Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

mietek

Uhrenfabrik Muller & Co. (U.M.)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Po raz kolejny mam kilka pytań wiec, aby nie przedłużać do rzeczy. Właśnie ukończyłem przegląd i czyszczenie starego mechanizmu pochodzącego z wytwórni Uhrenfabrik Muller, & Co. (U.M.) to ustaliłem po sygnaturze. Mechanizm pięknie się sprawuje i z racji tej pozostanie w mojej kolekcji czeka na skompletowanie całego zegara.

Zwracam się do kolegów z pytaniem o wygląd i typ skrzyni, która by odpowiadała temu mechanizmowi najlepiej pochodzącej z te wytwórni Druga prośba to, jeśli ktoś jest w posiadaniu kompletnego zegara lub posiada zdjęcia samego mechanizmu od strony zawieszki wahadła bardzo bym prosił o przedstawienie. Przeszukałem Internet i jak do tej pory nie udało mi się trafić na takie zdjęcie a mam podejrzenia, co do wyglądu zawieszki wahadła oraz młoteczek wraz z kołem zapadowym mechanizmu bicia raczej nie pochodzi z tego mechanizmu. A tak dla samej ciekawości czy istnieją jakieś dane pozwalające ustalić datowanie? …. Wiem tylko ze na pewno jest to produkcja po 1900 r. a przed 1959.

post-27291-0-52735300-1333297321_thumb.jpg

post-27291-0-96769500-1333297343_thumb.jpg

post-27291-0-99377300-1333297374_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sporo zdjęć znajdziesz na NAWCC, ale żeby je zobaczyć musisz być zalogowany (podobnie jak u nas, tyczy się to zdjęć "w załącznikach"). Jest tam kilka tematów o UM jak i o RSM - werki niewiele zmieniły się po przejęciu firmy, przynajmniej przez pierwsze lata. Zresztą logo z różą było używane jeszcze w roku 1907.

Przy okazji, prawidłowa nazwa to Uhrenfabrik Mühlheim, Müller & Co.

Obrazek wypożyczony z NAWCC, zamieszczony przez kolegę zepernick. Reklama z roku 1901 - może Twój miał taką skrzynię:

post-6402-0-29690700-1333300142_thumb.jpg

A tutaj tylna płyta z zawieszką oraz gong od RSM (zdjęcia soaringjoy)

post-6402-0-59411200-1333301326_thumb.jpg

post-6402-0-93727700-1333301448_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wielkie za informacje, co do skrzyni i zdjęcia mechanizmu. Odnośnie ustalenia bliższej daty produkcji udało mi się odnaleźć informacje ze przy ustaleniu bliżej daty produkcji wskazówką może być wygład sygnatury, która ewoluowała wraz z upływem czasu. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, co oznacza cyfra w moim przypadku trzy a na twoim zdjęciu 10.

post-27291-0-35007000-1333304586_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.