elfuego 0 #1 Napisano 15 Marca 2012 Witam ,chodzi o model CASIO G-Shock AWG- M100 -1A dostałem do niego instrukcję po polsku ale od modelu AWG- 100 -1A, pewnie do tego nie mieli lub opcje podobne. Jednak w instukcji nie ma ani tyci o takich Cudach jak: 1. RCVD gdzie poniżej tego małego napisu na oczku tarczy jest grube RC ! - tak z wykrzyknikiem. 2. Na tarczy prawej /a w zasadzie pod nią /jest obok napisu Mute który rozgryzłem - napis Hands - są to stałe napisy umieszczone na tarczy a nad nimi zapalające się pola... i tutaj nie mam pojęcia o co biega i ten wskaźnik Kands za co może być odpowiedzialny. Uprzejmie zwaracam się z prośbą do szanownego grona o wspomożenie i uświadomienie błądzącego. To mój pierwszy Szok... Proszę o nie odsyłanie mnie do info na forum bo przeczytałem tego tyle że już mnie głowa rozbolała.Ale dzięki Wam zrobię mu wiele testów. bez dyskusji będzie nurał do 15 metrów, wiercił młotem pneumatycznym i czego go do tego naprawdę spore tyranie. Chętnie się podzielę i zdam nie jedną relację z tego jak sobie radzi. Jest ładny owszem ale cel zakupu to go tyrać :-) Serdeczności.Jako że nie mam jeszcze fotki wstawiam link do prezentacji zegarka:http://www.youtube.com/watch?v=pUJC98ihzuM 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony991 0 #2 Napisano 15 Marca 2012 hands to ręczne ustawianie wskazówek, właściwie niepotrzebne 0 GW-1400DU, GW-7900B, GLX-5600, DW-6900 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #3 Napisano 15 Marca 2012 RC to chyba Radio Controler czyli synchro z atomówką... Dziękuję Zielony991 za wyjaśnienie oznaczenia Hands. Był byś jeszcze skłonny podpoweidzieć jaka jest funkcja LT znajdujacego się na lewym okręgu ? I potwierdzić czy DST to ręczne ustawianie czasu letniego ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barteq891 38 #4 Napisano 15 Marca 2012 LT to wskaźnik czy masz włączone automatyczne podświetlanie czy nie co do DST to masz DST Auto, DST ON i DST OFF - czyli możesz mieć automatycznie włączone i podczas synchronizacji zegarek będzie rozpoznawał czy jeszcze jest czas letni czy nie, możesz tą funkcję wyłączyć na stałe lub mieć ją włączoną na stałe Masz tu link do instrukcji do Twojego modelu : http://ftp.casio.co.jp/pub/world_manual/wat/en/qw5230.pdf Pozdrawiam, Bartek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #5 Napisano 16 Marca 2012 Pozdrawiam, Bartek Pozostaje podziękować - co serdecznie czynię. Jacek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokerfacethc 0 #6 Napisano 24 Maja 2012 Witam Ja też kupilem taki segarek i mój problem jest podobny, praktycznie nic nie umie w tym zegarku zrobic a instrukcja po angielsku nie wiele mi mówi. Więc jak by ktos posiadał instrukcje po polsku bodz znał sie na tym zegarku to bardzo bym prosił o pomoc w okiełznaniu tego kloka. THX 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barteq891 38 #7 Napisano 24 Maja 2012 z czym masz problem? Zegarka tego nie mam, ale na podstawie instrukcji angielskiej postaram się pomóc Bartek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokerfacethc 0 #8 Napisano 24 Maja 2012 o kurde jaka szybka odpowiedz, np nie wiem jak włączycautomatyczne podswielenie przy sprawdzaniu godziny. Z tym WC tez nie jestem pewny jak to jest bo chyba jak przytrzymam przycisk D to wyszukuje , ale wyskakuje error i nie wiem kiedy czy mam autoamatyczna synchronizacje czy nie. Power saving to jest ta opcja, ze jak zegarek lezy w cieniu to przechodzi do stanu spoczynku czy jak? Ogolnie wydaje mi sie , że jest pare fajnych żeczy w tym zegarku których nie okiełznam. Za pomoc bardzo dziekuje i pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barteq891 38 #9 Napisano 25 Maja 2012 Więc tak :Co do automatycznej synchronizacji to sprawdź sobie czy masz włączoną: naciskasz przycisk D, potem przytrzymujesz przycisk A do momentu aż w lewej tarczce nie zacznie mrugać RCVD, jesteś w trybie ustawień. Za pomocą przycisku D zmieniasz między ON (włączona automatyczna synchronizacja) a OFF (wyłączona).Jak wybierzesz opcje która Ci odpowiada klikasz A i już Co do tego, że masz ERR to możliwe, że nie masz ustawionej dobrej strefy czasowej. Wybiera się ją następująco :Będąc w trybie Timekeeping czyli tym który pokazuje czas datę itd. naciskasz przytrzymujesz wciśnięty przycisk A do momentu aż nie zacznie mrugać Ci w prawym okienku ADJ (trzeba przytrzymać przycisk przez około 2 s), jak puścisz A to powinno Ci w tym okienku mrugać aktualnie wybrane miasto, jeśli nie jest to BER(berlin) lub PAR(paryż) to przyciskami B i D znajdź to miasto, jak już znajdziesz dobre miasto naciśnij C żeby ustawić DST (czas letni), w lewym okienku zacznie mrugać DST (ja radzę wybrać automatyczne DST, wtedy zegarek synchronizując się sam wie czy już przestawiać tą godzinę z letniego na zimowy i na odwrót. Jak ustawisz sobie to klikasz A i już Żeby sprawdzić, czy synchronizacja się udała wciskasz w trybie Timekeeping przycisk D, jeśli masz wtedy napisane GET i data to znaczy, że synchro się udało, jeśli ERR to nie.Warto znaleźć sobie w domu miejsce gdzie siłą sygnału (L1, L2, L3) jest najlepsza (czyli L3), jak już takie miejsce znajdziesz to tam możesz na noc zostawiać zegarek, wtedy masz pewność, że co noc się zsynchronizuje. Co do automatycznego podświetlania to: Jeśli chcesz włączyć automatyczne podświetlanie (uruchamiane przez przekręcenie zegarka w kierunku twarzy) naciśniś w trybie Timekeeping przycisk B (przez około 3s), w prawym okienku (prawe czyli to na godzinie 9) pojawi się LT (automatyczne podświetlanie jest włączone), brak LT (wyłączone) jak już ustawisz to A. Jeszcze co do synchronizacji to pamiętaj, żeby ustawić zegarek jaknajbardziej skierowany na zachód (w miarę możliwości oczywiście), ręcznej synchronizacji możesz próbować w ciągu dnia, ale u mnie np. w ciągu dnia tylko Mudman się synchronizuje) Co do Power Saving(PS) to tak, jest to trb oszczędzania energii, kiedy zegarek jest pozbawiony dostępu światła najpierw wyłącza cyfrowe wyświetlacze potem wskazówki itd. przy czy czas jest cały czas naliczany Ogólnie w większości G sekwencja ustawiania czegokolwiek jest podobna: żeby ustawić godzinę datę itp. w trybie godziny przytrzymujesz A i potem potem B i D do zmiany, C aby przejść dalej i na końcu A żeby zapisać ustawienia i wrócić do tryby Timekeeping.Jeśli chodzi o stopery, timery i alarmy to będąc w trybie np. stoper przytrzymujesz A i już sekwencja taka sama. Mam nadzieję, że trochę pomogłem.Bartek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pokerfacethc 0 #10 Napisano 25 Maja 2012 Dzieki wielkie za pomoc! Szybka i wyczerpujaca odpowiedz, to forum jest jak rodzina, wszyscy pomocni i mili. To juz prawie wszystko wiema jak to jest z zegarkiem cyfrowym?? On tez przy synchro sie ustawia czy tylko recznie, aha iczy data tez przy synchro sie ustawia bo chyba nie ale nie jestem pewny. I czy przy alarmach napi SIG oznacza signal czy co bo nie do konca kumam.Z tym czasem światowym to jest tez tak chyba ze sobie mozna lukna która gdzie jest, ale nasz własciwy czas sie nie straci z tym ze to juz jest bardziej bajer niz przydatna funkcja. Dzieki wielkie, że chcialo Ci sie mi pomuc jak bym mial jeszcze jakies pytanko co do tego sikora to bede pisał w tym temacie. THX GGGGGGG 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barteq891 38 #11 Napisano 25 Maja 2012 . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
