elfuego 0 #26 Napisano 14 Grudnia 2012 No chyba lekka przesada :-) Jest np. model na ktory trafiłem przed chwilką przypadkiem poniżej. Może ktoś jeszcze zapoda jakieś propozycje ? AWG-M500F-1AJF 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #27 Napisano 14 Grudnia 2012 To mi wygląda na AWG-100/101 (czyli poprzednik Twojego AWG-M100), tylko w innym opakowaniu. Model już nie najnowszy i ciężki do znalezienia. Nie masz dużego wyboru - albo krok w tył i kupno AWG-100/101 albo GW-3500B (lub ewentualnie jego poprzednik GW-2500, ale jest już praktycznie niedostępny). W obecnej ofercie Casio nie ma innych analogowo-cyfrowych G z takimi funkcjami. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #28 Napisano 14 Grudnia 2012 Jako , że rozmawia ze mną jak na razie Kolega Seven - /pewno posiadacz czarnego pasa w G shockach / - do Niego się zwracam się ponownie- choć nie tylko... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #29 Napisano 15 Grudnia 2012 Wybrałem już 2 modele całkowicie rózne pod względem wyglądu , cen i zapewne funkcji. Za chwilę je przedstawię...Oczekuję od zegaraka możliwośći odliczania czasu w stecz, stopera, alarmu, baterii solarnej, synchronizacji z zegarem atomowym oraz 6 stref czasowych.Który z tych modeli posiada ww fynkcje oraz jakie szanowni forumowicze macie obycie z tymi zegarkami.Oto i one: GW 3500 - Która z tarcz jest bardziej czytelna niebieska, orange czy zielony ? GS1300 Uprzejmie proszę o pomoc w wybraniu modelu który zastąpi AWG - M100. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #30 Napisano 15 Grudnia 2012 W zasadzie tak jakby posiadam obydwa, bo mój GS-1150 jest klonem GS-1300 pod względem funkcjonalnym, obydwa modele różnią się tylko wyglądem. Na forumowym bazarku znajdziesz też GW-2000 - to trochę starszy model i w plastikowej kopercie, ale w znacznie niższej cenie i z tym samym modułem w środku. GW-3500B: Mam żółtą wersję i moim zdaniem czytelność jest świetna, kontrastowe wskazówki znakomicie spełniają swoją rolę i mają nawet całkiem niezłą lumę jak na standardy Casio. Zawsze byłem fanem mieszanki żółtego z czarnym, dlatego ten model bardzo podoba mi się pod względem wizualnym. Wersja niebieska to najnowszy model z tej serii, ale mi się kompletnie nie podoba. Wskazówki z czarnym obramowaniem i śmiesznymi "czapeczkami" to dla mnie jakiś niewypał. W wersji zielonej ten model nie występował. Jeśli chodzi o funkcjonalność to ma wszystko czego oczekujesz: 24-godzinny stoper, timer niestety jest tylko 60-minutowy, ale wyposażony jest w licznik kolejnych powtórzeń, dzięki któremu przy odrobinie wprawy można odliczyć kilka godzin. Fajną ciekawostką jest możliwość wyświetlania czasu w trzech strefach jednocześnie: na głównych wskazówkach, na wyświetlaczu i na tarczce umiejscowionej na godz. 3. Główną strefę czasową można szybko przełączyć bez konieczności wchodzenia w tryb ustawień. Kontrola nad solarem i radiem prawie taka sama jak w modelach całkowicie cyfrowych: pełny wskaźnik naładowania akumulatora i funkcja oszczędzania energii z możliwością jej wyłączenia, wskaźnik daty i godziny ostatniej próby synchronizacji zakończonej sukcesem, w porównaniu do cyfraków brakuje tylko możliwości wyłączenia automatycznej synchronizacji. Podświetlenie diodowe absolutnie wystarczające do odczytania godziny, ale nie jest w stanie oświetlić wyświetlaczy. GS-1150/1300: Jego dużą zaletą jest całkowicie metalowa koperta z zakręcanym deklem, co jest rzadko spotykaną cechą wśród G-Shocków. Funkcjonalność podobna, ale jego obsługa dla niektórych użytkowników może wydać się skomplikowana, mi jednak nie sprawia pod tym względem żadnych problemów. Do obsługi wszystkich funkcji wykorzystywana jest 24-godzinna tarczka na godz. 3, która w głównym trybie wyświetla czas w drugiej strefie czasowej. Przed skorzystaniem z wybranej funkcji trzeba poczekać kilka sekund, aż tarczka się wyzeruje lub ustawi na wcześniej wybranej pozycji. Na szczęście w przeciwieństwie do poprzednich modeli z serii Giez, ten wyposażony jest w multitasking (wielozadaniowość), dzięki czemu można na przykład uruchomić stoper lub timer jeszcze zanim wskazówki przestaną się kręcić, można też w każdej chwili przerwać ten proces i przełączyć na inną funkcję lub wrócić do głównego trybu. Z poziomu każdej funkcji można wrócić do głównego trybu bez konieczności przeskakiwania po kolejnych funkcjach. Stoper jest 24-godzinny, tak samo jak w 3500, ale jego odczyt jest oczywiście nieco trudniejszy, niż na wyświetlaczach. Ciekawostką jest timer, również 24-godzinny, czym ma przewagę nad 3500. Taka funkcja w zegarkach analogowych to rzadkość - fajnie wygląda wskazówka sekundowa przesuwająca się wstecz. Po zakończeniu odliczania zegarek zaczyna odmierzać czas do przodu. Kontrola nad solarem i radiem nie jest tak rozbudowana jak w 3500B. Brak wskaźnika naładowania akumulatora, mamy tylko sygnalizator słabego poziomu energii, czyli odpowiednik poziomu LOW (L) w hybrydach i cyfrakach, gdzie niektóre bardziej prądożerne funkcje zostają wyłączone. Funkcja oszczędzania energii jest (przestaje działać sekundnik), ale nie można jej wyłączyć i ponadto, w przeciwieństwie do 3500 uruchamia się ona nawet wtedy, gdy zegarek mam na ręku (brak czujnika ruchu). Brak możliwości sprawdzenia daty i godziny ostatniej udanej próby synchronizacji, jest tylko wskaźnik typu TAK lub NIE (dokładnie Y lub N), który mówi o tym czy ostatniej nocy synchronizacja powiodła się. Sama synchronizacja w moim przypadku jest o wiele bardziej problematyczna niż w 3500 (ten synchronizuje się praktycznie niezawodnie). Irytowało mnie to do tego stopnia, że synchronizację wyłączyłem poprzez przestawienie strefy czasowej (brak normalnego wyłącznika), ale mogło to być spowodowane na przykład moim miejscem zamieszkania, być może gdzie indziej nie sprawiałby problemów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #31 Napisano 15 Grudnia 2012 Bardzo, ale to bardzo dziękuję Koledze za prezentację. Zegarek w pewnym sensie będzie przeznaczony do tyarania. Czy koperta GS 1300 jest podatna na zarysowania ze względu na to że nie jest tak zabudowana jak model GW3500 ? Gs to piekny / wg. mnie / zegarek. Ale jak wspomnałem chodzi o tyranie mało tego na powieżchni jak i pod wodą i to na około 15-20m. _______Pytałem o kolor zielony konkretnie fluo bo tak zinterpretowałem zdjęcia zamieszczone w necie... Jest jeszcze wersja pomarańczowa... Faktycznie ta niebieska nieco razi po oczach.Jest jeszcze bała z czerwonymi wskazówkami tyle że chyba nie na nasz rynek. Jest zielony ! :-) Ale pewnie wersja limitowana lub na nie naszą dystrybucję : http://www.lookatwatch.com/casio-watches/g-shock-gw-3500b-sport-digital-watch-black-with-green.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #32 Napisano 15 Grudnia 2012 Tak, Giezy mają sporo wyeksponowanego metalu, który jest narażony na zadrapania (w GS-1300 jeszcze bardziej niż w GS-1150). Szkło także jest o wiele słabiej chronione niż w GW-3500B. Ale jeśli nie jesteś jakimś szczególnie wrażliwym estetą i takie rzeczy jak rysy Ci nie przeszkadzają, to wydaje mi się, że w dłuższej perspektywie Giez będzie bardziej długowieczny dzięki metalowej kopercie. Kolega 0.1 ma starszą wersję (GS-1100) i z tego co mi wiadomo, ani trochę go nie oszczędza i zegarek dobrze to znosi. Gdybyś pogrzebał na forum, znajdziesz test wytrzymałości tego zegarka w jego wykonaniu, polegający na zrzuceniu go na glebę z wysokości ponad 10 metrów. Test oczywiście zaliczony. Ta zielona wersja i inne z tej strony to podróby. Ten model występował w sześciu wersjach:GW-3500B-1A (czarny z żołtymi akcentami)GW-3500B-1A2 (czarny z niebieskimi akcentami)GW-3500BB (czarny z białymi akcentami)GW-3500G (oliwkowo-złoty, masakra jakaś )GW-3500BD (czarny na bransolecie)GW-3500D (srebrny na bransolecie) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #33 Napisano 15 Grudnia 2012 Jeszcze raz dziękuję za czas jaki mi poświęciłeś. Pozostaje przespać się a nad ranem mam nadzieję podjąć decyzję o nowym ,,G,,. Pozdrawiam. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #34 Napisano 16 Grudnia 2012 Wprowadzę dodatkowe zamieszanie w Twoim procesie decyzyjnym, ale proponuję rzucić jeszcze okiem na GW-2000 - jak już wspomniałem wyżej, na bazarku jest całkiem niezła oferta (link). Może nie jest tak urodziwy jak Giez, ale ma w środku ten sam moduł i jest dużo tańszy, a to moim zdaniem spora zaleta jak na zegarek do tyrania. Nie wiem, po ile stoją GS-1300 w salonach TT, ale jeśli ceny są takie same jak na ich stronie, to w sumie za podobną kwotę mógłbyś kupić tego GW-2000 + GW-3500 z allegro. