Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Nikko

Seiko 7S26-0020

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim!

Mam pytanie co do oryginalności tego Seiko. Zakupiłem go jakiś czas temu, z wiedzą, że ma nowe wskazówki i tarczę chyba, ale jest w 100% oryginalny. Niestety, od początku źle chodzi, tzn. zatrzymuje się po nocy, jakby miał za małą rezerwę naciągu.

Byłem u mojego zegarmistrza i powiedział od razu, że to chińczyk. Byłem u innego, powiedział że to Seiko.

Stąd moje pytanie do Was, jako ekspertów - czy to oryginał? Bo jeśli nie, to nawet nie będę się trudził by go naprawiać.

Dzięki.

Michał

post-36895-0-31928800-1333552154_thumb.jpg

post-36895-0-02852500-1333552161_thumb.jpg

post-36895-0-58868000-1333552163_thumb.jpg

post-36895-0-95150300-1333552164_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej wszystkim!

Mam pytanie co do oryginalności tego Seiko. Zakupiłem go jakiś czas temu, z wiedzą, że ma nowe wskazówki i tarczę chyba, ale jest w 100% oryginalny. Niestety, od początku źle chodzi, tzn. zatrzymuje się po nocy, jakby miał za małą rezerwę naciągu.

Byłem u mojego zegarmistrza i powiedział od razu, że to chińczyk. Byłem u innego, powiedział że to Seiko.

Stąd moje pytanie do Was, jako ekspertów - czy to oryginał? Bo jeśli nie, to nawet nie będę się trudził by go naprawiać.

Dzięki.

Michał

To jest oryginalny mechanizm Seiko 7S26A.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem u mojego zegarmistrza i powiedział od razu, że to chińczyk.

No to chciał nie chciał dużo się nie pomylił wink.gif Japończyk o ile się nie myle.

Adrian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Japończyk o ile się nie myle.

Sam mechanizm raczej nie jest wykonany w Japonii, co mu w niczym nie umniejsza. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahując już zatem od kwestii gdzie Seiko produkuje mechanizmy, jest to oryginalny zegarek i mogę spokojnie w niego włożyć pieniądze by wrócił do formy? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda w miarę ok, choć nie wiem czemu coś mi się w nim nie podoba- chociażby ta kropka lumy,

ale może tak w niektórych było lub została uzupełniona, nie wiem :)

Włożyć pieniądze można, tylko pytanie jakie? Jeśli za jakąś niewielką kasę da się go zrobić,

to pewnie warto, ale patrząc na to, że cały kompletny mechanizm można kupić

za grosze(ewentualnie jakiś starszy lub uszkodzony zegarek ze sprawnym mechanizmem),

to trzeba to sobie przekalkulować.

Także moim zdaniem jeśli majster zażyczy sobie z kilkadziesiąt złotych, to bym robił,

jeśli więcej, to raczej nie bardzo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uspokoiliście mnie, dzięki za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Abstrahując już zatem od kwestii gdzie Seiko produkuje mechanizmy, jest to oryginalny zegarek i mogę spokojnie w niego włożyć pieniądze by wrócił do formy? :lol:

Tak. Prawdopodobnie wystarczy czyszczenie mechanizmu. Nie można zapomnieć o sprężynie.

Samodzielnie możesz ocenić, czy nie jest zużyta, bądź uszkodzona "magiczna dźwigienka" (magic lever) oraz współpracujące z nią kółko zębate. Problem w tym zespole naciągowym może być przyczyną małej rezerwy chodu z powodu mało efektywnego nakręcania sprężyny.

To jest bardzo rozpowszechniony mechanizm. Nie powinien stanowić problemu dla zegarmistrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...nie robili SKX'a z białym napisem Diver's 200m (chyba, że tak wyblakł)

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto by zobaczyć również dekielek.

Tarcza modowana: 7S26

SKX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...ta modowana tarcza jest właśnie od SKX 171, a on przeca ma zupełnie inne indeksy ;, ja pisałem o 007 :lol:

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak napisałem wcześniej, wskazówki i tarcza mogły być wymienione (kupiłem go od handlarza w internecie), więc to chyba nie powinien być wyznacznik oryginalności. To akurat dla mnie nie jest problemem, tak długo jak wiem że mechanizm jest OK.

Zdjęcie dekielka:

post-36895-0-59577900-1333656060_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Zdjęcie dekielka:

Jak dla mnie, bez zastrzeżeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransoletka nie jest oryginalna. Oryginalna jest lepiej wykonana. Ma trzy rzędy pełnych ogniw i tylko dwa rzędy zwijanych.

Jakieś dwa lata temu na ebayu był duży wysyp skx007 tak zwanych "filipińskich składaków". Były to wyjątkowo tanie skx-y, ale były to hybrydy złożone z aftermarketowych, słabych jakościowo części, pomieszane również z oryginalnymi częściami, ale często wyeksploatowanymi, z odzysku... Nie chcę tutaj wyrokować na 100%, ale może to być jeden z takich misiów..

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bransoletka nie jest oryginalna. Oryginalna jest lepiej wykonana. Ma trzy rzędy pełnych ogniw i tylko dwa rzędy zwijanych.

Jakieś dwa lata temu na ebayu był duży wysyp skx007 tak zwanych "filipińskich składaków". Były to wyjątkowo tanie skx-y, ale były to hybrydy złożone z aftermarketowych, słabych jakościowo części, pomieszane również z oryginalnymi częściami, ale często wyeksploatowanymi, z odzysku... Nie chcę tutaj wyrokować na 100%, ale może to być jeden z takich misiów..

Na szczęście on nie jest z Filipin tylko z Europy, więc mam nadzieję że jeśli składak, to nie taki zły :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skąd był wcześniej kupiony to pewnie nie wiadomo niestety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale skąd był wcześniej kupiony to pewnie nie wiadomo niestety

Owszem, tego nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.