barteq891 38 #12 Napisano 25 Maja 2012 Dzieki wielkie za pomoc! Szybka i wyczerpujaca odpowiedz, to forum jest jak rodzina, wszyscy pomocni i mili. To juz prawie wszystko wiema jak to jest z zegarkiem cyfrowym?? On tez przy synchro sie ustawia czy tylko recznie, aha iczy data tez przy synchro sie ustawia bo chyba nie ale nie jestem pewny. I czy przy alarmach napi SIG oznacza signal czy co bo nie do konca kumam.Z tym czasem światowym to jest tez tak chyba ze sobie mozna lukna która gdzie jest, ale nasz własciwy czas sie nie straci z tym ze to juz jest bardziej bajer niz przydatna funkcja. Dzieki wielkie, że chcialo Ci sie mi pomuc jak bym mial jeszcze jakies pytanko co do tego sikora to bede pisał w tym temacie. THX GGGGGGG Synchronizuje się czas, wskazówki jak i cyfrowe wyświetlanie czasu poddają się tej synchronizacji co do daty to nie jestem pewnie, czy się synchronizuje, ale każdy G ma automatyczny kalendarz rozróżniający lata przestępne i długość miesięcy więc synchro daty i tak jest nie potrzebna.SIG to jest sygnał pełnej godziny, jak chcesz żeby Ci pikało co godzinę to ustaw sobie ja mam ustawione, jak siedzę w robocie to każde piknięcie przybliża mnie do weekendu Co do czasu światowego, to spokojnie możesz sobie patrzeć, czas w wybranym miejscu zamieszkania (u nas BERLIN lub PARIS) nie zmieni się Pozdrawiam, Bartek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekn12 0 #13 Napisano 30 Maja 2012 witam czy tak wyglada podswietlenie w tym zegarku? http://www.google.pl/imgres?q=awg+m100&hl=pl&sa=X&biw=1440&bih=799&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=CttEJ4Rws_Z4eM:&imgrefurl=http://www.time-media.ru/index/clock_firm/CASIO/more_pictures/AWG-M100-1A/index.html&docid=jrkd47RWx6ThqM&imgurl=http://www.time-media.ru/pictures/CASIO/OLD/AWG-M100-1A-1.jpg&w=450&h=450&ei=e9fFT_qCC8TPsgaM04yXAw&zoom=1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #14 Napisano 30 Maja 2012 Tak. Do odczytania godziny spokojnie wystarcza, ale o korzystaniu z wyświetlaczy można zapomnieć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekn12 0 #15 Napisano 30 Maja 2012 szczerze to nie wygląda to fajnie,czy gw 5610 będzie podświetlony cały wyświetlacz równomiernie?bo między tymi dwoma się zastanawiampozdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #16 Napisano 30 Maja 2012 GW-M5610 ma oczywiście "normalne", równomierne podświetlenie całego wyświetlacza (illuminator), tak samo jak jego poprzednik GW-M5600. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juh 2 #17 Napisano 30 Maja 2012 Ach cudownie to wygląda. Już nie mogę się doczekać kiedy pojawi się w sprzedaży. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekn12 0 #18 Napisano 30 Maja 2012 właśnie ja też nie mogę się doczekać z uwagi na to podświetlenie wybór padnie na 5610.szkoda bo ten awg m100 też ładny-ale to podświetlenie odrzuca.zgodzę się że może być tak że praktycznie wcale sie nie będzie tego używało ale jak już kupować to coś co we wszystkim nam odpowiada. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darekn12 0 #19 Napisano 6 Czerwca 2012 witam czy wiadomo już coś więcej nt. wprowadzenia tego zegarka do sprzedaży w Polsce? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juh 2 #20 Napisano 7 Czerwca 2012 Tak powinien ukazać się w czerwcu prawdopodobnie końcem miesiąca w kwocie 699 zł. