Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Jarosław

Wołna 22k z Allegro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Generalnie dziwnie się czuję po odpowiedzi na moje pytania (może prostackie)zadane sprzedawcy zegarka Wołna na 22 kamieniach > tu > http://allegro.pl/stara-wolna-22-kam-cccp-1958r-szukany-model-i2057175569.html

Cóż? Oglądnąłem zegarek na FOTO, spodobał mi się a bardzo chciałbym mieć egzemplarz na takim mechaniźmie (Wolna, Wostok, a widziałem równie i Almaz > http://www.ebay.co.uk/itm/PRECISION-RARE-BRAND-ALMAZ-ChChz-Vostok-watch-factory-Soviet-Russian-USSR-SERVIC-/330662377014?pt=Wristwatches&hash=item4cfd037636 )

Fakt przyznaję że po oglądnięciu w/w zadałem może "prostackie" pytania ale po jednej stronie jest sprzedający a po drugiej kupujący który ...WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE MOŻE ZAPYTAĆ O WSZYSTKO ODNOŚNIE KUPOWANEGO / SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU?!

Jak już wspomniałem oglądnąłem foto i nie "spodobała mi się koronka" koloru złotego. Może faktycznie oryginalnie miała taka być i była... nie mówię bo nie wiem ...więc zapytałem "prostacko" czy "koronka jest dostawiona z innego" zegarka oraz że jak mam rozumieć jest na dobrym chodzie? Bo jak też napisałem (zwróciłem uwagę na to że nie przylega do koperty więc albo nie jest z tego zegarka albo została "odciągnięta" do ustawiania czasu?) jest albo odciągnięta albo z innego zegara.

Odpowiedź mnie ...zastanowiła i zaskoczyła.

Człowiek sprzedaje... sprzedawca. Dał "kup teraz" i... nie odpowiedział np:

1. Tak koronka oryginalna, 100% na dobrym chodzie.

2. Koronka wymieniona / zamienona ale działa świetnie - polecam.

3. Zegarek 100% oryginalny.

4. BRAK ODPOWIEDZI (na przykład)

ale: zarzucił mi asekuracyjne i obraźliwe zadanie pytania dodając że zwrócił uwagę na moje komentarze i przypuszcza że miałby ze mną problem, że nie jest "chłoptysiem" a dostawić to mogę sobie stół do biesiady.

No akcja... reakcja... nie wiadomo o co chodzi?

Uraziłem może jakiegoś zegarmistrza ...nie wiem ale jako kupujący mogę zapytać o co chcę odnośnie przedmiotu a On jako sprzedający winien mi odpowiedziec "normalnie" a nie "obraźliwie" tak na prawdę?! TAK MI SIĘ WYDAWAŁO... DO TERAZ. Widze jednak że to działa jednak inaczej?

Cóż. Odpisałem że czuję się potraktowany obraźliwie oraz że do stołu biesiadnego nie siadam.

Otrzymałem odpowiedź że "osób takich jak ja (jak przypuszczał ten Pan) należy unikać z uwagi na osobowość a z racji profesji jaką się para czyli "psychoanalizy osobowości" oraz doświadczeniach z Allegro - unika takowych. Oczywiście ponownie zostały mi wypomniane "niegrzeczne pytania".

Naprawdę ...czy aż tak trzeba robić z potencjalnymi kupującymi i tak trzeba odpisywać na ...może "prostackie" pytania?

A na giełdzie jak jest? Czy mogę zapytać o szczegóły?

Czemu o to pytałem?

Bo koledzy tu na forum w odniesieniu do mechanizmu 2809 często pisali iż trafiają się kombinacje niepewnego pochodzenia a może nawet tzw "przeszczepy"... przypadek Ałmaz 18 kamieni.

Proszę mnie poinstruować czy i co źle zrobiłem a zmienię to.

A może tak ma być? Albo ...miałem nie pytać?

Pozdrawiam

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowałem kilka zegarków u tego allegrowicza, to jest starszy Pan, jak przypuszczam, trochę pomailowaliśmy, bo składałem reklamację, z początku było trochę nerwowo, ale jak spokojnie bez emocji wyjaśniłem przyczynę reklamacji i zaproponowałem akceptowalne dla mnie sposoby rozwiązania (później u mojego zegarmistrza wyjaśniło się, że uszkodzenie mogło powstać w torbie listonosza, bo był w dobrym nastoju i podrzucał torbą B) dostarczając paczkę) - to było już spoko.

