdrawiam

Witam.

A jak mogę zrealizować dostarczenie do Pana omawianego balansu?

Pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ sie Panowie pozdrawiają :P

Pozdrawiam

life is brutal and full of zasadzkas and sometimes kopas w dupas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Ci skorzystać z bezpłatnej wyszukiwarki serwisów serwisko.pl gdzie możesz zgłosić awarię swojego zegarka :) jest to darmowe a dzieki temu  że odpiszą Ci serwisy możesz wybrać opcje najbardziej korzystną dla siebie :) Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.