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Best17 0 #21 Napisano 13 Czerwca 2012 WItam. Czy ma ktoś może instrukcje do zegarka Casio AWG-M100A w jezyku polskim?Dostałam instrukcje razem z zegarkiem ale niestey nie ma tam języka polskiego... Jeslii bym mi tez ktos pomogł od poczatku ustawic ten zegarek, tak żeby wskażówki i zegarek elektorniczny wskazywałay ta sama godzine byłabym wdzieczna a [rzy tym był schynchronizowany z zegarem atomowym Przy bawieniu się poprzetsawiałam i teraz nie umiem sobie poradzic Widziałam ze w tym temacie Brateq891 był pomocny..:)Bede wdzieczna za odpoowiedz! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #22 Napisano 13 Czerwca 2012 Jeśli godzina na wskazówkach jest prawidłowa, a na wyświetlaczu nie, być może po prostu weszłaś w tryb World Time. Co jest wyświetlane na prawym wyświetlaczu? Co do synchronizacji to nie musisz robić nic poza ustawieniem właściwej strefy czasowej i upewnieniem się, że ta funkcja jest włączona. Wszystko ładnie opisał Bartek na poprzedniej stronie tego wątku. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
RafCo 0 #23 Napisano 28 Czerwca 2012 Witam wszystkich Zakupłem niedawno AWG-M100A-1AER Podzielę się kilkoma spostrzeżeniami:Zegarek nie za duży, dobrze leży na ręku (obw. 19cm)Czytelne wskazówki na ciemnym tle.Słabo czytelne wyświetlacze ("negatywy") - w dziennym świetle jeszcze dosyć dobrze widoczne ale po zmierzchu - dramat. Po wyjęciu z puszki wskażnik naładowania baterii był na M (medium), ale po 2 dniach wystartowała i jest na H (high) Podświetlenie LED pozwala na odczytanie godziny ale wyświetlaczom przydałoby się podświetlenie np. jak w iluminatorach.Pokrycie NEO wskazówek i punktów godzin świeci dość krótko po "naładowaniu" (jeszce nie testowałem ale pod koniec dlugiej zimowej nocy możemy już pewnie nie odczytać godziny) Kilka słów o obsłudze:Lewy wyświetlacz pokazuje (w trybie TimeKeeping) datę w formacie MM.DD (nie można tego odwrócić)lub po wciśnięciu przycisku A - czas w wybranym mieście z trybu World Time.Po wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku C - wskazówki ustawiają sie na pierwsze wolne pole tak aby nie zasłaniać wyświetlaczy (miga wówczas HANDS na prawym wyświetlaczu) - funkcja przydatna kiedy korzystamy np. ze stopera. Waveceptor:Zegarek synchronizuje się automatycznie ok. godz. 3:00. Sprawdzenie poprawności synchronizacji: na prawym wyświetlaczu ponad nazwą dnia jest RCVD - znaczy ze syncho było:)W trybie TimeKeeping wciskamy przycisk D - na lewym wyświetlaczu przemiennie pokazuje sie data i czas ostatniej poprawnej synchronizacjia na prawym GET jeśli synchro byłoMożemy "wymusić" synchro przytrzymując przycisk D - na dolnym wyświetlaczu pojawi sie siła sygnału L1, L2 lub L3 a na prawym RC! i migające RCVD - czas trwania to ok. 2-5 min. (czasem może być dłużej)Jeżeli syncho sie nie uda to na prawym wyswietlaczu pojawi się ERR. Na razie to tyle ale będe zgłębiał temat:) pozdrawiam RafCo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #24 Napisano 14 Grudnia 2012 Witam Panów ponownie. Kontynuacja tematu / w końcu mój post ;-)/Zegarek trafił do reklamacji. pod dobre światło i pod znacznym kontem widać na panelu na minucie 7 i 37 / tochę za/ kreseczkę pęknięcia na tarczy solarnej. Wrócił z reklamacji i znowu powstało to samo w tym samym miejscu. Zaproponowano wymianę zegarka na inny. Jest to wada fabryczna. Z wystawy podano mi taki sam model tylko z innym tłem i było to samo choć na razie w innym miejscu.Ta seria ma wadę fabryczną , tak mi powiedziano - zatem ostrzegam przed zakupem. Proszę o pomoc i propozycję co by tu wybrać w zamian ? Chcał bym podobny zegarek czyli wskazówki full multi banda, solar, synchro atom... PozdrawiamJacek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #25 Napisano 14 Grudnia 2012 Kolejny model tego typu w ofercie Casio to dopiero GW-3500B, ale do niego musisz już trochę dołożyć... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach