Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

bazmasta

RADO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Jestem posiadaczem tego zegarka poniżej w załącznikach. Jak widać na zdjęciach tafla szkła jest pęknięta. Jest to Zegarek automatyczny. Zastanawiam się jak można by było naprawić to. Części raczej do niego nie dostanę gdyż zegarek ten jest w naszej rodzinie od lat 80tych.

post-46534-0-71375800-1328108017_thumb.jpg

post-46534-0-99209900-1328108049_thumb.jpg

post-46534-0-66956300-1328108066_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, to bardzo ładny zegarek. Ogólnie szkiełko to nie problem, bo mimo, że o oryginalne będzie trudno (aczkolwiek dla chętnego nic trudnego), to wiele pracowni zegarmistrzowskich robi szkiełka na wymiar. Spotkałem się też z robieniem na wymiar szkiełek sferycznych w nietypowych kształtach. Trzeba tylko podejść do dobrego zegarmistrza a on na pewno udzieli pomocy. Reszta zegarka jest w bardzo ładnym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedz i za pochlebne słowa. Może jest tu jakiś ekspert co mógłby powiedzieć ile takie coś będzie kosztowało. Niestety skala (nie wiem jak to profesjonalnie nazwać)od minut i godzin jest wkomponowana ze szkiełkiem. Tak jak pisałem wcześniej nie ma tej części w RADO.

Chciałbym też dowiedzieć się więcej o tym modelu ale nie umię znaleźć w internecie informacji na jego temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarkowi z całą pewnością należy się przegląd, a najlepiej pełne spa - czyli kąpiel mechanizmu, smarowanie. Zależy gdzie będziesz to robił, spotkałem się z cenami od 50, do 350 pln. Samo szkiełko.. Znów mamy to samo. Mineralne o niewielkiej grubości i średnicy, bez powłok antyrefleksyjnych kupisz już za 50-70 pln. Bardziej zaawansowane - zwłaszcza sferyczne - będą parokrotnie droższe. Ale też nie ma reguły, bo słyszałem ostatnio od kolegi Myszkołapa o zegarmistrzu z Warszawy, który wstawienie szafiru wycenił na 100 pln :P

Zegarek jest na chodzie (pewnie nie..)? Kiedy uszkodzono szkiełko? W kontekście "jak długo leży nieużywany".

Pozdrawiam

Przemek

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkiełko było uszkodzone jakieś 6-7lat temu. Chodziło po tym uszkodzeniu. Gdy zegarek odłożyłem na bok przestał chodzić. Tak jak pisałeś, chciałbym mu zafundować pełne spa (kąpiele, wyczyszczenie, smarowania i troszkę go podpolerować by usunąć ryski z koperty) 100zł za szafir to dość tanio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo piękny zegarek słabo widzę na tych zdjeciach ale to chyba Over-Pole 200. Gratuluje pięknej stylowej maszyny!

Parisien - tête de chien! - Parigot - tête de veau!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak. to Overpole 200. automat. Jest dość duży i ciężki i za to go kocham. Niestety jak widać potrzebuje dopieszczenia by móc wrócić w dawne łaski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Troche mam watpliwosci czy tak latwo bedzie dobrac to szklo.

Wyglada ono na wciskane od przodu - mam taki sam problem z szafirem w roamer mark iV, tam jest tylko okragle a tu w owalu.

Jesli jest wciskane od przodu to boczna krawedz jest lekko stozkowa i na to wchodzi cienka uszczelka.

Jak dorobic takie szklo szafirmowe? Rada ( do Rado :lol: )moze sie przydac koledzie i mnie rowniez....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.