Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Boleo

Urania - linkowiec z Freiburga - jaka skrzynia?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów!

To mój pierwszy tutaj post i na wstępie chciałbym wyrazić swój podziw dla Waszej wiedzy i podziękować za chęć jej szerzenia. Odkąd znalazłem to forum, często chodzę niewyspany :)

Chciałem Was (Szanowni Państwo) prosić o pomoc w doborze najodpowiedniejszej skrzyni dla zegara zamieszczonego na zdjęciach poniżej. Jak widać, obecna skrzynia nie ma nic wspólnego z pierwotną, a bardzo chciałbym by powrócił do oryginalnego wyglądu.

bc6b02bd9e593e9c.jpg

17a853eef5fb2415.jpg

e4dd34059d74caec.jpg

6bdf7f5e5741091a.jpg

e66a719490b9aa38.jpg

d1c67c2313196e39.jpg

1afc6e631f93517e.jpg

3d9f8e41388ed4f4.jpg

e5447d56073df2a2.jpg

0a688be99a598c8c.jpg

Po lekturze zamieszczonych tu postów i obejrzeniu kilku zdjęć Uranii, przypuszczam, że tarcza nie jest oryginalna.

Zapomniałem niestety sfotografować wag - są mosiężne, tłoczone w ornamenty roślinne, podobnie jak soczewka wahadła.

Czy ktoś z Was mógłby mi podsunąć pomysł (zdjęcie) jak powinny wyglądać skrzynia do tego zegara i tarcza?

Wiem, że nie ma oficjalnych list numeracji, ale może ktoś mógłby choć w przybliżeniu określić datę jego powstania?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prawdę nikt nie potrafi czegoś zasugerować? W internecie znalazłem dwa zdjęcia Uranii (niełatwo o zdjęcia zegarów tej marki). Jeden zegar ma tarczę z porcelaną i rzymskimi cyframi, a drugi ma cyfry arabskie. Obydwa mają jednak zbliżone wyglądem wahadło i wagi, choć bliżej mojego zegara jest ten z cyframi rzymskimi. Dlaczego więc u mnie na tarczy widnieją cyfry arabskie? Pomóżcie proszę...

3f583fc6a31d05ef.jpg

fccc4329d7af9a67.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Tu masz troche zdjec Uranii nr 7671.

To jest wersja krotka ale wg mnie takiego zestawu powinienes szukac ( zreszta w typie 2 zdjecia, ktore zalaczyles).

https://picasaweb.google.com/101643811603197206925/Urania7671LinkaKrotkaOk1897?authkey=Gv1sRgCPrqoMuD87mjwwE#

Powodzenia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze ? Posłuchaj się Mocy, młody Padawanie :lol:

Nikt nie odpowie, jaka skrzynia była z wysokim lub przeważającym prawdopodobieństwem domem tego mechanizmu. Tych zegarów jest bardzo mało. Firma powstała w roku 1895 lub 1900, przejęta została przez S & J w roku 1912. W roku 1905 zatrudniała 21 pracowników i produkowała około 7-8 werków dziennie. Jeśli obliczyć według tych danych, Twój nie mieści się nawet w roku 1912. Obie ( jak i te zamieszczone we wcześniejszych postach) skrzynie pasują do tego okresu.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź. Faktycznie, numer 68907 wydaje się bardzo wysoki jak na tak krótki czas funkcjonowania tej wytwórni. Logo też jest inne niż w większości znalezionych przeze mnie Uranii, choć figuruje tu:

http://www.uhrmacherwerkstatt.com/Bildmarken/Marken_U/bildmarken_U.html

Sam już nie wiem co o tym myśleć...

Zastanawia mnie też brak tłoczeń na środkowej części tarczy. Czy ktoś z Was widział gdzieś Uranię z taka tarczą?

Raz jeszcze dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawia mnie też brak tłoczeń na środkowej części tarczy. Czy ktoś z Was widział gdzieś Uranię z taka tarczą?

Raz jeszcze dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam!

Patrzac na zdjecia mechanizm, sanki, wychylnik - na pewno stanowia komplet z Uranii.

Wahadlo oraz wagi prawdopodobnie tez.

Jesli wagi i wahadlo byly tloczone to srodek tarczy tez powinien byc.

Ta tarcza prawdopodobnie nie jest od kompletu, nie tylko ma nie ten wiek ale i wielkosc.

Ktos probowal dopoasowac do wiekszej skrzyni? Zobacz na slupki mocujace, rozbierz co sie da i bedziesz wiedzial.

Jesli chcesz dobrac tarcze to szukaj taka jak moja - co bedzie trudne, lub porcelanke z mosieznym wypelnieniem.

Mozna takie dobrac - nawet nowe, podobne.

Wskazowka minutowa tez nie jest od kompletu - pochodzi od GB z Broumova.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulan, dziękuję za cenne wskazówki, również o wskazówkach ;-) Jaka Twoim zdaniem powinna być średnica tarczy? 18,5 cm? Tu można kupić współczesna kopię tarczy zbliżonej wyglądem do Twojej, i nawet maja z takim rysunkiem jak na moim wahadle, to jednak dla mnie ostateczność:

http://allegro.pl/cyferblat-tarcza-tl-3-18-5-cm-zeg-wiszace-i2238515589.html

Wolałbym coś oryginalnego.

Twój zegar ma niski numer, stąd wnioskuję, że na początku Urania stosowała takie logo, jak u Ciebie. Może takie logo jak moje, było stosowane pod koniec istnienia wytwórni, a może nawet po jego przejęciu przez S&J (o czym pisał Tarant)?? Będę starał się to jakoś wyjaśnić, choć pewnie nie będzie to łatwe.

Dziękuję raz jeszcze i kłaniam się nisko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze 18,5 bedzie pasowac, latwo bedzie dobrac skrzynie.

Ta opcja ma zalete ze sam sobie dopasowywujesz otwory.

Trzeba bedzie tylko kupic podklad pod tarcze - a moze masz jakis co pasuje lub mozna wykorzystac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.