Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Tomaszewski

Jak wymontować wałek naciągu z koronką?

Rekomendowane odpowiedzi

Temat był już poruszany odnośnie zegarka kwarcowego i kieszonkowego mechanicznego a ja chcę wymontować wałek naciągu ze współczesnego mechanicznego Atlantica. Jak to zrobić? Chcę go wymontować aby bezpiecznie odkręcić koronkę (złazł z niej chrom) i wymienić na nową. I co zrobić po tym zabiegu aby włożony spowrotem wałem naciągu działał? Nakręcał zegarek, przestawiał wskazówki. Którą śróbką to zrobić i czy w każdym zegarku jest identycznie?

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, Atlantica jeszcze nie rozbierałem ale zwykle do wyciągnięcia wałka nie ma śrubek tylko jakaś zapadka. Albo trzeba ją wciznąć szpilką, albo odciągnąć nieco na bok. Zobacz, czy w miejscu gdzie wałek wchodzi w werk nie ma dziwnego ramiączka, albo takiego otworu z "czymś" w srodku (tulejką, albo dołkiem)

Jakiś czas temu było tutaj prezentowane zdjęcie nawet ale musiałbyś poszukać. Bo nie pamiętam jakie słowa kluczowe. Pewnie "wałek koronka" wpisz w wyszukiwarkę.

Pozdrawiam

Ogre2000

=====================

DW-6900BD-6T + G-303B-3AVER + GW-9200-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie już nieaktualne poradziłem sobie naciskając zapadkę, teraz czeka mnie rzecz najważniejsza wymontowanie koronki z wałka, widzę że jest trochę rdzy na wałku, zastanawiam się czym to potraktować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coca-Colą!!!

Pozdrawiam

Ogre2000

=====================

DW-6900BD-6T + G-303B-3AVER + GW-9200-1ER

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.