Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

misiek89gdz

Stary Orient od dziadka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

Otrzymałem od dziadka 2 zegarki, jeden seiko 5(o tym w innym dziale dyskusja), oraz starego orienta. Jako, że pierwszy zegarek okazał się podróbką, chciałbym się upewnić jak jest w tym przypadku, bo może po prostu dziadek kupił go kiedyś od rusków :lol: (Niestety nie pamięta) . Nie znam się na zegarkach i dopiero ostatnio siedzę trochę na forum, dlatego pytam Was specjalistów ;)

Wykonanie wydaje się porządne(przynajmniej dla mnie lamusa), nie wiem jak ustawić w nim datę- kręcenie koronką czasem zmienia dzień, pewnie służy to tego jakoś ten przycisk. Podwójna data jest w dwóch językach: angielskim oraz arabskim. Z tyłu zegarka widnieje numer, który widać dokładnie na zdjęciu, niestety nie potrafię się dostać pod dekiel, bo jest szczelnie przymocowany.

Stan jak widać średni, jest do dość stary zegarek. Na godzinie 12 znajdują się dwa kamyki, elementy wskazówek i te krokpki na tarczach święcą się w ciemności po naświetleniu. Zegarek ma uszkodzoną bransoletę oraz dość mocno porysowane szkiełko i kopertę- Gdyby to był oryginał ile kosztowałaby jego renowacja?

zdjęcia:

dscn2110__311926.jpg

dscn2113__463614.jpg

Pozdrawiam,

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj.

Zegarek wygląda w miarę nieźle. Niepokoi mnie i zastanawia tylko trochę dziwne logo (bez czerwonego tła litery O na traczy trzymanej przez lwy) i te "diamenciki" na 12 - stej. Mam podobny egzemplarz z 1984 r (nigdy nie był u zegarmistrza a działa bardzo dobrze). Bardzo porządny czasomierz. Co do odnowienia, wydaje się, że wystarczy wypolerować kopertę i wymienić szkiełko (koszt ok. 30-40 zł). Wypolerować można samemu. Najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się do zegarmistrza. On powinien na 100% ocenić, czy to oryginał.

P.S. Może stąd te powiedzmy diamenciki, że jest to wersja arabska (???)

P.S.2. Co do zmiany daty:

- wysuń koronkę na pozycję 1 żeby zmienić dzień miesiąca (kręć w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek)

- wciśnij "guzik", żeby zmienić dzień tygodnia.

post-35535-0-98869000-1325943114_thumb.jpg

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź,

Co do zmiany dnia miesiąca- udało mi się właśnie to zrobić, niestety dzień tygodnia nie zmienia się, guzik chodzi bardzo ciężko(być może jest uszkodzony lub zabrudzony)

Z dalszych informacji:

- Zegarka nie da się nakręcić więc na pewno jest to automat, chodzi.

-Pod godziną 6 znalazłem mikroskopijny napis zaczynający się od JAPAN.. dalej jakiś numer, pod lupą udało mi się go odczytać, wrazie potrzeby mogę podać, ale dopiero późnym wieczorem.

-Bransoleta nie zawiera napisu orient, ale może po prostu była zmieniona..,

- Przy zmianie dnia miesiąca muszę kręcić w stronę ruchu wskazówek zegara, przy próbie kręcenia w drugą stronę nic się nie przestawia i ma się wrażenie, że to po prostu nie ta strona :lol:

To tyle z moich obserwacji, nie będę ukrywał, że zaintrygował mnie bardzo ten zegarek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że to oczywista oczywistość :lol: że jest to automat (napis na tarczy).

Ten mikroskopijny napis na godzinie 6 to numer referencyjny (zawiera numer mechanizmu 469.....)

Co do zmiany dnia tygodnia, widocznie masz inaczej ;) Jeśli guzik nie chce się wcisnąć, nie rób tego na siłę. Pewnie potrzebuje czyszczenia.

Bransoletę można wymienić. Na allegro są po 25 - 30 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem, że to oczywista oczywistość :lol: że jest to automat (napis na tarczy).

No tak ;) choc podrobka seiko 5, która otrzymałem jest nakręcana :D

Co do arabskiego pochodzenia, brat mojego dziadka był dawno temu w Libanie, ale z tego co wiem w prezencie przywiózl inny zegarek, byc może ten tez tylko o tym zapomnieli..

// Przeglądając grafiki w google natrafiłem się na kilka orientów podobnego typu bez "pokolorowanego" logo, niestety nigdzie jak dotąd nie znalazłem zegarka z takimi kamyczkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, bylem u zegarmistrza. Powiedział, że orientow nikt nie podrabia, bo sa zbyt tanie, za wszystkie uslugi zarządał 122zł(czyszczczenie, konserwacja, szkiełko polerowanie, bransoleta). Jak myślicie, dużo czy mało? Mówił, że dzisiejsze orienty nie sa warte swojej ceny, a to jest stary dobry Japonski mechanizm... Nie jestem zbyt zadowolony z tej z tej wizyty. Może ktoś polecić dobrego zegarmistrza w Grudziądzu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena dobra. W zeszłym roku za sam przegląd starej Delbany zapłaciłem 90 zł... Co prawda miało być 80 ale po pierwszym odbiorze nie dało się jej nakręcić. Okazało się, że trzeba wymienić włos. Doliczył tylko dychę (jako rekompensatę dwukrotnej wycieczki do niego - normalnie to ok. 25 zł)

Z tego co pamiętam, obecnie Orient nadal stosuje taki mechanizm jak w naszych "starociach" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro cena dobra to jutro zanoszę zegarek. Szkoda tylko, że będzie trzeba czekać tydzień.

Dzięki za pomoc Walter:)

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety takie przeglądy trochę trwają.

Daj znać, jak będzie już po :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się, że już w piątek odbiorę zegarek, niestety nie zostanie on wypolerowany, zegarmistrz twierdzi, że nie ma takiego sprzętu. Sam spróbuję wypolerować kopertę(jakieś porady jak to zrobić?). Nie zawaham się wrzucić zdjęć po tych wszystkich zabiegach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dosyć niedawno kolega z forum sprzedawał "magiczne" ściereczki do polerowania. Można też kupić pastę polerską (zieloną).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ponownie,

Dziś odebrałem zegarek. Poza wymienionymi wcześniej czynnościami, zegarmistrz jeszcze za friko przejechał mi koperte zieloną pastą polerską i zegarek wygląda teraz o wiele lepiej. W niedalekiej przyszłości zamierzam go jeszcze potraktować tą ściereczką do polerowania, mam nadzieję, że poprawi to jeszcze uzyskany efekt.

Guzik na szczęście był zabrudzony i teraz wszystko działa jak powinno. Koszt zabiegu wyniósł 132zł(gwarancja 6 miesięcy), więc pewnie przewyższył jego wartość materialną jak na ten stan, ale ze względu na dużą wartość emocjonalną postanowiłem go odnowić- nie żałuję.

A oto zdjęcia :

orient1__780969.jpg

orient2__257507.jpg

I na koniec na ręce:

orient_reka2__743697.jpg

Widać dużą poprawę, oczywiście na żywo wygląda to znacznie lepiej.

Jestem z niego naprawdę zadowolony i dzięki za pomoc ;) Na pewno posłuży mi jeszcze przez parę lat.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i super! Prawie nówka :)

Gratuluję i niech się dobrze nosi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.