Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Consiliori

Atlantic weltmeister

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarek jest na pewno oryginalny.

W.g. mnie jeden z ciekawszych modeli. Dodatkowo za - przemawia kaliber z serii 6300.

Czy warto - nie potrafię odpowiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Dekiel nie jest oryginalny. Ten zegarek wisi na Alle już chyba dobre pół, roku. Z jakichś powodów, nie znajduje nabywcy... nie wiem z jakich. Mi najzwyczajniej się niepodobna. Wolałbym coś z serii Worldmaster Super de Luxe bez malowanego logo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Dekiel nie jest oryginalny. Ten zegarek wisi na Alle już chyba dobre pół, roku. Z jakichś powodów, nie znajduje nabywcy... nie wiem z jakich. Mi najzwyczajniej się niepodobna. Wolałbym coś z serii Worldmaster Super de Luxe bez malowanego logo.

A na jakiej podstawie twierdzisz, ze dekiel nie jest oryginalny?

Tak się składa, ze ten model dekla równie często występuje w Weltmeister-ach, jak ten z logo Weltmeister.

Ponieważ takie różnią się tylko "dużym" numerem, więc można przyjąć, że po prostu ten model pasuje do linii Weltmeister.

Sekundnik tak naprawdę nie wiadomo jaki był w oryginale. Ale ja bym obstawiał, że właśnie taki.

Mam pewne wątpliwości co do koronki, zbyt "okrągła", pasuje mi bardziej do zegarków typu "z ringiem".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Za autorem opracowania "Historia i logo zegarków firmy Atlantic", Panem Wojciechem Kutermankiewiczem

"Chodzi mianowicie o ten „zawijasek”, którego nazywam „Artiflex”, ponieważ w zegarkach z takim elementem na tarczy, napis „Artiflex” występuje na oryginalnym denku, co również warto zapamiętać."

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Nie zawsze "chmurka" artiflexu z tarczy pojawia się na deklu. I odwrotnie też bywa, na deklu jest, na tarczy nie było. To stwierdzenie Wojtka nie jest do końca precyzyjne.

I parę przykładów Weltmeisterów z takimi i podobnymi deklami:

27605767.jpg

45483083.jpg

912qq.jpg

1316e.jpg

Jest tu i taki, jakiego oceniamy, ale mój ma nieoryginalny sekundnik - długość nie pasuje do tej tarczy, albo za długi do indeksów sekundowych wewnątrz tarczy, albo za krótki do krawędzi tarczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek oryginalny ale mógł zostać dokompletowany. Mechanizm to AS 1188 a nie Unitas 6300 jak ktoś wyżej napisał, dekiel oryginalny Atlantic, dla mnie sekundnik za długi. Koronka z epoki i może być oryginalna, chociaż bardziej "skandynawska" niż na rynek "niemiecki", więc...? Odnośnie Artiflex,, to był innowacyjny system sprężyny, który (jako zawijas) nie miał w owym czasie dogmatycznego odzwierciedlenia na tarczy i na deklu. Przyjąć należy, że koperty i dekle były produkowane w ilościach przekraczających produkcję mechanizmów więc nie zawsze Artiflex, który był stosowany był powielany na deklu a na rynkach amerykańskim, niemieckim, czy też skandynawskim to całkowicie nie miało znaczenia . Co do publikacji Wojtka, jest to bez wątpienia świetne opracowanie ale oparte tylko i wyłącznie na jego wiedzy pozyskanej drogą poszukiwań źródeł, które dla tej marki są ubogie, tudzież na korespondencji ze sprzedawcami zegarków marki Atlantic i nie należy tej publikacji traktować jako prawdę objawioną :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Cyrhla

Dzięki za przykłady. Xylog, gratuluję kolekcji. Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.