Potem trochę mi opowiedział skąd ma zegarki i była miła atmosfera zegarkofilowa. Natomiast napisał mi również, że często spotyka się z naciągaczami, negocjującymi po licytacji, straszącymi wystawieniem negatywów.

Reasumując nie ma nic złego w pytaniu, bo uniknie się rozczarowania, ale nie jest to młody internauta, można go zrozumieć. Aczkolwiek powinno mu zależeć na rzetelnej sprzedaży. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpisuję się pod wypowiedzią kolegi. Kilka razy kupowałem od tego allegrowicza. Pamiętam że raz coś było nie tak. Zadzwoniłem ,porozmawialiśmy i nawet z własnej inicjatywy dorzucił jakiegoś gratisa przy następnym zamówieniu. To starszy człowiek ,który od kilkudziesięciu lat zbierał zegarki. Teraz się wyprzedaje. Troszkę inaczej na niego patrz i postaraj się zrozumieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak.

Pewnie macie rację.

Szkoda że to tak się potoczyło bo Wołna została sprzedana a podobała mi się.

No ale nic nie poradzę.

Poszukam dalej ...Wostoka.

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarosław, jak chcesz kupić Wostoka to może będę mógł pomóc. Leży jeden precyzyjny w szufladzie i czeka na lepsze czasy, ale chyba się nie doczeka (trochę nie przypadł mi do gustu). Jak coś to pisz na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wołna to super zegarek, bardzo dobry werk, bardzo ładna tarcza ( ta z prążkami) dlatego warto dopłacić i kupić w ładnym stanie, tej sztuki nie żałuj: tarcza zniszczona, koperta z rysami, koronka jest zupełnie inna i chromowana, werk z pościeranymi napisami (intensywne czyszczenie!?) daje do myślenia. Jeżeli chodzi o obraźliwe odpowiedzi na normalne pytanie( zakładam że takie było :) to nie mogę się zgodzić z kolegami wiek i doświadczenia życiowe nie usprawiedliwiają!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Generalnie dziwnie się czuję po odpowiedzi na moje pytania (może prostackie)zadane sprzedawcy zegarka Wołna na 22 kamieniach > tu > http://allegro.pl/stara-wolna-22-kam-cccp-1958r-szukany-model-i2057175569.html

Cóż? Oglądnąłem zegarek na FOTO, spodobał mi się a bardzo chciałbym mieć egzemplarz na takim mechaniźmie (Wolna, Wostok, a widziałem równie i Almaz > http://www.ebay.co.uk/itm/PRECISION-RARE-BRAND-ALMAZ-ChChz-Vostok-watch-factory-Soviet-Russian-USSR-SERVIC-/330662377014?pt=Wristwatches&hash=item4cfd037636 )

Fakt przyznaję że po oglądnięciu w/w zadałem może "prostackie" pytania ale po jednej stronie jest sprzedający a po drugiej kupujący który ...WYDAWAŁO MI SIĘ ŻE MOŻE ZAPYTAĆ O WSZYSTKO ODNOŚNIE KUPOWANEGO / SPRZEDAWANEGO PRZEDMIOTU?!

Jak już wspomniałem oglądnąłem foto i nie "spodobała mi się koronka" koloru złotego. Może faktycznie oryginalnie miała taka być i była... nie mówię bo nie wiem ...więc zapytałem "prostacko" czy "koronka jest dostawiona z innego" zegarka oraz że jak mam rozumieć jest na dobrym chodzie? Bo jak też napisałem (zwróciłem uwagę na to że nie przylega do koperty więc albo nie jest z tego zegarka albo została "odciągnięta" do ustawiania czasu?) jest albo odciągnięta albo z innego zegara.

Odpowiedź mnie ...zastanowiła i zaskoczyła.

