Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Nowy89

Żywotność baterii we wskazówkowych kwarcach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, interesuje mnie żywotność baterii w zegarkach kwarcowych powiedzmy tak do 1000zł (lorus, Tissot i inne), ale tych najprostszych beż żadnych stoperów itp.

Do tej pory użytkuję tylko g-shocki i w ich przypadku producent podaje szacowaną żywotność baterii, a w przypadku wskazówkowych kwarców takich info nie mogę znaleźć, dlatego prośba skierowana do Was, jak to bywało w przypadku waszych czasomierzy :(

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

około dwoch lat. Chociaz w jednym fossilu jkiego posiadam cyka juz prawie 3 :()

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W posiadanym przeze mnie wskazówkowym (nawet mnogo tych wskazówek :( ) kwarcowym "Kazioku" bateria zdechła po około 2,5 roku.

Tak z innej beczki - do 1000zł spokojnie dostaniesz czasomierz z zasilaniem typu Eco Drive (Citizen), Solar/Kinetic (Seiko), Tough Solar (Casio) i zapominasz o wymianie baterii ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sęk w tym, że nie trawie solarów. Dla jednego solar znaczy komfort, że nie musi się martwić o zmianę baterii, a dla mnie solar, to ciągłe główkowanie, czy aby na pewno zegarek ma dostatecznie światła (mimo, iż producenci powiadoją, że nawet 8 miechów bez światła wytrzyma) i w związku z tym 'celowe' wystawianie go na światło, nie noszenie pod koszulą i wiele innych 'bolączek' (dla mnie). Już od samego dnia kupna ryśka gw-9200 myślałem o tym, żeby go sprzedać i chyba nigdy przedtem nie czułem się tak zaje..... jak go sprzedałem :( Takie to już moje zboczenie, żadnych solarów.

Swoją drogą, to podobają mi się zegarki fossil, ale różne na ich temat krążą opinie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:(

No cóż, różne bywają zboczenia ;) Przecież na tym swoim "ryśku" miałeś chyba wskaźnik naładowania?

Pozostaje jeszcze Kinetic :D

Fossil to takie modowe zegareczki w różnych mniej lub bardziej fikuśno-dizajnerskich odsłonach. Z jakością chyba ogólnie nie jest źle, ale dla mnie to szału nie robi - trochę przekombinowanych kwarcoków i tyle. Jak Ci się podobają to kupuj, ale jeśli budżet do 1000zł to można wybrać sporo innych modeli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Tissocie z 2005 roku baterię musiałem wymienić dopiero w zeszłym roku, czyli po 5 latach.

Casio (elektroniczny, nie wskazówkowy) z roku około 1995 (+/- dwa lata, nie pamiętam dokładnie od kiedy go mam), cały czas działa na baterii, z którą go dostałem :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, Rychu miał wskaźnik naładowania baterii, ale solar w zegarkach, to dla mnie przegięcie pały. Nie dość, że co chwilę trzeba komórę/lapka ładować, to jeszcze miałbym się się 'martwić', czy aby mój zegarek jest odpowiednio naładowany... Toż to przegięcie.

Swoją drogą mój jeden G trzymał na tej samej baterii ponad 7 lat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sam napisałeś jedno naładowanie "do pełna" starczy na kilka miesięcy, a przecież codziennie choć trochę wystawisz zegarek na działanie światła :( To chyba bez porównania z komórką czy laptopem...

A co mogą powiedzieć właściciele mechanicznych zegarków, w tym automatów? To też przegięcie martwić się czy sikor odpowiednio nakręcony? ;)

Zresztą "bakteryjka" też może paść w nieoczekiwanym momencie. Takiego Solara wystawisz na chwilę do światła i ruszy, a tu?

Naprawdę masz jakieś irracjonalne uprzedzenia. Kinetic pewnie też do d*py, bo to jednak trzeba trochę ręką pomachać? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh każdy ma jakieś zboczenia. Dla mnie po prostu zegarki z solarem, jak i nakręcane odpadają z miejsca. Tyle że dla mnie zegarek to tylko narzędzie do wskazywania czasu, a nie obiekt jakiejś podniety itp. Nie trzeba mi zegarka 'z duszą', a na dobrą sprawę nie trzeba mi wcale zegarka, bo raz że nie lubię ich nosić, a dwa że tyle ich dookoła (plus prawie ciągle komóra w łapie), to na kiego grzyba mi jeszcze na ręce. G-shocka mam tylko z racji tego, że jako dzieciak dłuuugo o nim marzyłem nim go kupiłem i tyle. Sentyment.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.