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #35 Napisano 16 Grudnia 2012 Jutro jadę do salonu i mierzę GS 1100 i GW 3500 . Gs 1300 jest bardziej odsłonięty od 1100 zatem ten drugi jest brany pod uwagę...Jeszcze zastanawiam się nad Mudmanem G 9300 ale jest chyba sporo większą pancerną cegłą...Szkoda że GW 3500 nie ma timera - odliczania i automatycznego włączania podświetlenia przy zbliżeniu do twarzy... Jak widać... Ewoluują we wszystkie strony... Dzięki za propozycję GW 2000 ale fakt że przy Giezie jest brzydal :-)Myślałem że idealnie trafię z funkcjami z AWG M100 - ale się nie da. Tu coś jest , tam znowu nie ma ... i taka karuzela . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #36 Napisano 16 Grudnia 2012 Sam nie mierzyłem, ale podobno G-9300 jest bardzo zbliżony rozmiarowo do GW-3500 - wcześniej zapomniałem dodać, że jest to dość duży model, trochę większy od Giezów, ale ja mam zaledwie 16-centymetrowy nadgarstek i noszę go bez problemów, musiałem tylko skrócić pasek. No ok, wygląda na spory na takim nadgarstku, ale to w końcu G-Shock. Jak wspomniałem we wcześniejszym opisie, 3500 ma timer (odliczanie), jednakże tylko o pojemności 60 minut, ale przynajmniej z licznikiem kolejnych powtórzeń - w ten sposób można odliczyć bodajże 8 godzin z cogodzinnym alarmem. Automatyczne podświetlenie również posiada, o czym zapomniałem napisać. Jeśli jesteśmy już przy podświetleniu, to brakuje mi w nim możliwości ustawienia dłuższego czasu jego działania, bo świeci tylko około sekundę. Taką funkcję mam nawet w hybrydowym Edifice zasilanym ze zwykłej baterii, a w modelu z solarem tego zabrakło. Projektanci modułów Casio są nieodgadnieni i całkowicie niekonsekwentni, przez co zawsze czegoś brakuje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elfuego 0 #37 Napisano 16 Grudnia 2012 Ostatnie pytanie jeszcze. Który model lepiej wybrać Gs 1300 / GS 1100 czy MTG 1500 AER ? / AJF? Cena niemal taka sama. Czy MTG posiada więcej lub mniej funkcji niż GS - y ? Konkretnie chodzi mi o tego nie wiem czy to AJF czy AER : http://www.timetrend.pl/sklep-1,2,10712,10727,4525-0-0-MTG_1500_1AER.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Seven 50 #38 Napisano 16 Grudnia 2012 MTG-1500 pod względem funkcjonalnym to praktycznie to samo, co GW-3500. Jedyna różnica to tarczka na godzinie trzeciej - w GW-3500 wskazuje ona czas w drugiej strefie, natomiast w MTG jest bezużyteczna, działa tylko w trybie stopera, dublując wskazania z wyświetlaczy. MTG-1500 jako hybryda będzie więc bardziej funkcjonalny niż GS-1300, nie wspominając o GS-1100. Jedyna przewaga Gieza to 24-godzinny timer, ale jego odczyt nie jest tak łatwy jak na wyświetlaczu. GS-1100 ma znacznie mniejszą funkcjonalność, jako że to starszy model. Miałem go, zanim kupiłem GS-1150. Nie ma timera, stoper jest tylko jednogodzinny, a przy ustawianiu alarmu trzeba mieć sporo cierpliwości, jako że odbywa się to przy użyciu głównych wskazówek, które kręcą się dość wolno i nie można przerwać tego procesu. Nie każdemu też podoba się nieruchoma duża wskazówka sekundowa, która służy jako sekundnik tylko w trybie stopera (poza tym jest też wskaźnikiem waveceptora). Z drugiej jednak strony Giezy mają metalowe koperty z zakręcanymi deklami, bardzo wygodne paski i jako stuprocentowe analogi są trochę bardziej urodziwe (choć to już kwestia gustu). Wybór nie jest więc łatwy. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Cykacz 1 #39 Napisano 19 Grudnia 2012 Seven: świetny jest! Bardzo czytelne podświetlenie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BigiG 0 #40 Napisano 5 Stycznia 2013 Witam wszystkich na forum. Mam pytanie do użytkowników modelu AWG M100, czy mogą napisać jakie mają zdanie na temat tego zegarka po dłuższym czasie użytkowania?Jak z trwałością itp ? zastanawiam się na kupnem tego modelu ale chciałbym przeczytać Wasze opinie.Pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ikar65 0 #41 Napisano 5 Marca 2013 Witam Właśnie kupiłem nowy zegarek G-Shock Solar GW-M5610 WAVE CEPTOR otrzymałem wszystko razem z podpisaną gwarancjąlecz brak jest instrukcji w języku polskim . Nie jestem biegły w językach obcych . Czy może mógłby mi ktoś pomóc podsyłając link do strony z instrukcją polską? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach