mietek 0 #1 Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam wszystkich.Po raz kolejny mam kilka pytań wiec, aby nie przedłużać do rzeczy. Właśnie ukończyłem przegląd i czyszczenie starego mechanizmu pochodzącego z wytwórni Uhrenfabrik Muller, & Co. (U.M.) to ustaliłem po sygnaturze. Mechanizm pięknie się sprawuje i z racji tej pozostanie w mojej kolekcji czeka na skompletowanie całego zegara.Zwracam się do kolegów z pytaniem o wygląd i typ skrzyni, która by odpowiadała temu mechanizmowi najlepiej pochodzącej z te wytwórni Druga prośba to, jeśli ktoś jest w posiadaniu kompletnego zegara lub posiada zdjęcia samego mechanizmu od strony zawieszki wahadła bardzo bym prosił o przedstawienie. Przeszukałem Internet i jak do tej pory nie udało mi się trafić na takie zdjęcie a mam podejrzenia, co do wyglądu zawieszki wahadła oraz młoteczek wraz z kołem zapadowym mechanizmu bicia raczej nie pochodzi z tego mechanizmu. A tak dla samej ciekawości czy istnieją jakieś dane pozwalające ustalić datowanie? …. Wiem tylko ze na pewno jest to produkcja po 1900 r. a przed 1959. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #2 Napisano 1 Kwietnia 2012 Sporo zdjęć znajdziesz na NAWCC, ale żeby je zobaczyć musisz być zalogowany (podobnie jak u nas, tyczy się to zdjęć "w załącznikach"). Jest tam kilka tematów o UM jak i o RSM - werki niewiele zmieniły się po przejęciu firmy, przynajmniej przez pierwsze lata. Zresztą logo z różą było używane jeszcze w roku 1907. Przy okazji, prawidłowa nazwa to Uhrenfabrik Mühlheim, Müller & Co. Obrazek wypożyczony z NAWCC, zamieszczony przez kolegę zepernick. Reklama z roku 1901 - może Twój miał taką skrzynię: A tutaj tylna płyta z zawieszką oraz gong od RSM (zdjęcia soaringjoy) 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mietek 0 #3 Napisano 1 Kwietnia 2012 Dzięki wielkie za informacje, co do skrzyni i zdjęcia mechanizmu. Odnośnie ustalenia bliższej daty produkcji udało mi się odnaleźć informacje ze przy ustaleniu bliżej daty produkcji wskazówką może być wygład sygnatury, która ewoluowała wraz z upływem czasu. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, co oznacza cyfra w moim przypadku trzy a na twoim zdjęciu 10. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gerard 0 #4 Napisano 3 Kwietnia 2012 Jest na Alledrogo do sprzedania zegar z tej fabryki, jeśli kogoś zainteresuje poniżej link http://allegro.pl/gabinetowy-sygnowany-i2251334424.html 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach