Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mietek

Ciekawy zegar kominkowy,, Napoleon”

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie

Z racji fatalnej aury pogodowej przeglądając swoje zbiory postanowiłem cos się dowiedzieć na temat jednego z moich zegarów, który wydaje się bardzo nietypowy (przynajmniej dla mnie).Oryginalność jego polega na tym ze obudowa zegara typu,, Napoleon” jest wykonana z drewna a z zewnątrz pokryta cienka skórą. Mogę dodać ze na pewno nie jest to późniejsze uszlachetnianie wygładu.

Przeglądam od dłuższego czasu Internet w celu natrafienia na podobny egzemplarz, lecz bez efektu.

Mechanizm ani tarcza nie posiada żadnych sygnatur

Dla mnie jedynym przynajmniej częściowo tropem prowadzącym do producenta jest charakterystyczna zawieszka wahadła. Tego typu,, widełki „występują w zegarach firmy Kienzle, Może pomocny w ustaleniu producenta będzie odwrotny sposób zamontowania bębnów sprężynowych (jeden bęben ma tryby od strony tarczy a drugi od wahadła)

Proszę szanownych kolegów o informacje, aby kolejny mój zegar przestał być N/N.

post-27291-0-57599500-1330249034_thumb.jpg

post-27291-0-15374300-1330249059_thumb.jpg

post-27291-0-40179600-1330249083_thumb.jpg

post-27291-0-29730800-1330249191_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na werku są oznaczenia jakieś logo cyfry itp. ? Bo na zdjeciach jakoś nie widzę chyba że źle patrze. Jak nie ma to Kol. pewnie podpowiedzą coś na podstawie samego werku. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy na werku są oznaczenia jakieś logo cyfry itp. ? Bo na zdjeciach jakoś nie widzę chyba że źle patrze. Jak nie ma to Kol. pewnie podpowiedzą coś na podstawie samego werku. Pozdrawiam :)

Mechanizm ani tarcza nie posiada żadnych sygnatur

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem ze zegar może być nie wart zachodu, ale żeby nikt nic nie chciał podpowiedzieć … ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładnie sam wszystko wyłożyłeś i trudno coś dodać. Połączenie zawieszki z widełkami zaiste jest "kienzlowate", konstrukcyjnie zegar wygląda na lata 20.

Ile niemieckich (bo na to raczej wygląda, ale nie wykluczysz także angielskich czy francuskich budujących "na wzór") wytwórni wówczas działało ? Produkując własne werki lub zamawiając niesygnowane u większych producentów ? Pewnie kilkaset...;)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.