Człowiek sprzedaje... sprzedawca. Dał "kup teraz" i... nie odpowiedział np:

1. Tak koronka oryginalna, 100% na dobrym chodzie.

2. Koronka wymieniona / zamienona ale działa świetnie - polecam.

3. Zegarek 100% oryginalny.

4. BRAK ODPOWIEDZI (na przykład)

ale: zarzucił mi asekuracyjne i obraźliwe zadanie pytania dodając że zwrócił uwagę na moje komentarze i przypuszcza że miałby ze mną problem, że nie jest "chłoptysiem" a dostawić to mogę sobie stół do biesiady.

No akcja... reakcja... nie wiadomo o co chodzi?

Uraziłem może jakiegoś zegarmistrza ...nie wiem ale jako kupujący mogę zapytać o co chcę odnośnie przedmiotu a On jako sprzedający winien mi odpowiedziec "normalnie" a nie "obraźliwie" tak na prawdę?! TAK MI SIĘ WYDAWAŁO... DO TERAZ. Widze jednak że to działa jednak inaczej?

Cóż. Odpisałem że czuję się potraktowany obraźliwie oraz że do stołu biesiadnego nie siadam.

Otrzymałem odpowiedź że "osób takich jak ja (jak przypuszczał ten Pan) należy unikać z uwagi na osobowość a z racji profesji jaką się para czyli "psychoanalizy osobowości" oraz doświadczeniach z Allegro - unika takowych. Oczywiście ponownie zostały mi wypomniane "niegrzeczne pytania".

Naprawdę ...czy aż tak trzeba robić z potencjalnymi kupującymi i tak trzeba odpisywać na ...może "prostackie" pytania?

A na giełdzie jak jest? Czy mogę zapytać o szczegóły?

Czemu o to pytałem?

Bo koledzy tu na forum w odniesieniu do mechanizmu 2809 często pisali iż trafiają się kombinacje niepewnego pochodzenia a może nawet tzw "przeszczepy"... przypadek Ałmaz 18 kamieni.

Pozdrawiam

Ten sprzedawca z Allegro jest mi również znany z wyjątkowego zachowania i braku dystansu do tego co robi - delikatnie mówiąc. Przy konfliktowej sytuacji zasypał mnie obrażliwymi mailami i telefonami oraz użył swojego ulubionego słowa,że ja reprezentuję "oborową kulturę". No i oczywiście grzebie w komentarzach wytykając ,że ma się komentarze negatywne nie skupiając się na odpowiedzi dlaczego zegarek jest niesprawny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość D@dik

Pozdrawiam

Źle zrobiłeś nie pytając w wątku o ruskich okazjach na aukcjach czy warto pakować się w sprzedawany zegarek - wiele jest na forum doświadczonych osób, które podpowiedziałyby Ci w kwestii oryginalności i stanu (przynajmniej) wizualnego zegarka.

Niepotrzebnie przeżywasz swoje dyskusje ze sprzedawcą - jak czujesz, że ktoś jest niemiły i niekompetentny to łaski Ci nie robi - niech zostanie ze swoim złomem! Buractwa w handlu internetowym nie brakuje, ale wciąż też można trafić na komunikatywnego i uczciwego sprzedawcę.

Dobrze zrobiłeś, że nie kupiłeś ;-) bo nie było warto...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Wiele nie straciłeś. Stan pozostawiał wiele do życzenia. Co fakt to fakt ;wiek nie stanowi usprawiedliwienia do takiego zachowania chociaż ja akurat patrzę na taką osobę z lekkim przymrużeniem oka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Tak się składa że jak to mówia co się odwlecze to nie da nogi... i kupiłem Wołna ..i na Allegro aby było zgodnie z kierunkiem :-)

Nie żal mi tej dla jakiej TEMAT powstał. Teraz już to widać.

Załączam foto na załączenie jakich dostałem zgodę właściciela.

