Boleo 1 #1 Napisano 24 Marca 2012 Witam wszystkich forumowiczów!To mój pierwszy tutaj post i na wstępie chciałbym wyrazić swój podziw dla Waszej wiedzy i podziękować za chęć jej szerzenia. Odkąd znalazłem to forum, często chodzę niewyspany Chciałem Was (Szanowni Państwo) prosić o pomoc w doborze najodpowiedniejszej skrzyni dla zegara zamieszczonego na zdjęciach poniżej. Jak widać, obecna skrzynia nie ma nic wspólnego z pierwotną, a bardzo chciałbym by powrócił do oryginalnego wyglądu. Po lekturze zamieszczonych tu postów i obejrzeniu kilku zdjęć Uranii, przypuszczam, że tarcza nie jest oryginalna.Zapomniałem niestety sfotografować wag - są mosiężne, tłoczone w ornamenty roślinne, podobnie jak soczewka wahadła. Czy ktoś z Was mógłby mi podsunąć pomysł (zdjęcie) jak powinny wyglądać skrzynia do tego zegara i tarcza? Wiem, że nie ma oficjalnych list numeracji, ale może ktoś mógłby choć w przybliżeniu określić datę jego powstania? Z góry dziękuję za wszelką pomoc! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boleo 1 #2 Napisano 27 Marca 2012 Na prawdę nikt nie potrafi czegoś zasugerować? W internecie znalazłem dwa zdjęcia Uranii (niełatwo o zdjęcia zegarów tej marki). Jeden zegar ma tarczę z porcelaną i rzymskimi cyframi, a drugi ma cyfry arabskie. Obydwa mają jednak zbliżone wyglądem wahadło i wagi, choć bliżej mojego zegara jest ten z cyframi rzymskimi. Dlaczego więc u mnie na tarczy widnieją cyfry arabskie? Pomóżcie proszę... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #3 Napisano 27 Marca 2012 Czesc, Tu masz troche zdjec Uranii nr 7671.To jest wersja krotka ale wg mnie takiego zestawu powinienes szukac ( zreszta w typie 2 zdjecia, ktore zalaczyles). https://picasaweb.google.com/101643811603197206925/Urania7671LinkaKrotkaOk1897?authkey=Gv1sRgCPrqoMuD87mjwwE# Powodzenia! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2979 #4 Napisano 27 Marca 2012 Szczerze ? Posłuchaj się Mocy, młody Padawanie Nikt nie odpowie, jaka skrzynia była z wysokim lub przeważającym prawdopodobieństwem domem tego mechanizmu. Tych zegarów jest bardzo mało. Firma powstała w roku 1895 lub 1900, przejęta została przez S & J w roku 1912. W roku 1905 zatrudniała 21 pracowników i produkowała około 7-8 werków dziennie. Jeśli obliczyć według tych danych, Twój nie mieści się nawet w roku 1912. Obie ( jak i te zamieszczone we wcześniejszych postach) skrzynie pasują do tego okresu. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boleo 1 #5 Napisano 27 Marca 2012 Dziękuję Wam bardzo za odpowiedź. Faktycznie, numer 68907 wydaje się bardzo wysoki jak na tak krótki czas funkcjonowania tej wytwórni. Logo też jest inne niż w większości znalezionych przeze mnie Uranii, choć figuruje tu:http://www.uhrmacherwerkstatt.com/Bildmarken/Marken_U/bildmarken_U.htmlSam już nie wiem co o tym myśleć... Zastanawia mnie też brak tłoczeń na środkowej części tarczy. Czy ktoś z Was widział gdzieś Uranię z taka tarczą?Raz jeszcze dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #6 Napisano 28 Marca 2012 Zastanawia mnie też brak tłoczeń na środkowej części tarczy. Czy ktoś z Was widział gdzieś Uranię z taka tarczą?Raz jeszcze dziękuję za wszelkie informacje i pozdrawiam! Patrzac na zdjecia mechanizm, sanki, wychylnik - na pewno stanowia komplet z Uranii.Wahadlo oraz wagi prawdopodobnie tez.Jesli wagi i wahadlo byly tloczone to srodek tarczy tez powinien byc. Ta tarcza prawdopodobnie nie jest od kompletu, nie tylko ma nie ten wiek ale i wielkosc.Ktos probowal dopoasowac do wiekszej skrzyni? Zobacz na slupki mocujace, rozbierz co sie da i bedziesz wiedzial.Jesli chcesz dobrac tarcze to szukaj taka jak moja - co bedzie trudne, lub porcelanke z mosieznym wypelnieniem.Mozna takie dobrac - nawet nowe, podobne. Wskazowka minutowa tez nie jest od kompletu - pochodzi od GB z Broumova. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Boleo 1 #7 Napisano 28 Marca 2012 Ulan, dziękuję za cenne wskazówki, również o wskazówkach ;-) Jaka Twoim zdaniem powinna być średnica tarczy? 18,5 cm? Tu można kupić współczesna kopię tarczy zbliżonej wyglądem do Twojej, i nawet maja z takim rysunkiem jak na moim wahadle, to jednak dla mnie ostateczność: http://allegro.pl/cyferblat-tarcza-tl-3-18-5-cm-zeg-wiszace-i2238515589.htmlWolałbym coś oryginalnego.Twój zegar ma niski numer, stąd wnioskuję, że na początku Urania stosowała takie logo, jak u Ciebie. Może takie logo jak moje, było stosowane pod koniec istnienia wytwórni, a może nawet po jego przejęciu przez S&J (o czym pisał Tarant)?? Będę starał się to jakoś wyjaśnić, choć pewnie nie będzie to łatwe.Dziękuję raz jeszcze i kłaniam się nisko. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 5 #8 Napisano 28 Marca 2012 Mysle ze 18,5 bedzie pasowac, latwo bedzie dobrac skrzynie.Ta opcja ma zalete ze sam sobie dopasowywujesz otwory.Trzeba bedzie tylko kupic podklad pod tarcze - a moze masz jakis co pasuje lub mozna wykorzystac? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach