Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

adamstepien

szwankujący chronograf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam - skuszony dużą promocją (79$) zakupiłem sobie zegarek ... kwarcowy :(

Takie cudo:

http://precisiontime...-sm50095-l.html

No i się rozczarowałem.

Po "odpaleniu" zegarka zauważyłem, że szwankuje minutowa wskazówka w chronografie, a dokładnie że nie "resetuje się" do zera tylko zatrzymuje na 3 minucie. Nie działa również reset po odciągnięciu koronki na pozycję 2. Zauważyłem jeszcze jedną dziwną prawidłowość - gdy w trybie "z odciągniętą koronką" naciskam przycisk "korekcji" wskazówki sekundowej chronografu i pozwolę zrobić jej kilka "kółek" to przesuwa się także wskazówka minutowa. Następnie po wciśnięciu przycisku "reset" dla wskazówki minutowej wskakuje ona nie na pozycję "zero" lecz dwie trzy minuty do przodu w stosunku do poprzedniej tego typu operacji. Teraz jest już na 15 minucie. Jak się trochę pobawię to dojdę do "Zero" :) Ale przecież nie o to chodzi i coś tu nie gra

Możecie mi podpowiedzieć co jest nie tak i czy potencjalnie da się to łatwo naprawić u zegarmistrza czy też raczej konieczne będzie odesłanie zegarka do serwisu - choć to mi się nie uśmiecha (koszty przesyłek do USA i z powrotem no i czas)

Pozdrawiam

Adam

Witam - skuszony dużą promocją (79$) zakupiłem sobie zegarek ... kwarcowy :(

Takie cudo:

http://precisiontime...-sm50095-l.html

No i się rozczarowałem.

Po "odpaleniu" zegarka zauważyłem, że szwankuje minutowa wskazówka w chronografie, a dokładnie że nie "resetuje się" do zera tylko zatrzymuje na 3 minucie. Nie działa również reset po odciągnięciu koronki na pozycję 2. Zauważyłem jeszcze jedną dziwną prawidłowość - gdy w trybie "z odciągniętą koronką" naciskam przycisk "korekcji" wskazówki sekundowej chronografu i pozwolę zrobić jej kilka "kółek" to przesuwa się także wskazówka minutowa. Następnie po wciśnięciu przycisku "reset" dla wskazówki minutowej wskakuje ona nie na pozycję "zero" lecz dwie trzy minuty do przodu w stosunku do poprzedniej tego typu operacji. Teraz jest już na 15 minucie. Jak się trochę pobawię to dojdę do "Zero" :) Ale przecież nie o to chodzi i coś tu nie gra

Możecie mi podpowiedzieć co jest nie tak i czy potencjalnie da się to łatwo naprawić u zegarmistrza czy też raczej konieczne będzie odesłanie zegarka do serwisu - choć to mi się nie uśmiecha (koszty przesyłek do USA i z powrotem no i czas)

Pozdrawiam

Adam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linki nie działają... ale prawdopodobnie Miyota OS80

http://www.clockshop.ru/download/manual/festina/0S80.pdf

-> CHRONOGRAPH RESET (INCL. AFTER REPLACING BATTERY)

Teraz jest już na 15 minucie. Jak się trochę pobawię to dojdę do "Zero" :) Ale przecież nie o to chodzi i coś tu nie gra

Cytuję: "The chronograph hand can be advanced rapidly by continuously pressing button "A" or “B”."

Czyli przytrzymaj przycisk wciśnięty trochę dłużej, i wskazówki powinny zacząć zapierdzielać, w celu szybszego wyzerowania.

Możecie mi podpowiedzieć co jest nie tak i czy potencjalnie da się to łatwo naprawić u zegarmistrza

Zegarmistrz pewnie nic innego nie zrobi. Będzie się "bawił" dopóki nie wyzeruje ;)

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - ten mój Sottomarino Italia - model Ottaria, jest oparty na miyocie jak na powyższym linku (instrukcja zgadza się z tą w zegarku). Jest tam taki zapis by uważać przy wkładaniu baterii - jeśli dociśnie się koronkę w trakcie zerowania mechanizm zapamięta pozycję poszczególnych wskazówek jako pozycję zero. Może ktoś przygotowując go do wysyłki spowodował taki "błąd". Pobawię się - może uda mi się go wyzerować. Martwi mnie jednak to, przy każdej zabawie chronografem wskazówka minutowa zatrzymuje się przy zerowaniu co drugi trzeci raz nieco dalej - już osiągnęła 16 minutę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem gdzie leży problem - chyba sam sobie "przesunąłem" wskazówkę :( Zauważyłem że jak się przy włączonym chronografie wyciągnie koronkę to ta minutowa wskazówka przeskakuje o 3 minuty. Teraz dzięki temu "odkryciu" wyzerowałem zegarek i wszystko działa. Muszę tylko pamiętać by nie zrobić tego błędu jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że temat odkopany, ale mam ten sam problem w swoim casio Ef-545, jak sobie z tym poradzić ktoś jest w stanie pomóc? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem, że temat odkopany, ale mam ten sam problem w swoim casio Ef-545, jak sobie z tym poradzić ktoś jest w stanie pomóc? Pozdrawiam

|

\/

Znalazłem gdzie leży problem - chyba sam sobie "przesunąłem" wskazówkę sad.gif Zauważyłem że jak się przy włączonym chronografie wyciągnie koronkę to ta minutowa wskazówka przeskakuje o 3 minuty. Teraz dzięki temu "odkryciu" wyzerowałem zegarek i wszystko działa. Muszę tylko pamiętać by nie zrobić tego błędu jeszcze raz.

oO

life's a piece of shit [...] just remember that the last laugh is on you. and always look on the bright side of life

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.