Oto ona:

post-31-0-89107100-1329287479_thumb.jpeg

post-31-0-78724000-1329287481_thumb.jpeg

post-31-0-72224900-1329287483_thumb.jpeg

post-31-0-06860800-1329287486_thumb.jpeg

post-31-0-51761000-1329287488_thumb.jpeg

post-31-0-91324700-1329287490_thumb.jpeg

post-31-0-02932700-1329287493_thumb.jpeg

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cierpliwość popłaca - podstawa w kolekcjonerstwie, jak się podpalisz i przelicytujesz to podwójnie tracisz,a tak - każdy zegarek ma swojego nabywcę ;)

Gratulacje! Te Wołny maję genialne tarcze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się cierpliwość to cnota choć czasami jej efekty są przewrotne. Od jakiegoś czasu polowałem na Wołnę i Ałmaza w jakiejś sensownej cenie. Na bazarze napaliłem się i choć intuicja podpowiadała mi coś innego to kupiłem Wołnę, a jakże kupiłem od nieuczciwego handlarza tarczę Wołny z całą resztą Ałmaza i dalej problem jest nie rozwiązany.

Teraz wpadło mi w ręce kilka kompletnych mechanizmów od Wołny, Wostoka Precyzyjnego i Poliota de Lux (z tarczami, wskazówkami, deklem, pierścieniem do zakręcania i koronkami) . Cieszę się jak dziecko, a problem jest dalej .................bo brakuje głównych części kopert. :)

Powód do radochy jest, problem pozostał, a nawet się potroił. Zaraz brykam do zegarmistrza może on wspomoże, a jak nie to dalej ......poszukiwania, poszukiwania.......albo handel wymienny na brakujące elementy lub bilety NBP :D

Co do zachowania sprzedającego, który był przyczyną tej dyskusji to uważam, że wiek sprzedającego nie ma nic wspólnego z podstawowymi zasadami kultury osobistej i uczciwego handlu. Potencjalny nabywca ma prawo i powinien zadawać pytania, a sprzedający odpowiadać na nie nawet wtedy gdy wydają mu się głupie. Sądząc po wypowiedziach kolegów, którzy kupowali u niego i mieli podobne skecze z zachowaniem i towarem, to z tym konkretnym gościem coś jest nie halo. Mogę być w błędzie ale przypomina mi to zachowanie typowego bazarowego etatowego cwaniaczkowatego handlarza . Ja osobiście już u takiego gościa nic bym nie kupił bo zbyt podoba mi się zasada "KLIENT NASZ PAN"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie mam obserwacje co do mechanizmów z Wołna czy Wostok. Widzę że te

zegarki zawsze się sprzedadzą i mają zawsze nabywców i chętnych. Ciężko też "dorwać' te egzemplarze. Ostatnio na Allegro był mechanizm Zenith 135 i poszedł od ręki za duuuże pieniądze. Cieawe i dobry kierunek :-)Odnośnie Wołna. Mikroregulacja jest swietnym rozwiązaniem. Można precyzyjnie ustawić pracę zegarka. Ale... jest jedno ale.

Zegarek już od fabryki jest wykonany tak że ma odpowiednią średnicę balansu,

odpowiedni balans od strony materiałowej i konstrukcyjnej. Ma też odpowiedni

włos co też jest b.ważne. I teraz mamy nowy zegarek fabrycznie dokładnie

pracujący a na dostrojenie właśnie mamy mikroregulację czyli mały odcinek

przesunięcia in + lub na - do obsługi na długim obrocie a to oznacza drobne

kroczki dopasowania pracy. Świetna sprawa i szkoda że tylko ileś tam modeli

zegarków ma takową.

Nie znaczy to że zegarka z klasyczną przesówką nie można dobrze ustawić... o

nie! Ale wymaga to większego nakładu pracy i dobrego przygotowania

mechanizmu przed regulacją. Przykładem tego jest mój stary Longines po

Dziadku jaki wysłałem do renowacji do fabryki ...Longines-a w Szwajcarii.

Zegar z roku 1938 lub 1939 ...tak przypuszczam z mechanizmem 12.68 Z został

tak ustawiony że po powrocie nosząc go przez tydzień miał odchyłkę 2 czy 3

sekund w przód. Da się i nie musi to byc mikroregulacja. Ale Panowie z

Longines mieli na to dużo czasu.

W przypadku Wołna jest od nowości mniej zabiegów bo w zasadzie zegar jest

idealny od fabryki.

