Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Mateusz1808

Zegarek marki Orient AAA Crystal 21 Jewels

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem posiadaczem takiego zegarka. Jest on dość wiekowy sprawny okaz niestety bez bransolety. (....)? Ponad to mam problem z ustawieniem w nim daty. Dni się zmieniają, ale miesiąc nie. Gdy mija północ data nie przeskakuje na następny dzień. Miesiące są po japońsku, ale rok temu w ich miejscu były angielskie. Bardzo proszę o pomoc.

MOD

Zegarków tutaj nie wyceniamy. Zamieszczenie zdjęć może sporo pomóc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze witaj na forum (zobacz dział "przedstawiamy się").

Po drugie nikt nie dokona wyceny, bo zakazuje tego regulamin forum - poszukaj podobnych zegarków na allegro.

Po trzecie, to o czym piszesz, to nie są miesiące, a nazwy dni tygodnia - są one w dwóch językach.

Po czwarte koniecznie udaj się z nim do zegarmistrza - po czyszczeniu i smarowaniu będzie działał jak nowy.

Co do bransolety, spokojnie znajdziesz nową w granicach 30 zł.

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na allegro znalazłem jedynie niechodzącego, za ok. 50zł. Wiem, że są też w dwóch językach, ale nie wiem jak przestawić na angielski. Zegarek został wyprodukowany na przełomie lat 80-tych, 90-tych. Tak mi się wydaje, bo kupiła go mojemu dziadkowi moja mama, a ona nic nie pamięta. Na allegro znalazłem jedynie starsze zegarki tej marki i modelu, które w ogóle nie są podobne do mojego. Dzięki za chęci pomocy. Jeśli chodzi o zegarmistrza, to wolę sobie sam wyczyścić i posmarować zegarek, chociaż dobrze nie wiem jak to zrobić, bo wszyscy dobrzy pouciekali z mojego miasteczka, albo ich nie widzę. ;) Został tylko jeden, który zajmuje się zegarkami i dorabia klucze. Po pierwsze podczas wymieniania szybki nie wiem jakim cudem, ale mała kropla kleju spadła na tarcz zegarka. Podczas jej wstawiania tarcz z mechanizmem były przecież wyciągnięte. Po drugie w mojej Adriatice, którą podarował mi dziadek zegarmistrz podczas wymieniania baterii zrobił coś z pokrętłem do ustawiania godziny i daty przez co ozdobna końcówka co jest nakręcana na gołą śrubę od mechanizmu ciągle się odkręca. Żal mi z siebie, bo trzeba było wymienić tę baterię własnoręcznie.

P.S.

Dzięki bo myślałem, że są to nazwy miesięcy, bo dopiero od roku go noszę a po wizycie u zegarmistrza cała data się zepsuła.

Bransoletę kupiłem rok temu u złotnika, ale po roku zapięcie zaczęło się odpinać i dzisiaj jadę kupić nową. Niedawno znalazłem orginalną od mojego zegarka w domu, ale jest to typ rozciągliwej bez zapięcia i wygląda bardzo dziadkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie są to drogocenne zegarki, bo już ich cena wyjściowa nie jest wysoka. Nie zmienia to faktu, iż są to bardzo porządne zegarki. Sam posiadam egzemplarz z 1984 roku, który od nowości nie był u zegarmistrza.

Jeśli mam być szczery, to baterię samemu można zmienić. Jednakże nie radziłbym Ci rozkręcać samemu zegarka mechanicznego. Jest on dużo bardziej skomplikowany i delikatniejszy od kwarcowego. Lepiej poszukaj prawdziwego zegarmistrza - on zegarek rozkręci,umyje, nasmaruje i skręci.

P.S. Wrzuć jakieś zdjęcia zegarka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żle mnie zrozumiałeś. Czyścić chciałem Orienta, a nie Adriatice, która wygląda jak nowa. A ta Adriatica to był nowy zegarek i najpierw chciałem żeby zajrzał do niego zegarmistrz. Na tarczy miał napisane QUARTZ i pomyślałem że kwarcowy, ale było to błędne założenie. Mechanizm jest w moim orienciku świetny lecz data się zepsuła, a jak już powyżej napisałem do miejscowego zegarmistrza nie mam zaufania i wolę żeby dorabiał mi tylko klucze niż zajmował się moim zegarkiem. Dzisiaj wybieram się już nie długo po bransoletę. Musi być solidna i wytrzymała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.ebay.com/itm/Mens-Watch-Orient-AAA-Crystal-21-Jewels-Stainless-Steel-Repair-Parts-/180740731310#ht_500wt_1202

Powyżej zamieściłem link do aukcji identycznego jak mój zegarka, różniącego się jedynie bransoletą. Egzemplarz wystawiony na aukcji kosztuje 40$. Jeśli chodzi o "Niestety nie są to drogocenne zegarki, bo już ich cena wyjściowa nie jest wysoka."to uważam, że dla kolekcjonerów i miłośników zegarków cena nie gra roli.

Mam pytanko. Czy z zegarkami jest tak samo jak ze starymi, zabytkowymi samochodami? Jak jest nowy jego cena jest wysoka, potem z wiekiem spada, a jak jest już w końcu bardzo stary to kwota staje się zabójczo wysoka. Uprzejmie proszę o odpowiedź.

P.S.

Może spotkamy się na forum o 19:00 jeśli Tobie pasuje. Jak już będę na forum napiszę na tym poscie. Jeśli godzina Tobie nie odpowiada napisz, nie obrażę się. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, dobrze Cię zrozumiałem. Pisałem o własnoręcznym rozkręcaniu i czyszczeniu Orienta. ;)

Też nie oddałbym zegarka do tego "fachowca", co nie oznacza, że sam bym się podjął takich działań. Lepiej znaleźć prawdziwego zegarmistrza przez duże Z.

uważam, że dla kolekcjonerów i miłośników zegarków cena nie gra roli.

Zgadza się, ale pytałeś wcześniej o wartość materialną. Nowy bardzo podobny Orient kosztuje 250 - 300 zł, więc po dwudziestoparoletnim egzemplarzu nie należy się spodziewać jakiejś oszałamiającej wartości. Może mieć co najwyżej wartość emocjonalną.

Czy z zegarkami jest tak samo jak ze starymi, zabytkowymi samochodami? Jak jest nowy jego cena jest wysoka, potem z wiekiem spada, a jak jest już w końcu bardzo stary to kwota staje się zabójczo wysoka.

Nie ma na to reguły. Dużo zależy od zegarka (i jego marki). Nawet jeżeli nowy zegarek jest bardzo drogi a przy tym bardzo popularny, po xx latach nie będzie więcej wart, niż w chwili zakupu. Trochę inaczej jest z zegarkami produkowanymi w limitowanych seriach i z tymi zrobionymi z cennego kruszcu, np. ze złota. Od mniej więcej roku cena uncji złota poszybowała a z nią m.in. wartość złotych zegarków :)

Może spotkamy się na forum o 19:00

OK B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już jestem.

Też jestem, cały czas i czekam :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry. :rolleyes: Mogłeś odpisać bo pomyślałem, że Ciebie nie ma na forum. Komputer wyłączyłem o 19:15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z lewej strony nick-u jest ikonka - jeżeli jest kolorowa - osoba ta jest zalogowana na forum, jeżeli szara - nie :rolleyes:

Z prawej strony jest inna ikonka, po której naciśnięciu otwiera się okienko z informacjami o profilu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.