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę się powstrzymać

Ostatnio na bazie własnych negatywnych doświadczeń, troszkę dociekam fenomenu Wołny i może, któryś z bardziej zaawansowanych kolegów może podpowie :

- ktoś sprzedaje na znanym serwisie A.....o zegarek w kopercie Ałmaza, tarczy wołny 22 kamienie i mechanizmem jak dla mnie dziwnym składakiem 18 kamieni (Wołna/Ałmaz) http://allegro.pl/bo...2115448908.html :)

-gdzie indziej koperta Wołna, tarcza 22 kamienie Wołny, i taki sam mechanizm j/w http://allegro.pl/wo...2155226816.html tu jednak sprzedający podaje przynajmniej że ma mechanizm 18 kamieni ;)

Pytanie brzmi "O co tu chodzi?" czy sprzedający rżną kupujących w żywe oczy oferując do sprzedaży totalne i przypadkowe składaki czy też istnieją takie mechanizmy, a może to jedno i drugie.;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie w obu przypadkach składaki i lipa. Generalnie sygnatura na tarczy mówiąca o 22 kamieniach mechanizmu po otwarciu dekla zamienia się w 18 kamieni mechanizmu znanego z zegarka Ałmaz.

Tak, nie widzę kłopotu aby Ałmaz 18 kamieni miał mikroregulację bo czemu nie? Pytanie czy było w oryginale coś takiego jak Ałmaz z mikroregulacją? Może były???

Ale tarcza je dyskfalifikuje bo są to kanty składakowe. Tak to widzę osobiście i tyle. Ałmaz w oryginale jest świetnym zegarkiem a brak (?) mikroregulacji nie jest niczym złym!

Generalnie Ałmaz z dobrze wyczyszczonym mechanizmem, nasmarowanym jak trzeba, sprawnym balansem i włosem oraz kotwicą da się naregulować i będzie na perfekcyjnym chodzie.

A to co kolega wskazał na Allegro jest jak widać. Trzeba byłoby kupić ten pierwszy egzemplarz i wymienić tarczę + zespół balansu. Widac że półmostek z mikroregulacją jest nie od niego choćby po obróbce materiału - kolor / odcień / odbicia swiatła.

Ciekawym czy był Ałmaz z mikroregulacją? ...ciekawe bo Molnija ...była...

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak mi się wydaje, że to składaki. Z tego co czytałem na szanownym forum to albo robiono Wołnę na 22 kamykach z mikroregulacją, albo Ałmaza na 18 kamykach bez mikroregulacji. O mieszankach nigdzie nic nie wyczytałem. Osobiście myślę, że jeśli ktoś kompletuje zegarek z oryginalnych części to ok, ale nie można ludziom wciskać kitu. Jestem cięty na to bo sam dałem się zrobić na bazarze w konia oszustowi. Cóż za gapowe się płaci, ale tego błędu nie chciałbym popełnić jeszcze raz..:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...faktycznie są to składaki bo mechanizm 18k <> tarcza 22k nie pasują jak widać.

Myslę że są robione bo te zegarki są poszukiwane i chętnie kupowane.

Jarosław Urbanowicz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie kolekcjonerow!

po smierci mojego taty znalazlam pare zegarkow...2 Wołny, 1 Ruhle i 1 UMF Ruhle...nie chce ich otwierac, bo pewnie zepsuje...czy mam isc do zegarmistrza najpierw, czy moze zrobic zdjecia i wstawic je tutaj zebyscie ocenili? zegarki nie maja paskow a jeden nie ma szkielka.

bede wdzieczna za pomoc a moze i Wam cos wpadnie do kolekcji :)

Ania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam serdecznie kolekcjonerow!

po smierci mojego taty znalazlam pare zegarkow...2 Wołny, 1 Ruhle i 1 UMF Ruhle...nie chce ich otwierac, bo pewnie zepsuje...czy mam isc do zegarmistrza najpierw, czy moze zrobic zdjecia i wstawic je tutaj zebyscie ocenili? zegarki nie maja paskow a jeden nie ma szkielka.

bede wdzieczna za pomoc a moze i Wam cos wpadnie do kolekcji :)

Ania

Pytania w sprawie zegarków zadaj w wątku: "CO TO ZA ZEGAREK?? TU PYTAMY O SWOJE ZNALEZISKA, ZAKUPY"

Nawet popsuty zegarek dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.